rogalik - 1692 przepisów (strona:77/113)

Karmel wegański bezglutenowy 161

Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika!  Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem

CookYourself
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 152

około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i chwilę odgazowujemy. Dzielimy na 2 części i i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy nożem na 8 trójkątów. Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Wierzchołek i rogi trójkąta przy zwijaniu lekko wyciągamy. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puszyste drożdżówki z serem i borówkami 151

może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto drożdżowe bez jajek z gruszkami 118

wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając od boków okrągłej formy aż do środka. Nie martwcie się jak będzie trochę mało

Kuchnia Pokoleń
Dżem dyniowy 138

przetwory owocowe jedzone zimą przez nas :) Z pewnością ten przepis będzie smakował każdemu kto lubi nowe smaki :) Jak dla mnie dżem idealnie pasuje do naleśników czy jako nadzienie do rogalików, choć jako dodatek do kanapki również jest pyszny.  Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Dżem dyniowo-pomarańczow Składniki:  1,5 kg obranej dyni  1 szklanka wody

Aromatyczne Podróże
Croissant z jajecznicą i chorizo 160

kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia. Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku

Pyry na Gaz
Marmolada z czerwonej papryki 227

porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki

Karo in the Kitchen
Ciasteczka z ricottą. 175

Włoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę

zadanie-gotowanie
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 189

dodałam wszystkie składniki, żółtko i dokładnie wymieszałam.   Do tak   przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek   można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też

Kuchnia u Krysi
Jagodzianki w wersji mini 159

Piec 25 minut na ładny brązowy kolor. Przy drugiej turze może wystarczyć tylko 20 minut. Upieczone bułeczki wyjąć na kratkę do ostudzenia.   ----- Podobne: Zakręcone drożdżówki nadziewane Kakaowe rogaliki z marmoladą Drożdżówki z jabłkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem agrestowy niskosłodzony 221

agrestem kojarzą mi się pyszne rogaliki mojej mamy. Wspaniale smakowały, szczególnie zimą, z kwaśnym dżemem. Składniki 1 kg agrestu 1 łyżeczka cukru     1. Owoce dokładnie płuczemy i odsączamy. Usuwamy ogonki. 2. Wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
DOMOWA NUTELLA 123

krem nie jest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego

cool and minty
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 133

przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto.  Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe  (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 1 szklanka mleka * 2-3 łyżki wody

Zrób to smacznie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 17.06.2016r. 117

tygodniu to u mnie znajdziecie podsumowanie błyskawicznych piątków .  I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Bożena Ekspresowe rogaliki   Arkadiusz   Risotto truskawkowe z kurczakiem   Arkadiusz   Zupa krem z boczniaków    Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb    Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli   Marzena   Jajko z szynką

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 116

blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie drugim Autorka skupiła się na historii drugiej

Weekendy w domu i ogrodzie