roślinna - 500 przepisów (strona:14/34)

Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 205

pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 marchewka 1 szklanka wody 1 cukru Sposób

Pyry na Gaz
Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal) 131

ciepło, bo nie mogłam się doczekać. Składniki (ok 12 sztuk) : 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzamy. Dodajemy starty ser i mieszamy. Mąki dokładnie mieszamy z rozgniecionym

e-PrzepisyKulinarne
Słodko-kwaśne racuchy z rabarbarem - rabarbarowy debiut kulinarny 140

mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru +  3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego  2 łodygi rabarbaru Rabarbar pokroić na 1 cm plasterki Wlać ok. 1,5 cm wody do garnka, wsypać 3 łyżeczki cukru, dodać pokrojony rabarbar i zagotować. Na małym ogniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet z soczewicy 144

Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :)  Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smalec z fasoli 277

powala ":( Dlatego uprzedzam, takie smarowidło nie jest dla tych co lubią mięsko ...:) Składniki: 3/4 puszki białej konserwowej białej fasoli lub szklanka ugotowanej trochę mniej niż 1/2 szklanki oleju roślinnego, u mnie oliwa z oliwek 1 małe jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz czarny, kilka kropel maggi ewentualnie mała garść pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie : Cebulę pokroić

Proste Potrawy
Bardzo zdrowa sałatka na niedzielne śniadanie 312

Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu.   Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3  i omega – 6 ca 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT.  Znakomity

Z Kuchni Do Kuchni
Gorąca biała czekolada z wanilią i pomarańczą 254

produkty potrzebne do zrobienia jej. Zrobienie takiej czekolady zajmie wam niecałe 10 minut! Robiąc gorącą czekoladę pamiętajcie o zakupie dobrej czekolady, nie mogą się w czekoladzie znajdować żadne tłuszcze roślinne!. Wszystkim zakochanym życzę miłego i przyjemnego wieczorku przy filiżance gorącej czekolady! Porcja dla 2 osób Czas przygotowania: Niecałe 10 minut Składniki: 100g białej czekolady Niecałe pół szklanki śmietanki kremówki

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez laktozy) 127

migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów. Wszystko wymieszać. Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos marcepanowy : - mleko roślinne - kawałek marcepanu Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem. Całość powinna mieć lejącą konsystencję. Po chwili zrobi się z tego coś w stylu pianki

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 126

marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki czerwonej Marynata : woda 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 szklanka cukru 250 ml octu  200 ml oleju roślinnego 6 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego  20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki to wszystko

Przepisy i porady kulinarne
Mleko sojowe - obniża poziom złego cholesterolu. 91

Mleko sojowe - doskonałe na obniżenie złego  cholesterolu. Aby otrzymać to mleko, nie trzeba doić żadnego zwierzęcia. Mleko sojowe to płyn pochodzenia roślinnego,wytwarza się je z nasion soi,mocząc w wodzie nasiona lub mąkę sojową, Historia tego napoju sięga podobno początków naszej ery. Mleko sojowe pochodzi z Chin. Ponieważ tak jak prawdziwe mleko ulega koagulacji, można otrzymać z niego

Przepisy i porady kulinarne
Kluseczki ziemniaczane z masłem. 160

talerze i posypać mieloną czerwoną  słodką papryką. Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki. Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie. :-)                                       Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 143

która poprawia krzepliwość krwi, dzięki czemu między innymi zmniejsza krwawienie podczas miesiączki i wzmacnia cerę naczyniową. UWAGA ! Nie należy spożywać fasolki na surowo, zawiera ona bowiem fazynę - toksyczne białko roślinne, które rozkłada się podczas obróbki termicznej np. gotowanie,duszenie czy smażenie.                                     Pamiętaj

Przepisy i porady kulinarne
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 119

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia. Ze względu na zawartość żelaza botwina wskazana jest szczególnie dla wegetarian i osób, które jedzą mało czerwonego

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał. 103

środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze substancje !  Pączki powinny być smażone na smalcu, nie zaleca się stosowania do smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę.  Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 210

parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem. Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest

Z Majeczką w kuchni