lekko się różni od tej, którą ja robię. Mój przepis już się znajduje na blogu. Dziś pokażę sposób przygotowania mojej mamy. Składniki: kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ), warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera, zielona pietruszka, żelatyna, sól, pieprz. Przygotowanie: U gotować 1L rosołu (oczywiście można ugotować
W kuchni u MonikiRosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką Składniki: - 1 kurczak - sól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem
Kuchnia co dniaczosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić od kości
Jemy Pijemyjednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz
Kuchnia BeatyGalareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 marchewki
Walijskie Pichcenieprzez ok 10 minut w pół szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką
Kulinarny PamiętnikNadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu wstążki 1 podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około 100 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Uwaga Babcia Gotujekurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego" Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka Kluseczki gryczane(...)garnek wody z łyżeczka soli i na wrzacą wodę formować kluseczki za pomocą 2 małych łyżeczek. Po wypłynięciu dotować kilka minut (ok 2 minut). Wyjść do naczyń i zalać rosołem
AZgotuj!chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie Oliwa lub olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek, zalewamy(...)Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie, podczas blendowania dolewamy ok. chochelki rosołu, tak aby pasztet miał idealnie gładką, smarowną konsystencję. Trochę to trwa
Kuchnia w szuwarachrosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak
Zasmakuj Kuchnidrugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek
Zasmakuj Kuchnigrzybków .. mniam.. warzywne też obleci Jakoś dzisiaj nie mam weny do pisania , więc wstęp ciut niemrawy , wybaczcie , czasami tak już jest Składniki na 4 porcje : 4 udka z kurczaka , wyfiletowane z kości , ze skórą ( skóra musi być , to ważny element ) 1 łyżka miodu z mniszka ( może być też pszczeli ) 1 łyżka octu balsamicznego , najlepiej figowego ale może być zwykły(...)mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 szklanka białego wina półwytrawnego sól , pieprz do smaku bulion lub rosół do podlewania ( około 1 l ) 1 łyżka oliwy z oliwek Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy w rulonik , łączymy dla pewności ,żeby się nie rozwinęły wykałaczką . Obsmażamy na maśle na złoty
Ogrodnik w podróżykolejny do pasztetu z soczewicy którą uwielbiam ... Tym razem użyłam do jego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a i ugotowana włoszczyzna będzie również idealna. Bawmy się smakiem soczewicy bo jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych Skworcu 1 pomidor sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa to ok 40 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki