który dzięki obecności w ziarnie sporych ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości, nie utlenia się.Zawiera również cynk będący niezbędnym składnikiem około 200 enzymów organizmu ludzkiego,fitoestrogeny – roślinne naturalne hormony, które, między innymi, łagodzą objawy menopauzy, zapobiegają miażdżycy i osteoporozie, a także zmniejszają ryzyko nowotworów piersi, macicy i prostaty,flawonoidy – barwniki roślinne, które mają zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych oraz
W kuchennym oknie Ewyblender może mieć problem z poradzeniem sobie z nimi. Mielcie partiami, stopniowo dosypując do pasty kolejne porcje uprażonego sezamu. SKŁADNIKI:sezam (200 g)olej sezamowy lub jakikolwiek olej roślinny (1 łyżka) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Najpierw prażymy nasiona sezamu:a) wysypujemy ziarna na blachę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C, zaglądamy przez szybkę piekarnika i czekamy, aż się(...)przekładamy do blendera i miksujemy bardzo dokładnie co jakiś czas zeskrobując łyżką niezmiksowane ziarenka ze ścianek naczynia.Aby ułatwić sobie miksowanie można dodać odrobinę oleju sezamowego lub jakiegokolwiek innego oleju roślinnego, jednak po odpowiednio długim czasie miksowania, z nasion sezamu tłuszcz sam zacznie “wychodzić”. Podczas miksowania pasta zacznie się nagrzewać, więc zanim przełożycie ją do czystego, suchego słoiczka, pozwólcie
W kuchni KatieSzaszłyki to szybki i atrakcyjnie wyglądający posiłek. Dzisiaj zrobiłam je z cukinią, kawałkami mintaja owiniętymi prosciutto, a wszystko posmarowałam smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem, który podkreśla smak szaszłyków. Składniki:2 filety z mintaja1 cukinia4 plasterki prosciutto3 łyżki ”Smakowitej pajdy” z cebulką i ziołami ogrodowymipieprzPrzygotowanie:Cukinię pokroić wzdłuż na paseczki. Mintaja pokroić w kostkę szerokości(...)Smacznego Przepis na szaszłyki z cukinią i mintajem w posciutto bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Oryginalny smakDzisiaj miałam ochotę na ciasto z masą :)Ciasto:1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka Zagotować wodę z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaŚniadanie proste, pełne smaku i aromatu. Zdrowe. Użyłam do niego parówek classic Polsoja. To tradycyjne parówki sojowe, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można
Z Kuchni Do Kuchnigarnku rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka i smażymy do momentu aż się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy je na papierowym ręczniku. Skrzydełka są już gotowe.Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju roślinnego i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pół kostki masła, 2-3 łyżki brązowego cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy
Animelka Blogdzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw.Składniki:1 żółta cukinia2 duże garści orzechów ziemnych FELIX100 g sera białego chudegoOleju roślinnyPieprz, bazyliaPrzygotowanie:Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem. Nakładamy pastę na cukinię i zawijamy. Podajemy z chudym mięsem lub jako przekąskę między
Czarnawisienkakalorii w 100 gramach!), niewielką ilość błonnika, węglowodanów oraz białka, za to sporo tłuszczu – w 10 gramach jest prawie 7 gramów. Są to jednak w większości zdrowe tłuszcze roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety w typowym maśle orzechowym, które możemy dostać w większości supermarketów natkniemy się(...)tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne, które są niestety szkodliwe, dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety i nie dać się wrobić. Osobiście nie uznaję masła orzechowego masowej produkcji- przygotowuję je sama bo lubię wiedzieć co tak naprawdę jem. Często spotykam się z pytaniami typu "Czy Ty dodajesz do tego MASŁO?" albo "To naprawdę są same orzechy?", które wydają
peanutbuttermonsterKolejna propozycja podania kanpaki wegetariańskiej. Z szynką, która przypomina mi z wyglądu włoską mortadellę! Ta w dodatku jest 100% produktem roślinnym i ma ..suszone śliwki ! Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi
Z Kuchni Do Kuchnijakością przysłanych mi produktów .Wyglądają jak mięsne produkty a mięsa w nich kompletnie nie ma! Nie ma konserwantów, no GMO! Wszystkie produkty od POLSOJA to produkty 100% roślinne, mimo iż nazywają się kiełbaski, parówki,pasztety, pasty, wędliny . Są kompletnie bez konserwantów. Przyznam się szczerze, że smakuję i widzę to po raz pierwszy w życiu i jestem przekonana(...)Jako pierwsza w Polsce firma, rozpoczęła produkcję tofu i była jednym z pierwszych popularyzatorów żywności sojowej. Od tej pory Polsoja stale rozwija gamę wyrobów produkowanych wyłącznie z surowców roślinnych, niemodyfikowanych genetycznie. Obecnie w ofercie Polsoja znajduje się 20 propozycji m.in. parówki i kiełbaski sojowe, wędliny sojowe, tofu, pasty i pasztety sojowe, tortellini. Produkty Polsoja są dla wymagającej i chcącej zdrowo
Z Kuchni Do Kuchnitradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam, przystaweczki zrobiłam. Wszystko z 4 sztuk kiełbasek białych. Aby wydobyć aromat białej kiełbaski, postanowiłam ją zgrillować. Jako , że na 11 pietrze(...)kiełbaski owszem...ale nie pod kątem mięsa! Zapytał o suszone pomidory itd. Jak się dowiedział , że te białe kiełbaski są kompletnie bez mięsa, że są produktem 100% roślinnym, naturalnym i sojowym...to nie uwierzył. Miałam na szczęście opakowanie i..gość sobie to dokładnie przestudiował. Doszedł sam do wniosku- że vege kiełbaski białe Polsojasą wysokiej jakości, i charakteryzują się wspaniałym smakiem
Z Kuchni Do Kuchnidzisiejszego śniadania użyłam dwóch propozycji Polsoja. -Parówki śniadaniowe-Tradycyjne śniadaniowe parówki sojowe to dobry wybór na pierwszy posiłek dnia dla dzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają łatwo przyswajalne białko sojowe, wapń, żelazo. Posiadają korzystny profil kwasów tłuszczowych. Nie zawierają cholesterolu, konserwantów oraz są wytworzone(...)Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Świeże tofu to nieoceniony składnik nowoczesnej kuchni, nie tylko wegetariańskiej. Bogactwo wapnia, roślinnych fitohormonów, sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, sprawiają, że tofu uznane jest za jeden z najzdrowszych produktów. Idealne proporcje zawartości białka do niskiej kaloryczności sprawiają, że tofu zdobyło popularność
Z Kuchni Do Kuchniziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sól,bazylia -chleb domowy- TUTAJ Podgrzej sos pomidorowy na patelni wbij jajo i poczekaj aż się zetnie.Międzyczasie podgrzej na wodzię parówki 100% roślinne Polsoja – o Polsoja WIECEJ TUTAJ i dodaj je do jaja z salsą, dodaj bazylię. Połóż na talerz liść sałaty a następnie wyłóż jajo na sałatę, pokrój pomidora(...)plastry i posyp szczypiorem i ziarnami. Ziarna od Ziarenkowo mają idealnie uprażoną mieszankę ziaren. W kilka minut podana kolacja, kolorowa, smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa dzięki parówce 100% roślinnej bez dodatku niepotrzebnych wypełniaczy ,które można spotkać w środku podobnych mięsnych. Nie jem często parówek. Od czasu do czasu mi się zdarza, więc..myślę że warto zrobić coś dla siebie
Z Kuchni Do Kuchnimnie typ750 lub 3 szklanki mąki pszennej- 2/3 szklanki kakao- 2 płaskie łyżeczki sody- 1 płaska łyżeczka soli- 2 szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego- 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowegoSkładniki kremu:- 1 szklanka puree z dyni*- 1/4 szklanki syropu(...)agawy (lub innego ulubionego)- 3 łyżki masła orzechowego- 1/4 szklanki kakaoSkładniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej)- 1 łyżka syropu z agawy- 1/3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 1 łyżeczka oleju kokosowego*Puree dyniowe:Dynię przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.1h lub do miękkości. Następnie usunąć pestki
Smaczne Zdrowe/mniejsze ( zależnie od naszych upodobań ). Kulki ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem z olejem roślinnym. Lekko przestygniętą czekoladą polewamy trufle malinowe. Odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki lub 20-30 minut do zamrażarki.Przechowujemy w lodówce.Propozycja podania:Na talerzu robimy zawijasy sosem balsamicznym
kolorowotorcikowo