roślinna - 500 przepisów (strona:12/34)

Sole Meuniere 145

jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli  sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą

W kuchni wieczorem
Ziołowa sól 97

skład wchodzi kminek, który działa łagodząco na układ trawienny, poprawia trawienie, posiada właściwości przeciwskurczowe i jest doskonałym środkiem wiatropędnym. Obok kminku pojawia się siemię lniane, które należy do produktów roślinnych, a zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich zawartość jest podobna do zawartości tych kwasów  w rybach. Siemie działa regulująco i osłaniająco na układ pokarmowy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy budyń orzechowy 317

tłuszczu , 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego .  SKŁADNIKI: 15g płatków owsianych 15g kaszy jaglanej 7g migdałów 7g orzeszków ziemnych 1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego  1 łyżeczka miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz pestki dyni drobno zmielić w młynku lub w blenderze Do garnka wlać mleko i dodać zmieloną bazę  Gotować

peanutbuttermonster
eliksir młodości dla kobiet 144

Spożywać 1 łyżka trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem . Olej lniany ma dwa razy tyle kwasów tłuszczowych omega 3, niż olej pochodzący z ryb . Ponadto jest to olej roślinny zawierający dużo antyoksydantów. W polaczeniu z cytryna bogata w witaminę C, wspomaga system odpornościowy, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga oczyszczać wątrobę i drogi żółciowe, rewitalizuje i odmładza organizm od wewnątrz

w mojej kuchni
SAŁATKA Z RUKOLĄ 305

sałatkę, polewamy olejem Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziarenek i przypraw ZIOŁOWO MI! z   ZIARENKOWA    Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego SEMCO . Jest to olej  roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6  ca 67%,które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka t ego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej

Z Majeczką w kuchni
Szybka kawa piernikowa 188

odpowiadających Ci proporcjach, zamknąć w słoiczku i dosypywać do gorącego napoju.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (w wersji wege roślinnego), 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy, przyprawa do pierników , mielony imbir, mielony cynamon, miód do smaku. Przygotowanie: Mleko podgrzać z przyprawami, dodać do gorącej kawy. Podać z miodem

SzczyptaSmaQ
Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 264

mnie naturalny i takie troszkę większej pojemności) 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 całe jajka 1 kubeczek oleju roślinnego Do odmierzania składników używamy tego samego, umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ja zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe Belriso, czyli znany deser w zdrowszym wydaniu 400

Porcja to 356kcal w tym 15,4g białka , 5,4g tłuszczu , 69g węglowodanów oraz 5g błonnika pokarmowego . SKŁADNIKI: 50g ryżu przed ugotowaniem 300ml mleka 0,5% lub dowolnego mleka roślinnego 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie 5g mąki migdałowej 200g truskawek świeżych lub mrożonych PRZYGOTOWANIE: Ryż gotować na mleku często mieszając Pod koniec gotowania dodać mąkę migdałową i ewentualnie miód Truskawki zblendować

peanutbuttermonster
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 170

Już od dawna nie używam masła do smarowania kanapek. Jeśli już muszę to smaruję pieczywo masłem roślinnym. Zamiast tego staram się urozmaicać swoje posiłki przygotowując różne pasty do pieczywa. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pastę z sera feta i czerwonej papryki. Może stanowić główny składnik kanapki, albo właśnie pełnić rolę smarowidła ;-) Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy

W kuchni Katie
Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy) 129

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić do smaku - dodać tahinę, sól, pieprz i posiekane chilli. (Można razjeszcze wszystko zblendować) Podawać z kleksem jogurtu roślinnego, posypane czarnym sezamem

Szybko Tanio Smacznie
Sosy piwne do dań z grilla 179

barbecue jest gotowany powoli dopóki ładnie nie zgęstnieje. Ten aromatyczny sos wspaniale smakuje z wieprzowiną, wołowiną i drobiem z grilla. Składniki: 1 szklanka posiekanej cebuli 1 łyżka oleju roślinnego lub masła 1 szklanka piwa 2 szklanki ketchupu 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki melasy 2 łyżki sosu Worcestershire ½ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego

naRuszcie
Miód i kawa sosem barbecue 159

gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

naRuszcie
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 137

strony  Kwestia Smaku , a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Placuszki z pieczonej dyni 250-300g pieczonej dyni 2 łyżki maślanki 2 jajka 2  łyżki oleju roślinnego  2 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu   mała szczypta soli trzcinowy cukier puder** Ulubiony dżem, powidła, owoce Pieczoną dynię

Zawsze głodna!
Frytki z pietruszki 169

pieczona pietruszka na stałe gości w moim menu, najczęściej w postaci frytek, które są lepsze i zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paski na kształt frytek. Wrzucamy do dużego naczynia

Zawsze głodna!
Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 157

czubatych łyżek ekologicznych płatków  Symbio  mix 5 zbóż 3 całe jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1-2 łyżki miodu odrobina oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania