papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjmujemy gotowy do jedzenia okaz. Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie.Przepis oryginalny tutajskładniki2 dojrzałe awokadocytryna do skropienia2 łyżki drobno posiekanej białej cebuli3 łyżki grubo posiekanej kolendry 1 limonka - sok wyciśniętygruba sól morskaprzygotowaniePrzekroić każde awokado na pół
Stare GaryBardzo prosty przepis na małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo czosnku, chili, szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać.
Stare GaryPo raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2
Truskawkowa Fiestazmodyfikowałam.Składniki:- 200g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę), aromat migdałowy i zagnieść
Smaczne Zdrowepuszkipo 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek
upichcicważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. (jak zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy
upichcicrazem dokładnie mieszamy.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm
Ostra na Słodkominuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm
Ostra na SłodkoTofu jest twarożkiem sojowym.Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości
Ostra na Słodkowyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe.Składniki:(na 30 ciasteczek)2 szklanki mąkipół szklanki cukru pudrupół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą)2 żółtka1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%pół opakowania cukru waniliowegoWykonanie:Mąkę przesiać
Moje pyszne gotowaniegusta i guściki. A więc to tyle przy wprowadzeniu, zapraszam niżej :).Składniki:(na ok. 60 ciasteczek)3 szklanki mąkiszklanka otrąb pszennych mielonych3/4 szklanki cukru pudrucałe masło roślinnego 250 g4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18%cukier waniliowydwie porządne garście żurawinyWykonanie:Mąkę przesiać, otręby również przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia
Moje pyszne gotowanieI naszło mnie na ciasto z jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały
Moje pyszne gotowanieprzełożę wafle.Składniki:Babeczki:pół kostki masła (najlepiej sprawdzone, ja dodałam jakiejś nowej "Mleczna" się nazywała i okazała się do niczego. Polecam "Palme" z murzynkiem, ale przede wszystkim Masło Roślinne. Dla mnie najlepsze)pół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekakilka kropli aromatu waniliowegoKaimak czekoladowo-cynamonowy:szklanka cukru3/4 szklanki śmietanki 36%2 łyżki masła2 łyżki kakaołyżeczka cynamonuodrobina wodyDodatkowo
Moje pyszne gotowaniestwierdzić z których gazet pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki mąki3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne)1/2 szklanki cukru pudrujajkołyżka zsiadłego mlekaNadzienie jabłkowe:1kg jabłek najlepiej kwaskowatych)2/3 szklanki cukrujajko2/3 szklanki kremówki3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto kruche:Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło
Moje pyszne gotowaniebądź suche (ja jednak wolę te świeże)Płyn: woda lub mleko w temperaturze nie większej niż 40 stopni.CukierJajko (przeważnie używam samych żółtek)Tłuszcz roztopiony i letni (ja używam masła roślinnego)Aromaty, skórki, i inne dodatki zależy od gustu i upodobań1. Drożdże (świeże) kruszymy palcami do miski, następnie dodać szklankę letniego mleka (nie powinno być za gorące), łyżkę cukru i dwie
Moje pyszne gotowanie