roślinna - 500 przepisów (strona:8/34)

Wołowina w sosie ostrygowym 168

minuty we wrzątku), odcedzić i odstawić na bok. Najlepiej ugotować go w trakcie smażenia w woku. Przygotować sos, mieszając wszystkie wymienione składniki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić wołowinę i podsmażyć przez 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia, aż sos się zredukuje. Dodać czosnek i imbir, podsmażyć 2 minuty. Dodać paprykę, kukurydzę, fasolę mung i podsmażyć 2 minuty

W kuchni wieczorem
Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 191

wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki  ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 120 g oleju roślinnego 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu wanilii sok z 1/2 cytryny skórka starta z cytryny /do smaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko

Zakamarki mojej kuchni
Domowy chleb ala Focaccica najlepszy !!! 121

sprawdzać i piec do uzyskania złotego koloru. Wartości odżywcze: Choć oliwa to  tłuszcz  w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość złego (LDL) cholesterolu i podnoszą poziom dobrego (HDL). Wpływają

Tanio szybko zdrowo
Chałka z kruszonką 1241

puchata , pachnąca wanilią  i w dodatku rosła jak na drożdżach! :D   Gorąco polecam - jest lepsza niż z piekarni! Składniki: 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 12 g świeżych drożdży 460 g mąki pszennej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru

Food Square
Koktajl Zielono Mi... 520

zielone koktajle, przyszła do nas zza oceanu. Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji warzyw i owoców. Główną zaletą zielonych koktajli jest duża zawartość chlorofilu, czyli barwnika roślinnego zwanego "zieloną krwią". Chlorofil oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga regenerację czerwonych krwinek, stymuluje regenerację komórek. Najlepszym źródłem chlorofilu są zielone rośliny liściaste. Obróbka termiczna niszczy

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańskie CIASTO CZEKOLADOWE z orzechami 205

szklanki mąki, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 0,5 szklanki kakao, - 0,5 szklanki cukru. Składniki mokre: - 2 małe, dojrzałe banany rozgniecione widelcem, - 3/4 szklanki oleju, - 1 szklanka mleka roślinnego. Teraz wlewamy mokre do suchych, mieszamy i do całości dorzucamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę - 1 tabliczkę lub 2, nie trzeba sobie żałować ;) Pieczemy, oblewamy rozpuszczoną wcześniej polewą kakaowo-orzechową

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BULION WARZYWNY IDEALNY 124

liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu (u mnie zielony)  ok. 1,5-2 łyżeczki soli  2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego  Marchew, pietruszkę, seler obieram. Kroję w mniejsze części. Cebulę i czosnek obieram, siekam, lecz niezbyt drobno. Pora płuczę, dzielę na 3-4 części. Listki natki pietruszki siekam, łodyżki zaś zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Lekki sernik bez cukru 161

szklanki orzechów włoskich     1/2 szklanki wiórków kokosowych     2 łyżki syropu z agawy     1 łyżka oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku) Wierzch: Szklanka borówek 2 banany Wody kokosowej pozostałej po mleczku nie wylewaj - nada się świetnie do koktajlu owocowego. 1. Płatki i orzechy uprażyć na suchej patelni. 2. Wrzucić do blendera, dodać

Powiedz dietom nie
Fasola z ziołami 279

Fasola, to źródło białka pochodzenia roślinnego, więc warto przyrządzić to danie choćby z tego względu... Składniki: 400 g fasoli Jaś łyżeczka soli po szczypcie ziół Estragonu, Cząbru, Rozmarynu,Tymianku, Oregano 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona  Wykonanie : Fasolę moczymy na noc. Zalewamy świeżą wodą wsypujemy sól. Gotujemy fasolę pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzamy pozostałą wodę, wkładamy fasolę

kgwjanczewo
Domowe mleko roślinne 180

Roślinny nabiał jest doskonałą alternatywą dla tych którzy nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 , dlatego dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na mleko lniane, a także pokazać wam inne bardzo popularne zamienniki. Napoje te w sklepach są zazwyczaj drogie dlatego warto je przygotować samemu w domu. Normal

zdrowa vege kuchnia
Śniadaniowa owsianka z czerwonej quinoa z jabłkiem i migdałami (bez glutenu, bez laktozy) 130

potrzebujemy:  - 3 łyżki komosy ryżowej - jedno jabłko - garść migadłów - mleko roślinne Komosę dobrze opłukać w mocno ciepłej wodzie (w dużej ilosci wody) w celu pozbycia się typowej dla niej goryczki. Ugotować w mleku (stosunek 2:1) do miękkości, ok 20 minut. W tym czasie umyć jabłko i pokroić na kawałki. Migdały posiekać nożem. Ugotowaną komosę przełożyć do miseczki, posypać

Szybko Tanio Smacznie
Szczupak z warzywami 172

kilogramową rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam

Taste Of My Day
Brownie z kaszy jaglanej | wegańskie | bezglutenowe 322

Przepis na mega pyszne, czekoladowe i zdrowe brownie. Skradło całkowicie moje serce i zrobie je jeszcze wiele wiele razy! Składniki:  1 szkl. kaszy jaglanej 3/4 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki oleju 1/2 banana 3/4 tablieczki czekolady conajmniej 70% 1 łyżka kakao 1/2 szkl. cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną 3 razy przepłukać zimną wodą. Gotować

Czarnawisienka
Klasyczna sałatka GYROS 549

złych substancji negatywnie oddziałujących na nasz organizm. Unikajcie glutaminianu sodu i jego pochodnych, pamiętajcie że ekstrakty drożdżowe to również glutaminian!, unikajcie aspartamu jak również barwników które nie są pochodzenia roślinnego. Wybierając mięso kupujmy z pewnego źródła, najlepiej z miejsc w których zwierzęta jadły zróżnicowany pokarm. A teraz zapraszam do wypróbowania klasycznej sałatki o smaku najpopularniejszego fast-foodu w Polsce

Kuchnia PROzdrowotna
Soczyste szaszłyki z jagnięciny 98

dzięki marynacie z sokiem z granatów. Smakują również dobrze podawane z sosem sojowo-octowym. Składniki: ½ kg jagnięciny do marynaty: 1 średnia cebula pokrojona w duże kawałki 2 łyżki oleju roślinnego ¼ szklanki soku z granatów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¾ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Przy użyciu blendera zrobić pastę z cebuli

naRuszcie