duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z warzywami
Taste Of My DayNiezwykle łatwe, małoskładnikowe ciasteczka, idealne do porannej kawy :)Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 250g schłodzonego masła roślinnego 5 łyżek gęstej śmietany żółtko z 1 jajka 2 łyżki cukru oraz: białko z 1 jajka cukier do posypania Z mąki, masła, śmietany, cukru oraz żółtka zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto obficie
Taste Of My Dayczasach wypraw krzyżowych. Obecnie hummus możemy jeść na całym świecie, a jego sławę zawdzięczamy głównie wegetarianom i weganom, ponieważ jest to danie bardzo zdrowe i bogate w białko pochodzenia roślinnego. Źródłem białka w hummusie jest ciecierzyca czyli groch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy
Taste Of My Dayłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut
Taste Of My Daypozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko
prawdziwe jedzeniełyżka sól 1 łyżeczka drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą
głodny alergikdziała oczyszczająco i rozjaśniająco; używany jest także przeciw rozstępom; stosowany jest jako dodatek: w olejkach do masażu (w tym celu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym w proporcjach 1:2), kremów i peelingów. Ze względu na ciemnozielono-brunatny kolor oleju stosuje się go w kosmetykach w ilości 10-20%, ponieważ istnieje możliwość farbowania skóry i ubrania
Kuchnia moimi oczamiRobię je po raz pierwszy w życiu:) jestem ciekawa efektu:) Przepis dostałam od koleżanki, która ciągle je robi. Składniki:pomidory,olej roślinny,zioła,czosnek,sól,Przygotowanie:Pomidory kroję na połówki i łyżką usuwam pestki z gniazdem nasiennym. Pomidory tak przygotowanie wykładam na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Przed włożenie do blachy posypujemy je lekko solą. Piekarnik nastawiłam
Anioły w kuchniminut. Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Anioły w kuchniidelany krem do tego typu ciastek.Pasuje również do kanapek. Wiórki kokosowe nadają niepowtarzalny smak i aromat kokosu a także dodają delikatności masłu. Zawiera cynk, cenne kwasy tłuszczowe, białko roślinne i lecytynę.Polecane szczególnie dla dzieci. Składniki:Orzeszki arachidowe 61%, wiórki kokosowe 15%, cukier puder, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny
Z Kuchni Do Kuchnigroszkiem i pomidorkami (4-5 porcji) Składniki: 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm) sól i pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść
karmelowyjajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 500 g sera na sernik (chudego) 150 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka 125 ml mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać piekarnik do 180 C.Mąkę zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma
Moje domowe kucharzenieSkładniki (na dwie porcje): 100 gram puree z pieczonej dyni 1 banan 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe
Mango Papajasojowe - będzie troszkę lżej)3 łyżki mąki pełnoziarnistej Kilka kropli aromatu waniliowego1 łyżka domowego (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowegoMały danio waniliowyOlej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny)Przygotowanie:Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie miksowania dodawać stopniowo: żółtka, mleko, aromat i cukier waniliowy. W masę wmieszać delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką mąkę
CzarnawisienkaNa szybko, przed szkołą, sycąca, słodka, potrzeba więcej zachęcać? Wydaje mi się, że nie :)Składniki:2 jajka2 duże garście malin/jeżyn3 łyżki jogurtu naturalnegoCynamon1 łyżeczka oleju
Czarnawisienka