rogalik - 1692 przepisów (strona:71/113)

Chlebak – jaki wybrać, by sprawdził się w kuchennym wnętrzu? 113

Pieczywo smakuje najlepiej, gdy jest świeżo kupione, jeszcze ciepłe i pachnące. Taki smakowity bochenek, rogalik czy bułka znikają bardzo szybko. Innym razem kupujemy z kolei nieco większy zapas, by nie musieć codziennie biegać do piekarni. Każde pieczywo ma jednak określony termin przydatności do spożycia. Zarówno białe, jak i ciemne pieczywo może przetrwać nieco dłużej, jeśli […] Artykuł Chlebak – jaki

PysiaGotuje.pl
Jak zrobić ciasto kruche ? 181

jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła

Ciasta z tradycjami
PRZEPISY NA DOMOWE CIASTECZKA! 131

CHIA, OTRĘBAMI I ŻURAWINĄ CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ PRZEPIS NA DOMOWE CIASTECZKA ORZECHOWE! KRUCHE CIASTECZKA Z ORZESZKAMI I PISTACJAMI BEZGLUTENOWE CIASTKA DLA DZIECI! KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI KRUCHE CIASTECZKA KOKOSOWE ROGALIKI W 10 MINUT! CROISSANTY ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ. CIASTECZKA Z ORZECHAMI LASKOWYMI! CIASTECZKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM! ORZECHOWO - KARDAMONOWE CIASTKA Z ASYŻU

SMYKWKUCHNI
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 186

białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
rogale doskonale 631

razy. TAK JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarować rozbełtanym żółtkiem ze śmietanką . Piec w nagrzanym piekarniku w 200 ° C przez około 20 minut. Druga partia szybciej się piecze,po 15 minutach

w mojej kuchni
Rogale Marcińskie z białym makiem 246

masa była smarowna. *Ja masę przygotowałem dzień wcześniej i wstawiłem ją do lodówki. Ze śmietaną połączyłem dopiero przed samym zawijaniem rogali. Formowanie i pieczenie Rogali Marcińskich Przed przygotowywaniem rogalików ciasto wyjmij na 20 minut z lodówki. Rozwałkuj je na duży prostokąt, u mnie o wymiarach 35 x 70 cm. i pokrój na ok. 18 trójkątów o długich bokach. Jeśli chcesz

Food Square
Kurczak w chrupiącej panierce 405

Orzechowe rogaliki. Szary sweter. Gorąca kawa. Z mlekiem. I cynamonem. Gdy za oknem robi się coraz zimniejsza aura ma się ochotę na konkretne, sycące jedzenie. My ostatnio raczyliśmy się takim pysznym kurczakiem. Przepis na niego znalazłam tutaj ( klik ), gdzie figurował pod nazwą "Kurczak jak z KFC". Nie mam porównania, czy rzeczywiście smakuje on tak jak z tej znanej sieciówki, bowiem

My simple kitchen
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 157

jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki jak jajecznica z cebulą smażona na maśle i kasza manna z malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki

GRUBY WAŁEK
Cytrynowa baba z białym makiem 92

Znalazłam mój sposób na biały mak.. i nie są tą znane rogaliki. Do tego smak cytryny przełamany dodatkiem świeżych, zielonych pistacji... i cytrynowa baba z makiem gotowa

AniaGotuje.pl
Kruche rogaliki piwne z okienkiem 222

Sprawdź czy Twój Mąż dopił już swoje piwo.. Jeśli zostało mu chociaż 100 ml w szklance - zarekwiruj i upiecz pyszne, kruche rogaliki ;-) Ilość sztuk: 9 sporych rogali

AniaGotuje.pl
PIWNE CIASTECZKA 143

Następnie powoli dolewamy piwo, zarabiamy dość zwarte ciasto. Zawijamy w folie i chowamy na chwilę do lodówki. Następnie cienko wałkujemy, wykrawamy, kładziemy nadzienie i sklejamy lub zwijamy. Ja robiłam rogaliki, grzebyczki oraz pierożki. Wszystko zależy od naszej fantazji. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 15-20 minut, aż nasze ciasteczka się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem. Nie wiem

Pani na deser
Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 154

Oczywiście od 7ej rano byłam w kuchni. Faza remontowa w jakiej akurat jesteśmy nie brudzi, wszystko po woli zmierza ku końcowi. Będzie, jest pięknie! Dzisiaj na zamówienie koleżanki powstały rogaliki Wikingi , na zamówienie rodzinki  zebra   i   zupa a'la gulaszowa   (tym razem na wodzie) . Poza tym ugotowałam też pomidorową i dyniową (najprostszą z możliwych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki drożdżowe 109

ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę konfitury i zwijamy w rogaliki. Pieczemy w 180 C około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Muffiny z olejem kokosowym 144

Dzisiaj zamiast rogalików mam dla Was muffiny z olejem kokosowym i pysznymi dodatkami. Szybkie w przygotowaniu i smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl owoców goji 1/2 szkl rodzynek 1 szkl czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone) 1/3 szkl brązowego cukru 1 szkl soku pomarańczowego

Trufelkowo
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 408

więc jeśli chcecie słodszych rogali - dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi :)  Składniki (na 6 małych rogalików): - 250 g mąki pszennej - 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem - 50 g masła - 10 g świeżych drożdży - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli

CookYourself