SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlewam dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażam na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlać dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa, dusić całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlać dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa, dusić całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlewam dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażam na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę
Dziś Ja gotujejednocześnie zwyczajna; nieosiągalna, a swojska i nieskomplikowana w wykonaniu. A przyrządzić ją warto, do czego chcę Was zachęcić. Składniki znajdziecie w każdym, nawet przeciętnie zaopatrzonym supermarkecie. Składniki: Wywar: kurczak ok 1,5 kg cebula, 1 duża lub 2 mniejsze imbir, ok 7 cm czosnek, ok 7 ząbków sos sojowy pieprz czarny w ziarnach, łyżeczka goździki, ok 7 szt ziarna(...)cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką babcia w ten sposób opalała cebulę do rosołu. Dla ułatwienia wpierw nabijam kolejno cebule
Taste Of My Daywykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Kuchnia od dwojgadworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki : 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa(...)samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy
Sama słodycz i szczypta chiliHej! Tym razem pokażę Wam nie moją pracę. Ten cudownie wyglądający i niezwykle przepyszny pasztet zrobiła moja Mama, więc nie będę "ściemnić" że to
Tylko pyszniehome party przygotowałam małą podpowiedź, co można przygotować do jedzenia nie drogo i smacznie. DANIA GŁÓWNE DO WYBORU: Rosół z kury Flaczki sojowe z jajkiem gotowanym na twardo Krem z boczniaków 2. Pierś z kurczaka po królewsku z młodymi ziemniakami Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach tu Łosoś pieczony w ziołach z pieczonymi
pieprzny smaczekFlaczki w mojej rodzinie jada się na trzy sposoby. Na sposób mojej mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzyprawa do bigosu i młodej kapusty 70g 11. Przyprawa do kurczaka 70g 12. Przyprawa do pierogów 60g 13. Przyprawa do placków ziemniaczanych 50g 14. Przyprawa do rosołu 70g 15. Przyprawa do żeberek 60g 16. Przyprawa gosposi 60g 17. Przyprawa
Kto ugości moich gości?Danie jest świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity! 1 szklanka makaronu penne 1 szklanka makaronu casarecce 1 cebula 2 czerwone papryki 5 pieczarek 1 marchew Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka) 1 szklanka wody 100 g żółtego sera Sól Pieprz 1 łyżeczka
VioletoweKucharzeniezrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia(...)zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam.Składniki na 4 porcje4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety2/3 małe marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula1/1,2 l wody sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wtedy kiedy gotuję rosół. Robię tak ze względu na mięso, które po ugotowaniu w rosole nabiera swojego specyficznego smaku i aromatu i jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażone. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę i wykładam na wcześniej przygotowaną i umyta sałatę razem z kurczakiem. Gruszkę przekrajam na pół i kroję w cienkie plastry. Owoc dokładam do sałatki
ChilliJemymasła 2 laurowe liście 4 ziarna angielskiego ziela 4 goździki ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej sól i pieprz do smaku Zalej kurczaka 1,5 l wrzątkiem. Dodaj włoszczyznę i ugotuj mięso do miękkości. Wyjmij ugotowane mięso i włóż wątróbkę do rosołu. Gotuj przez 10 minut. Wyjmij wątróbkę i włóż bułkę. Obierz mięso z kości i umieść w malakserze wraz z przyprawami(...)przez 90 minut. Pasztet powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Na noc włóż do lodówki. Pokrój na drugi dzień. The post Pasztet z kurczaka świąteczny appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia