gotuję w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki już dochodzą dodaję pokrojone mięso z rosołu (u mnie były to 3 udka). Doprawiam solą i pieprzem. Do dużej miski przekładam ryż, zawartość patelni, groszek zielony, garść startego na tarce żółtego sera i pół kulki mozzarelli drobno(...)żaroodpornego naczynia. Posypuję startym żółtym serem i układam plastry pozostałej mozzarelli. Zapiekam w 180 stopniach przez 20 minut. Posypuję świeżą pietruszką i podaję. Pycha. Artykuł Zapiekanka ryżowa z kurczakiem z rosołu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzamierzenie początkowe i nawet Córcia wypiła mi go słomką ;) natomiast dodaję mu etykietę "Chłodniki", bo w swej sytości i składnikach tu też pasuje. W składnikach jest kawałek mięsa z rosołu lub innej zupy . Okazuje się, że do takiego napoju także można go wykorzystać :) u nas z reguły to mięso jest od razu zjadane, a jeśli nie i jest go wystarczająco(...)seler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy) 2 ugotowane pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii
Kolorowy PrzepisownikRamen jest jak z polskim rosołem – ile domów, tyle przepisów. Mój przepis na rosół orientalny inspirowany Ramen był jednym z pierwszych wpisów na blogu – ostatnio przypomniał mi o nim twórca portalu o zdrowym odżywianiu, który był tym przepisem zachwycony i chciał go mieć u siebie. To spowodowało, iż postanowiłam przepis przypomnieć również Wam. Mój przepis nie zmienił się(...)wersja balansuje zatem na granicy obu, jednocześnie łącząc je w jedną. Rosół orientalny wydaje się zatem nazwą doskonałą. Przepis na rosół może też stanowić bazę – możesz uzupełnić go o dowolne, ulubione składniki, dodać mu ostrości (jeśli lubisz „na ostro”). Bazę mojego rosołu stanowi pierś z kurczaka, możesz zmodyfikować przepis, aby być bliżej oryginału poprzez dodanie wieprzowiny
Garniec Magaliefasolowa z pieczonym kalafiorem to moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego(...)ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę z suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut
codojedzeniapodlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Udka kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą(...)zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już było słone, więc proponuję dodawać soli po troszku i próbować, żeby nie przesolić. Masę bardzo dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam tłuszczem. Z tej ilości składników wyszły
Kuchenne zapiski EdytyPyszny pasztet, do którego wykorzystałam mięso z rosołu. Zbierałam je przez jakiś czas i sukcesywnie zamrażałam. Oczywiście można również użyć mięsa świeżo ugotowanego. Teraz markety prześcigają się w przedświątecznych promocjach i można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie. Zapraszam do obejrzenia aktualnej gazetki Tesco, na pewno znajdziecie w niej coś dla siebie :) Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki(...)pasztetu, każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki z rosołu
Kuchenne zapiski EdytySałatka z kurczakiem ananasem i selerem konserwowym Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem zawsze sprawdza się na imprezach. Można podać ją standardowo w miseczce lub włożyć do muszli makaronowych albo sakiewek dużych plasterków szynki i związać szczypiorkiem. Jest szybka i łatwa w wykonaniu. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym(...)majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym: Filet z kurczaka płucze, i gotuję w wodzie z włoszczyzną – wywar można później wykorzystać jako bazę do zupy (można też wykorzystać mięso z kurczaka z rosołu), po wystudzeniu kroję mięso w kostkę i wrzucam do miski. Ryż gotuję zgodnie
Gotuj Się Kto MożeJesienna rozgrzewająca sałatka z kasza gryczana i burakami w roli głównej. Do sałatki wykorzystałam pierś z kurczaka i marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta(...)tego zdrowa. 2 buraki pieczone 1/2 kalafiora 1 garść szpinaku baby natka pietruszki 1 pierś z kurczaka 1 marchewka gotowana sól, pieprz bazylia, oregano natka pietruszki 1 woreczek kaszy gryczanej oliwa z suszonych pomidorów Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję
wesoła kuchniaprzed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam rosół z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana(...)mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie.Rosół z kaczkiProporcje dla 8 osóbCzas przygotowania: 5-6 godzinSkładniki:1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus)3 duże marchewki2 pietruszki1/2
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany 30 % 3 szt. ziela angielskiego, 2 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku grzanki(...)ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (potem i tak będziemy to miksować). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso umyj, wrzuć do gotującej się wody.Gotuj przez 15 min.W czasie gotowania usuwaj szumowiny.Umytego kalafiora dzielimy na małe bukieciki.Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Kredowe Menudzień. Cóż wyszło na dobre, bo przy okazji ekonomicznego gotowania, pokaże Wam kolejny raz, jak nie marnować nic w kuchni. Wczoraj mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra(...)koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka. Obrałem 256 gram mięsa. Za mojego, ważącego 2,16kg ptaka, zapłaciłem 15zł. Koszt zużytego mięsa wyniósł ok 1,77zł
BaRepasmniej czasu niż nawet dość „ekspresowy” rosół z naszego wcześniej publikowanego przepisu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak(...)napiszę. Naszą zupę możecie oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna
Kulinarna PokusaKrokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki . Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne(...)kolor. Są cudowne w smaku i gdybym mogła to bym zjadła wszystkie od razu, ale po jednym czuję się już taka najedzona…nic tylko jeść oczami. Krokiety z kurczakiem Składniki: 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 150 g mąki 2 jajka 500 ml mleka sól do smaku olej do smażenia Nadzienie 300 g białej kapusty 250 g pieczarek 1 łyżka masła
codojedzeniadoprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka(...)grubym dnie wrzucić przyprawy (kolendrę, cynamon, koper włoski, anyż, pieprz), prażyć 2 – 3 minuty na niedużym ogniu, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodać imbir, kurkumę, czosnek i papryczkę, ostrożnie wlać rosół/bulion, zagotować (jeśli używany był niesolony bulion dodać też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku
Even Better Food