Nie jestem do końca pewna, czy w tym przypadku możemy mówić o przepisie, jednak od czasu do czasu będę tu umieszczała dania, które po prostu ułatwią
Roślinna - blog wegański/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso
Roślinna - blog wegańskiDania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i
Roślinna - blog wegańskiNie mogę zrozumieć, z jakiego powodu (prawdopodobnie z powodu mojego lenistwa) zawsze kupowałam gotowe masło orzechowe w sklepie. Kiedy zorientowałam się, jak bardzo nadszarpnęło to mój
Roślinna - blog wegańskiDo końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Dziś nieco zapomniany, a szkoda. W mojej okolicy jest do kupienia tylko w
Roślinna - blog wegańskiNie jest to typowy hot dog, jednak z pewnością zadowoli każdego roślinożercę i nie tylko. Kiełbaska jest sojowa. Naprawdę jestem zdania, że tego typu zastępniki mięsa
Roślinna - blog wegańskiTo uniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A
Roślinna - blog wegańskiPieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a
Roślinna - blog wegańskiPyszny i szybki przepis zaczerpnięty z genialnej książki Leanne Campbell. To sałatka z gatunku sycących, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować ją jako
Roślinna - blog wegańskiPod względem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej
Roślinna - blog wegańskiNie ma lepszej propozycji na udany początek dnia niż porządny talerz ciepłej i aromatycznej tofucznicy. Ja mogłabym ją jeść w każdej postaci, dlatego nie jest to
Roślinna - blog wegańskiW poszukiwaniu nowych, intrygujących smaków natknęłam się na orientalną pastę miso, spróbowałam i natychmiast się w niej zakochałam. Ta gęsta, aromatyczna, produkowana ze sfermentowanej soi
Roślinna - blog wegańskiOstatnimi czasami zatęskniłam za tradycyjnymi potrawami królującymi na polskich stołach, takimi jakie przygotowywała niegdyś moja kochana babcia, sycącymi i pokrzepiającymi jednocześnie, podawanymi z niezmierną miłością. Kiedy
Roślinna - blog wegańskimasło nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu, jeśli jest go mniej to masło nie jest masłem. Następną ważna informacją jest fakt że prawdziwe masło nie może zawierać tłuszczów roślinnych w swoim składzie.A teraz pora na złe strony masła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach(...)zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (czyli te zdrowsze)Wysokie spożycie kwasów nasyconych tłuszczowych jest główną przyczyną wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi
NaKońcuJęzyka