roślinna - 500 przepisów (strona:25/34)

Placki z cukinii z sosem tzatziki 180

Składniki:2 średnie cukinie1 jajko6-8 łyżek mąki2 łyżki mlekaolej roślinnysól, pieprzSos tzatziki:zielony ogórekjogurt naturalny3 ząbki czosnkupieprz, sólCukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych

wyzwania kuchenne
1529. Błonnik Witalny 122

codziennej diecie. Uzupełnia niedobory błonnika. 1 sztuka duzego błonnika to masa: 360 g, a małego: 180 g.Jest to naturalna alternatywa dla tabletek dlatego jest tak skuteczny. Błonnik to włókna roślinne które są nierozpuszczalne i nie trawione w przewodzie pokarmowym. Mają zdolność pęcznienia dzięki czemu są tak doskonałe przy tak wielu dolegliwościach. Błonnik jest ważny w diecie, ponieważ wspomaga zrzucanie zbędnych

Moje domowe kucharzenie
Placuszki bananowe 152

bioaktywnych. Zawarte w nich wartości odżywcze powodują, że stanowią one ważne uzupełnienie codziennej diety. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%).Zarodki Pszenne są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych

Emcia Pichci
Sajgonki 230

grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy

Mania Gotowania
Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym 134

opakowaniu) - kawałeczek chili - 1 łyżka tajska pasta kokosowa - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - 2 łyżki słodkiego octu ryżowego - 3 łyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej - olej roślinny - łyżka tajskiego sosu rybnego Wykonanie: Rozgrzać olej w gorącym woku, rybę kroimy na kostkę (ewentualne ości usuwamy), rybę smażymy 3-4 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Doprowadzamy

SMYKWKUCHNI
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 226

tego przepisu to czysta przyjemność.Składniki:- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej- 6 kopiastych łyżek mąki gryczanej- 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe lub owsiane bio)- sól do smaku (ok.1/3 łyżeczki)- 1/2-1 łyżeczki czarnuszki- 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika- 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu- mielony czosnek (lub ząbek świeżego

Smaczne Zdrowe
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 239

ugotowanej na sypko, (można z tego przepisu)- 12 sporych łyżek mąki gryczanej (kopiaste)- 4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- sok owocowy świeżo wyciskany ok.3/4-1 szklanki (u mnie mleko roślinne)- 60ml oliwy, oleju (chlebek będzie miał wyczuwalny smak oliwy, ja dałam więc dobrą oliwę z oliwek)- sól do smaku (u mnie ok.1/2 łyżeczki soli himalajskiej)- sezam czarny i jasny

Smaczne Zdrowe
Torcikowa szkoła: rysunki na torcie 223

posmarowany z wierzchu tort* bitą śmietanę i barwniki w odpowiednich kolorach* obrazek* worki i tylki cukiernicze Wierzch tortu musi być równy i w miarę gładki.Ja do dekoracji używam roślinnej śmietany Decor Up. Produkt ten po ubiciu nie zmienia swojej struktury, dzięki czemu obrazek jest trwały, nie ma obaw o jego rozmycie, rozpłynięcie.Barwienie śmietany.Przed przystąpieniem do pracy, musimy

kolorowotorcikowo
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 201

drożdży lub drożdży suszonych(2 paczki) - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 0,5 szklanki ksylitolu(może być cukier) - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 70g tłuszczu roślinnego(typu "planta", ja dałam olej kokosowy) - ok.900g mąki orkiszowej białej (lub 850g pszennej) Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać trochę mąki , odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać 2 szklanki

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 174

mnie typ700)   lub 5 szklanek mąki pszennej-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 szkl ksylitolu-cukier albo olejek waniliowy-4 żółtka-200g masła-szczypta soli-100ml oleju roślinnego-200g gęstej kwaśnej śmietanyDodatkowo:1 jajko do posmarowania ciastek+ dodatki : płatki migdałów, kokos, kawałki czekolady, cynamon, kolorowe posypki, itp. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 218

kupne bułki i rogale mleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750)     lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI 225

droga niezbyt daleka, tak więc pojawił się najprawdziwszy smalec- niesmalec. Zapach, smak i wygląd ma prawdziwego smalcu, choć wspólne z nim ma tylko przyprawy, jest w 100% roślinny, dlatego nazwałyśmy go smalcem wegańskim. Tylko olej kokosowy, cebula, czosnek, majeranek i sól. Przygotowanie go jest banalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1062

pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy)- 1/4 łyżeczki sody- 1/4 łyżeczki soli- 3 duże jajka- 2/3 szklanki oleju- 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego)- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać)Kruszonka:- 150g mąki orkiszowej (lub tortowej)- 100g ksylitolu (lub cukru)- 80g zimnego masła- 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią

Smaczne Zdrowe
Pęczakowe wariacje smakowe 197

idzie wszystko co w niej najcenniejsze zostaje zachowane. Jest bardzo pożywna, pełna witamin z grupy B, magnezu, błonnika pokarmowego, a także stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. A przede wszystkim syci na długo. Pęczak z kolorowymi warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta

Sajkofanka smaku
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 286

krokami, dni coraz bardziej słoneczne i cieplejsze, a u nas ciągle nowe pomysły.  Tym razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl.  To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac. Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan, czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego w wodzie błonnika, sprzyja on utracie

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania