ciasta. Nie wyobrażacie sobie jaka była to dla mnie radość, po tylu latach móc znowu spróbować tych wspaniałych wypieków. Wśród nich był oczywiście Cygan, który na przemian z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi dżemem agrestowym, był numerem jeden dla zgrai wnuków dopraszających się babci o coś słodkiego. I tak oto przepisy znalezione w zakurzonych papierach zabrały mnie w sentymentalną podróż do beztroskiego
Rozpustne gotowanieMoje dzieciństwo było przepełnione zapachem drożdżowego ciasta, zarówno z owocami, z samą kruszonką, czy też w formie niesamowitych drożdżowych rogalików z dżemem agrestowym. Babcia była mistrzynią w pieczeniu tych cudownych smakołyków. Na szczęście już jako mała dziewczynka uwielbiałam siadać obok babci i bacznie obserwować każdy jej ruch i kolejność wszystkich wykonywanych czynności. Babcia piekła drożdżówkę według przepisu swojej mamy, więc
Rozpustne gotowaniepysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe z serem oraz rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi już zamieszczałam, a dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ROZCZYN
Rozpustne gotowanieDzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę
Rozpustne gotowanieróży. Jeśli chcemy otrzymać dżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto! Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram
Rozpustne gotowanieKażdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Rozpustne gotowaniedorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaDawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam 8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki masła
Moje domowe kucharzeniepodróży do Czech kupiłam książkę kucharską, z której bardzo często korzystam (zdjęcie poniżej). Z tej książki pochodzi przepis na świetne drożdżowe ciastka, czeskie kołacze. Mnie ich smak bardzo przypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak, czeski kształt. ;) Nadziewamy
Kuchnia PrezydentowejDość kwaśna marmolada, gęsta na tyle, że po całkowitym zastygnięciu można ją kroić nożem na kawałki. Będzie świetnym dodatkiem do kruchych rogalików lub drożdżówek. Ma na tyle ścisłą konsystencję iż pod wpływem temperatury nie popłynie. Kto woli bardziej słodką może dodać więcej cukru." Czytaj więcej
Wiem co jempracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller medyczny) wpakuję się pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyJakiś czas temu znalazłam w necie recenzję książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki", a że była pozytywna, a ja uwielbiam drożdżowe wypieki, zapragęłam dołączyć do grona jej posiadaczy. Tydzień poszukiwań, zamówienie przez internet, podróż do księgarni, i... mam ją :) Całość jest dość zaskakująca - sztywna, kolorowa, bardzo współczesna okładka zupełnie nie pasuje do tego co w środu - pożółkły
Kuchenne zapiski Edytykolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek , również musiałam zwiększyć ilość płynu. Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi
Kuchenne zapiski EdytyDrożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty