Zdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości
CzarnawisienkaVege pasta francuska fantastycznie smakuje ze świeżym pieczywem. Za jej charakterystyczny smak i kremową konsystencję odpowiada musztarda, którą wykorzystano do stworzenia odpowiedniej kompozycji smakowej. Pasta jest bogata w białko roślinne i zawiera dodatek błonnika pokarmowego. Produkt został przygotowany z surowców niemodyfikowanych genetycznie. Posmarowałam pastą moja focaccię z dodatkiem ziaren tym razem, bez gruboziarnistej soli i rozmarynu. Przepis TUTAJ Dodatkowymi
Z Kuchni Do Kuchniosób żyje w przekonaniu, że to naprawdę pyszna i zdrowa przekąska. A tak nie jest. Ludzie! Czytajcie etykiety! Takie pozornie dietetyczne ciasteczka składają się przede wszystkim z cukru, tłuszczów roślinnych utwardzonych, mąki pszennej, substancji konserwujących i całej listy dodatków "E". Płatki owsiane stanowią często ok. 20% składu, co stanowi dramatycznie niski odsetek. Jeszcze ciekawiej robi się, kiedy nasze cudowne ciasteczka
peanutbuttermonstersłodko)/szczypta soli Wszystkie składniki dobrze zmiksować,aby pozbyć się grudek(trzeba też sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste).Smażyć z dwóch stron; najlepiej na oleju roślinnym lub małej ilości masła.Do dekoracji,użyłam świeżych owoców i ziarenek Cynamonowy Raj,które znajdziecie na ziarenkowo. Miłego Weekendu
Chocolate Stop TemptingPuree z dyni i pomidorów (4 porcje) Składniki: 700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki keczupu 1 łyżka mąki 2/3 szklanki śmietany 18% mała garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku Przygotowanie: W średnim rondelku, rozgrzej na średnim
karmelowydeser idealny: sycący, słodziutki i kremowy, a najlepsze są w nim te chrupiące ziarenka maku ^^ ~ Manna z makiem i żurawiną ~ Składniki: 30g kaszy manny 10g maku 250ml mleka/wody/mleka roślinnego + owoce/dżem Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę, słodzimy i gotujemy. Gdy zgęstnieje , dodajemy mak i mieszamy. Przelewamy do miseczki i dekorujemy owocami/ dżemem. Możemy zjeść od razu
Kuchenny Skrawek NiebaFantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną
Kuchnia DanusiFale dunaju SKŁADNIKI:proszek do pieczenia 2 łyżeczkijajka 6 sztcukier waniliowy 1 opakmasło roślinne 1 kostkamąka 2 szklcukier puder 1 szklolejek rumowy kilka kropelkakao 2 łyżkidowolne owoce z kompotu lub świeżemargaryna 1 kostkamąka ziemniaczana 2 łyżkimąka pszenna 2 łyżkimleko 0,5 Lcukier 0,5 szklcukier waniliowy 1 opakgotowa polewa 1 opakPRZYGOTOWANIE:CIASTO Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym
Kuchnia Danusiopak Składniki na masę: ser w kostce, 3 -krotnie mielony -1,5 kg mąka -6 łyżek mąka ziemniaczana -3 łyżki jaja -12 szt cukier -2 szkl masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost. cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. MASA SEROWA Żółtka + masło utrzeć, dodać
Kuchnia Danusiłyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA biały ser tłusty - 6 kostek po (250)g jajka - 10 szt masło roślinne - 1,5 kostki mąka pszenna - 7 płaskich łyżek mąka ziemniaczana - 4 łyżki cukier kryształ -2 szkl śliwki węgierki orzechy laskowe mielone - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier
Kuchnia Danusiktórą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG MUNG jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli! Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia, wrzodów żołądka i jelit, przy problemach z układem moczowym. Stosowana jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów
Z Kuchni Do Kuchnipolędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól i pieprz tymianek Przygotowanie: Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia
karmelowychilli – samo zdrowie. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych
karmelowydyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu
karmelowyorganizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają destrukcyjną rolę stresu. Lekarze jednak najczęściej zwracają uwagę na zbawienny dla naszego zdrowia wpływ flawonoidów, naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy z rodziny polifenoli, których najbogatszym źródłem jest właśnie czekolada oraz herbata, kawa i czerwone wino. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany
Z Kuchni Do Kuchni