takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera(...)przyprawa uniwersalna typu vegeta- opcjonalnie kilka ugotowanych ziemniaków natka pietruszki lub koperek Kurczaka porcjujemy i ściągamy zeń jak najwięcej skóry. W dużym garnku układamy wołowinę i kurczaka, zalewamy zimną wodą (tak aby mięso było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu
Rozpustne gotowanieostatnie najnowsze odkrycie :) Przepyszna, kremowa i chrupiąca z wierzchu <3 Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa z oliwek łyżka masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 ml rosołu 1 duża łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko(...)posmarowania + łyżka mleka sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę pokroić, dodać do kurczaka. Doprawić gałką, liściem i tymiankiem. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Wszystko przelać
Malinowo w kuchnimoich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka z kurczaka pół
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedzieci poniżej roku proponowałabym jednak bulion warzywny, na który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem(...)albo trzy. Ważne jest, żeby woda nie gotowała się gwałtownie, ma delikatnie bulgotać, a właściwie, jak to mówi moja mama, "pyrkotać". Istotne jest, żeby w czasie tej godziny, kiedy rosół będzie się delikatnie gotował, zdejmować zbierające się na powierzchni "burzyny", czyli brudną pianę albo coś w rodzaju mętnego osadu. Przy powolnym gotowaniu, nie powinno ich być wiele. W międzyczasie
Przepysznik - BLW i nie tylkominut Ilość porcji: 2-3 Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej (lub jeden woreczek) 100 g mięsa z rosołu lub piersi z kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera
Bazując na smakudomowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na wiejskim kurczaku, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy(...)ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprzObierz i drobno posiekaj cebule.Włóż je do dużego garnka na małym ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i duś około 15 minut, żeby zmiękły, ale
Kredowe Menurosół: porcja rosołowa z kurczaka 5 marchwi 1 korzeń pietruszki 1/2 natka pietruszki 1/2 korzenia średniej wielkości selera 1 średni por 2 cebule 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki(...)minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę, mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos. Na każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki
KuchcikoweLoveZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listki laurowe. W między czasie na suchej patelni prażymy mieszankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3-4 łyżeczki(...)jego intensywności) 1/2 szklanki wody 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę
Buniabaje w kuchniOrientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem
czarrna od kuchnimasła i rosołu... Oto maminy przepis na prosty oraz pyszny obiad z dzieciństwa, czyli potrawka z ryżem, gotowanym kurczakiem, marchewką i groszkiem 😋 Pamiętacie? Jedliście? 4 porcje: * ryż- 150 g * gotowane mięso z kurczaka- 600 g * marchewka- 2 duże * groszek mrożony- garść * rosół/bulion- 600 ml * masło- 150 g * mąka pszenna- 2 czubate łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * sól(...)miękkości, a 2 minuty przed końcem wrzucić mrożony groszek. Mięso drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć z mąką i sokiem z cytryny, wlać rosół, wymieszać rózgą i zagotować, a następnie dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem oraz kurczaka i całość podgotować 1 minutę. Doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Wymieszać z ugotowanym ryżem, bądź podawać oddzielnie- ryż + sos. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaszklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina *** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem
Blog z Apetytemposiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód na to, że z pieczonego kurczaka nic nie powinno się marnować(...)pizzę. Pozostałe składniki – to już kwestia tego co macie w domu. Zobacz przepis. 4. Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co można zrobić z resztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Zobacz przepis. 5. Szarlotka
Niedzielny kucharzNiedzielny obiad od zawsze kojarzy mi się z rosołem, schabowym lub pieczonym kurczakiem. Tak było w moim domu rodzinnym. Choć moja kuchnia różni się od tej mojej mamy, to czasami lubię zrobić coś w domowym stylu. Tak było w przypadku tego kurczaka - to odwołanie do tradycji z małym dodatkiem ode mnie w postaci kratki z boczku. Przepis może nie należy
Cooking Monster