rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:25/100)

Rożki białostockie 185

ziemniaków ugotowanych w mundurkach,  2 jaja, ok. 200g mąki pszennej,  Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu),  2 jaja ugotowane na twardo,  1 cebula,  sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania  bułka tarta,  olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań(...)obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu

Świat Domowej Kuchni
Sos kurkowy z kurczakiem 448

zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste i smaczne potrawy. Składniki: 2 udka ugotowane z kurczaka (mięso z rosołu może być) 400 g kurek 1 duża cebula 3 łyżki masła klarowanego 400 g kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso oddzielić od kości i pokroić w mniejsze kawałki. Kurki(...)zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając. Do podsmażonych grzybów dodać pokrojonego kurczaka, wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. sos kurkowy z kurczakiem

O kuchni z uczuciem
Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 151

piersi z kurczaka 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka przyprawy do kurczaka 500 ml śmietany 12 % 200 ml bulionu z kurczaka ( może być rosół ) szczypta chili 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka suszonej bazylii 2 woreczki  kaszy jęczmiennej mazurskiej Młynów Stoisław   Wykonanie : Mięso myjemy, i kroimy w grubą(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. W rondlu rozpuszczamy masło i przekładamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy piersi z kurczaka i obsmażamy na rumiano.  Wszystko zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 15 minut, następnie dodajemy śmietankę i dusimy do momentu zredukowania sosu ( ma się lekko zagęścić

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w białym słodko-kwaśnym sosie z rodzynkami 139

Takiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja. Składniki: 1 kurczak 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól, pieprz Woda(...)rosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy

Smaki Ewy
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 190

Odwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół  z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.  Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię(...)jarzynowym sosie.  W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso drobiowe np. z rosołu ugotowane warzywa: u mnie marchew, seler naciowy, pietruszka   1 cebula   1 jajko   sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki   Składniki

Walijskie Pichcenie
Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem 541

zawsze w lodowce znajduje jakiś twaróg którego nikt nie chce jeść ;) Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia(...)około 40 sztuk pierogów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu wszystkie warzywa z rosołu pół pętka kiełbasy  1 woreczek ryżu 1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli

Gotowanie...to proste !
Krokiety mięsne z kapustą 177

mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku  Bella-Bis czubryca czerwona do smaku  Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja(...)czym smażymy na patelni cienkie naleśniki FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem 113

Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera 2 - 3 średnie cebule mniejszy kawałek pora olej rzepakowy do smażenia sól

Zasmakuj Kuchni
Kurczak ze szparagami i komosą w wolnowarze (paleo) 172

składników to zaznaczę, że mój slowcooker ma 5,6L, proporcje dostosujcie do pojemności Waszych urządzeń. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 ½ szklanki komosy 4-6 ząbków czosnku papryczka ostra pęczek szparagów oliwa około 2 l rosołu(...)szklanek) świeża bazylia świeża pietruszka 1 duża cebula oregano, tymianek lub inne Wasze ulubione zioła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Komosę przepłukujemy wodą i razem z kurczakiem, czosnkiem, przyprawami i połową rosołu (4 szklanki) wkładamy do wolnowara. Wstawiamy na 4 godziny w opcji low. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, kroimy szparagi w kilku centymetrowe kawałki i podsmażamy

PaleoLife
Kluski wątrobiano mięsne do rosołu 139

Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka.  Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.  Zasmakuje małym i dużym.  50 dag wątroby drobiowej 1 pierś z kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony  sól ( wg smaku )  1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej(...)formować kluseczki, dodaję mąki.  Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody.  Ugotowane podaję z gorącym rosołem. Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny

Takie tam pichcenie
Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 364

popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli(...)misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka suszonych grzybów, jeśli używamy do rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania

Mango Papaja
Krokiety z mięsem 474

obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu ( ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka ) Marchewki ( 3 z rosołu ) 1 pietruszka ( z rosołu ) 1 cebula Sól Pieprz Jajka (2) Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy i w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju

Smaki Ewy
Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem . 142

akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :)   Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek korzenia selera 1 średnia cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku 1-2 suszonych grzybów ( borowik, maślak itp. ) sól pieprz mielony Makaron : 2 szklanki mąki  3-4 łyżki wody(...)jajka sól Przygotuj również : kilka gałązek świeżej pietruszki lub suszoną natkę pietruszki   Sposób wykonania :   R osół : Mięso z kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą , Postaw na ogniu, zagotuj. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień, aby tylko mrugał. Gotuj tak około 1 godziny. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone lub starte na tarce warzywa, grzybki i gotuj

Przepisy i porady kulinarne
POTRAWKA Z KURCZAKA 181

Szybka i prosta w przygotowaniu potrawka z kurczaka, która właściwie robi się sama. Z dodatkiem marchewki, cebulki i  świeżej natki pietruszki. Przygotowana na mięsie pozostałym po ugotowaniu rosołu. Idealna dla zapracowanych. Posmakuje i dzieciom(...)dorosłym.  Aby mięso nie rozpadło się podczas gotowania, dodajemy je na końcu. Warto pamiętać, że przy ponownym podgrzewaniu lub częstym mieszaniu potrawki kawałki kurczaka mogą się rozpadać. SKŁADNIKI / 4 porcje 3 szklanki mięsa z rosołu (duże kawałki) 2 szklanki gorącego rosołu  1 marchewka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła

cool and minty
Rosół drobiowo - wołowy 143

zjeść 2 litry zupy... Niemniej jest to jedna z moich ulubionych zup, dla której chętnie poświęcam kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam:- 40 dag kości wołowych- 2 duże uda z kurczaka- 2 marchewki- ćwierć selera korzeniowego- pietruszka- cebula (w łupinie)- pora (białą część)- łyżeczka pieprzu(...)zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Gotowy przekładamy na talerz, dodajemy kilka plastrów marchewki i nalewamy rosół

W poszukiwaniu inspiracji