przez ok 10 minut w pół szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką
Kulinarny PamiętnikNadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu wstążki 1 podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około 100 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Uwaga Babcia Gotujekurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego" Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka Kluseczki gryczane(...)garnek wody z łyżeczka soli i na wrzacą wodę formować kluseczki za pomocą 2 małych łyżeczek. Po wypłynięciu dotować kilka minut (ok 2 minut). Wyjść do naczyń i zalać rosołem
AZgotuj!chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie Oliwa lub olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek, zalewamy(...)Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie, podczas blendowania dolewamy ok. chochelki rosołu, tak aby pasztet miał idealnie gładką, smarowną konsystencję. Trochę to trwa
Kuchnia w szuwarachrosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak
Zasmakuj Kuchnidrugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek
Zasmakuj Kuchnigrzybków .. mniam.. warzywne też obleci Jakoś dzisiaj nie mam weny do pisania , więc wstęp ciut niemrawy , wybaczcie , czasami tak już jest Składniki na 4 porcje : 4 udka z kurczaka , wyfiletowane z kości , ze skórą ( skóra musi być , to ważny element ) 1 łyżka miodu z mniszka ( może być też pszczeli ) 1 łyżka octu balsamicznego , najlepiej figowego ale może być zwykły(...)mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 szklanka białego wina półwytrawnego sól , pieprz do smaku bulion lub rosół do podlewania ( około 1 l ) 1 łyżka oliwy z oliwek Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy w rulonik , łączymy dla pewności ,żeby się nie rozwinęły wykałaczką . Obsmażamy na maśle na złoty
Ogrodnik w podróżykolejny do pasztetu z soczewicy którą uwielbiam ... Tym razem użyłam do jego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a i ugotowana włoszczyzna będzie również idealna. Bawmy się smakiem soczewicy bo jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych Skworcu 1 pomidor sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa to ok 40 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigrzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję(...)udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka lub skrzydeł z indyka; – drobiowy – dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt
Zasmakuj Kuchniskrzydeł z indyka; - drobiowy - dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; - indyczy - pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; - z kaczki - przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych(...)kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 goździki, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną
Zasmakuj Kuchniprzepisu na zupę z soczewicy , bardzo rzadko gotuję zupy na mięsie, które to zastępuję prażoną na oliwie cebulką. Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z kaszą pęczak, który gotuję na kurczaku lub żeberkach. Myślę, że kasza pęczak nie jest u nas szczególnie doceniania, a szkoda, bo jest naprawdę zdrowa: wzmacnia trzustkę i żołądek, poprawia
Słodko-Słony Świat Ilonyrosołu. Składniki: podudzia, udka z rosołu 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia papryka czerwona mielona sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso z rosołu osuszyć. W miseczce roztrzepać widelcem jajka dodać mleko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Kurczaka zanurzyć
magiczna kuchnia Kasiswój sprawdzony przepis na „rosół królewski”. Jest to najlepszy, najsmaczniejszy na świecie rosół, który potrafi zdziałać cuda. Rozgrzewa, wzmacnia organizm, podnosi odporność i poprawia nastrój. Wiadomo, że w wielu domach, w niedzielę na obiad zawsze od lat, koniecznie musi być rosół i do tego domowy makaron . Nic nie poprawia tak nastroju jak właśnie taki rosół. Nigdy się nie znudził(...)przez te wszystkie lata przepis na niego ulegał „polepszaniu” poprzez dodawanie coraz to nowych przypraw i innych składników. A Wy, jaki rosół (jeśli go robicie) przygotowujecie na niedzielny obiad? Składniki: 550 g porcji rosołowej z kurczaka zagrodowego 700 g porcji z kaczki 300 g wołowiny z kością (mostek, pręga...) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera
Kuchnia u Krysi