rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:45/100)

Galaretka drobiowa 114

filety z kurczaka * włoszczyzna * żelatyna * sól, pieprz do smaku * jajko ugotowane na twardo * groszek konserwowy  Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, pokroić i razem z przyprawami oraz kurczakiem ugotować. Przecedzić i w zależności ile rosołu zostało - to tyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso

Magiczne Życie Marty
Kluski z mięsem 182

około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki

Gotowanie...to proste !
Aromatyczny kurczak gotowany z warzywami 137

mnóstwo osób, które nie cierpią gotowanego kurczaka i stwierdzą, że takie mięso jest bez smaku... Ja od maleńkości lubiłam wyjadać mięsko z maminego rosołu, a potem sama gotowałam je w okresie nasilonych problemów żołądkowych. Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam! 2 ćwiartki

Di gotuje
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 144

cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy(...)drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól

Szefowa kuchni
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 202

bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy(...)drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól

Szefowa kuchni
Zupa z curry 182

opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło dodać cebulkę smażyć  dodać pokrojony filet z kurczaka, posiekany czosnek smażyć aż odparuje woda 2. Do rosołu wkroić marchew i pietruszkę gotować 10 minut dodać  przyprawę uniwersalną,curry kurkumę,podsmażone mięso  gotować aż zmięknie mięso Wsypać tortellini jeszcze chwilę pogotować

W królestwie smaków Beaty
Rosół 269

przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje(...)kości odpady przy gotowaniu – pozostałości z oczyszczania mięsa, resztki ugotowanych lub upieczonych mięs – żeberka, głowy rybie, kurze kadłuby i kości itp… Kości są naprawdę tanie , na rosół także nadają się części zwierząt powszechnie uznawane za odpady, które można dostać za darmo u rzeźnika . Można zmieszać kości od różnych zwierząt, choć wtedy końcowy smak może być „ciekawy

PaleoSMAK
Rosół 98

proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca . Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję . Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych , nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet : uzdrawia układ pokarmowy – żelatyna z rosołu chroni i przyspiesza odnowę wyściółki(...)rosół zawiera często wywar ze szpiku – jednego z najzdrowszych pokarmów (czytaj więcej: Szpik – masło bogów ). oczyszcza – glicyna pomaga wątrobie oczyścić ciało z toksyn i zanieczyszczeń, np. alkoholu. Polecam dobry artykuł po angielsku { 8 } tłumaczący zalety rosołu. Rosół jest wyjątkowo prosto zrobić, poradzi sobie z nim dziecko, a nawet facet z dwiema lewymi rękami 🙂 Przepis na rosół – wywar

PaleoSMAK
Galaretka drobiowa 1278

octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;).  Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso) 2-3 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora  kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną(...)Podpalamy gaz, doprowadzamy delikatnie do wrzenia i przykręcamy ogień. Zdejmujemy dokładnie szumowiny. Nie przykrywamy garnka pokrywką ponieważ wywar może stać się mętny. W gotowaniu galarety idziemy na zasadzie dobrego rosołu, który gotuje się długo i na wolnym ogniu. Kiedy już zbierzemy wszelkie szumowiny do wody dodajemy umyte warzywa, opaloną cebulę, ziele angielskie, listek. I tak delikatnie "pyrkający" rosół gotujemy

Malinowe Pocałunki
Naleśniki z farszem z kurczaka 140538

Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć

Stare Gary
Pasztet Wielkanocny w towarzystwie marchewki i sliwki 137

wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły. Składniki: wątróbka drobiowa 600 g pierś z kurczaka 400 g udka z kurczaka dwie szt marchew 200 g śliwki suszone podwędzane 20szt rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml sól do smaku pieprz mielony czarny do smaku suszone pomidorki z czosnkiem(...)starczy, zostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut, oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mięsko i wątróbka zimna więc mielimy na średnich oczkach. Marchew obieramy i również mielimy. ( Dzień wcześniej miałam rosół ) Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy

Różowa kuchnia
Dania z kurczaka na majówkę 464

się tego typu uroczystość. Dania z kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rosół z kołdunami 143

Dotąd jadałam rosół w makaronem. Postanowiłam jednak zaszaleć i zrobić tym razem rosół z kołdunami. Fakt, jest to bardziej pracochłonne danie niż wersja z makaronem, ale ten smak…..warto! Składniki: na rosół: porcja rosołowa drobiowa porcja rosołowa wołowa 2 uda z kurczaka włoszczyzna 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe sól, pieprz na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rosół drobiowy (z szybkowaru) 196

przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania  kremu kukurydzianego .  Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka  (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna  (marchew, por, seler, pietruszka) 1 cebula 1,5 l wody sól, pieprz(...)ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie (trwa to kilka minut).  Spostrzeżenia: - gotując w szybkowarze nie musicie obawiać się o szumowiny; wystarczy zebrać je tuż po ugotowaniu (lub rosół przelać przez sito wyłożone gazą), - opalona cebula to składnik obowiązkowy, - po ugotowaniu rosołu możecie go jeszcze mocniej doprawić, np. dodając suszony lubczyk, - jak dla mnie o wiele lepszy w smaku

Ugotować
Sałatka z ryżem i kurczakiem 123

Witajcie, dzisiaj polecam Wam wykwintną sałatkę z ryżem i kurczakiem. To sałatka palce lizać, jak raz skosztujecie to będziecie pragnęli więcej i więcej ;). Fenomenalny smak tej sałatki zachwyci także Waszych znajomych. Na smak tej sałatki przede wszystkim wpływ ma mięso gotowane w poniższych przyprawach. Do jednej z nich należy czosnek niedźwiedzi, który posiada niesamowite właściwości. To wartościowa roślina lecznicza. Zawiera(...)pietruszki 1 mały korzeń selera Ok. 300 g marchewki Ok. 2-3 litry wody Wykonanie: Kurczaka opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować ok. 40 minut. Kurczaka, korzeń selera, pietruszki i marchewkę wyjąć z rosołu. Odstawić do ostygnięcia. Z rosołu można zrobić barszcz. Składniki potrzebne do ugotowania ryżu: 400 g ryżu

Przepisy Babci

Proponowane wyszukiwania