rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:36/100)

Poniedziałkowa potrawka z kurczaka 258

Poniedziałek to dzień, w którym przeważnie przerabiamy niedzielny obiad. Rosół na pomidorową a z resztek kurczaka proponuję przygotować smaczną potrawkę. Danie zaliczamy do rodzaju tych jednogarnkowych. Składniki 2 ugotowane udka … Czytaj dalej Poniedziałkowa potrawka z kurczaka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Salatka z gotowanym kurczakiem 160

smak mięsa i tak powstała sałatka z odrobiną kurczaka gotowanego. Składniki: 2 pomidory 1 mała cebula  pieprz sól ząbek czosnku sos chrzanowo-majonezowy - najlepiej własnej roboty kurczak - odrobina z udka z rosołu Składniki do sosu: łyżka chrzanu łyżka majonezu łyżeczka musztrdy - ostrej Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki mieszamy na samym początku i czekamy 15 minut by się przegryzły. Przygotowanie: Pomidory(...)plasterki. Układamy na talerzu, solimy i pieprzymy (można polać oliwą z oliwek) posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą. Na tak przygotowany podkład rzucamy kurczaka w stylu artystycznego nieładu. Na koniec polewamy kurczaka sosem chrzanowo-majonezowym. Następnie musimy poczekać trochę by czosnek i cebula nadały smak kawałkom mięsa od dołu, a sos od góry

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z kurczakiem i ananasem 114

doznania smakowe zapewnia połączenie kurczaka z ananasem i kukurydzą , por natomiast dodaje tej sałatce wyrazistości i ostrości  . składniki na 4 porcje ugotowane mięso z  rosołu ( ja użyłam 2 udek z kurczaka ) 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Ugotowane udka z kurczaka kroimy w drobne kawałki , dodajemy odsączoną puszkę kukurydzy

Smakowite Dania
Galaretka drobiowa 139

Bardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność zadania żadna, a taki efektowny finał! proszę bardzo się pokusić na przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz

kgwjanczewo
Farszynki Z Mięsem Z Rosołu 169

Kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu i zalegających w lodówce ziemniaczków z obiadu ;) Składniki na około 12 farszynek: około 1,600 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 2 jajka(...)szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 1 i 1/2 ) sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku Na Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1 mała zeszklona na oleju cebulka sól , pieprz do smaku 1.  Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim

Gotowanie...to proste !
Marokański gulasz z resztek kurczaka 401

Niesamowicie pachnąca, pożywna i zdrowa potrawka zwarzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Można zjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem(...)jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz: 1 szklanka posiekanego pieczonego lub gotowanego kurczaka

Niedzielny kucharz
,,Tajszczyzna,, po rosole 174

Został mi kawałek indyka z rosołu. A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na

Buniabaje w kuchni
Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem 343

świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego  1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec

VioletoweKucharzenie
Łatwy kurczak po indyjsku 441

Łatwy w wykonaniu i wyjątkowy w smaku kurczak w indyjskim sosie na bazie pomidorów i korzennych przypraw. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia Lidla . Zapraszam do przygotowań!    Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 50 g masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 15 g świeżego imbiru, startego na tarce 3 ząbki(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY  1. Z ćwiartek kurczaka oddzielamy mięso od kości i skóry (kości i skórę wyrzucamy lub zostawiamy np. na rosół), kroimy na małe kawałki. Piersi z kurczaka kroimy w nieregularną kostkę. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy około 7 minut

My Culinary Art
Zupa kurkowa po tajsku 205

jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś z kurczaka – świeża kolendra – 1/2 cukinii(...)szczypta cury – 1/2 ostra papryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny – mleczko kokosowe – kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ramen – japońska zupa 317

pewnym sensie ramen stanowi odpowiednik polskiego rosołu. Podstawą tego dania jest makaron oraz bulion. Tradycyjny makaron ramen robi się z czterech składników: wody, mąki pszennej, soli oraz wody kansui (alkaiczna mineralna, która zawiera węglan sodu oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso(...)ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego

Kierunekuchnia
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 110

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)today – now the broth plays the main role. The recipe is very similar to beef broth , which I made some time ago. SKŁADNIKI: 1-2 ćwiartki kurczaka 1 włoszczyzna 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion

Martyna Cooks
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 119

podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base of all bases(...)today – now the broth plays the main role. The recipe is very similar to beef broth , which I made some time ago. SKŁADNIKI: 1-2 ćwiartki kurczaka 1 włoszczyzna 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion

Martyna Cooks
Chrupiące udka z kurczaka 146

gotujemy rosół  zostają nam czasami udka, wtedy najlepiej zjeść je w panierce, smażone na oleju. Chrupiące udka z kurczaka Składniki: - 2 udka ugotowane np. z rosołu - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Udka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej

Kulinarne życie
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 124

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Flaczki z włołowiny,drobiu i żołądków. 93

czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co tracą.Osobiście uwielbiam i polecam którzy lubią. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na rosół ( miałam antrykot) pałki z kurczaka 1200 kg marchew 4 szt 4 ząbki czosnku żołądki z kurczaka 1 kg 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 garście majeranku 2 łyżeczki

Różowa kuchnia
Potrawka z kurczaka z marchewką 197

Dziś przepis na potrawkę z kurczaka, czyli wykorzystanie mięsa z rosołu.  Danie jest proste, smaczne i szybkie do zrobienia.  Moje smaki dzieciństwa :) Składniki 2 ugotowane udka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 cebula 1,5 szklanki bulionu masło do smażenia 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso, obrać z kości, pokroić w kostkę, a marchewkę

magiczna kuchnia Kasi
Ketchupowe Kotleciki Z Mięsa Z Rosołu 124

Kotleciki dzięki ketchupowi są bardziej wyraziste w smaku i na pewno znajda jeszcze więcej swoich zwolenników :) Składniki na około 6 kotletów: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego 1 jajko sól , pieprz do smaku kilka szczypiorków posiekanych na drobno 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć

Gotowanie...to proste !
Dietetyczny rosół – niskokaloryczny z małą zawartością tłuszczu 160

ugotowaniu pływały oczka. Mój przepis jest jednak przeznaczony dla osób, które chcą zgubić parę kilogramów lub z jakichkolwiek przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną lub niskotłuszczową. Dietetyczny rosół ugotowałam na piersiach z kurczaka oraz dużej ilości warzyw. Gotowałam dosyć długo na wolnym ogniu bo ponad 3 godziny ale było warto ponieważ smakiem przypominał ten tłuściutki babciny rosołek. Składniki: 3 piersi

wysmienity
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) 352

wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać więcej majonezu.) (*) Można użyć kurczaka pieczonego lub takiego z rosołu. (**) Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu

Di gotuje
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 171

Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól  świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty

Lawendowe Niebo
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 122

pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Pałki po kurpiowsku 129

Składniki: 6 pałek kurczaka 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu) łyżka mąki 25 dag wędzonego boczku słoik marynowanej cebulki 2 cebule łyżeczka tymianku łyżeczka estragonu 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc) kieliszek białego wina łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy

Pobite gary Barbary
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 136

Kiedy ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski mak 1 jajko Mięso ugotować

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniak 169

pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Pierogi z mięsem i kapustą 194

Składniki Ciasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku  Bella Bis przyprawa gajowego do smaku

Wanilia i Kardamon
Rolada z kurczaka 8207

grubsze plastry na zimno. Uwaga: W opisie wygląda skomplikowanie, ale zapewniam, że wspaniale się ją przyrządza, szybko, a efekt pod każdym względem wart zachodu! Pozostałe elementy kurczaka można wykorzystać do ugotowania rosołu, czy zupy; nie może się nic zmarnować!; Zamiast gazy można użyć lnianej ściereczki, wówczas roladę można związać jak cukierek na końcach; Roladę przygotowała Jola Smacznego

kgwjanczewo
Zupa z zielonych szparagów i cukinii 140

szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce

Stare Gary
Pierogi z mięsem i pieczarkami 176

wyjątkowo smaczny. Polecam!  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło

Stare Gary
Zupa warzywna 225

resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki:3-4 marchewki1 pietruszki1 seler3-4 ziemniaki1 mały kalafior1 mała główka kapusty 100 gr pieczareksól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie:Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki

Smaki Edyty
Naleśniki otrębowe 156

Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni