rogalik - 1692 przepisów (strona:75/113)

Pierniczki i ciasteczka na Święta 308

palmiery   Markizy orzechowe      Ciasteczka z masą migdałową      Babciny przepis na maślane ciasteczka     Waniliowe sakiewki z marmoladą       Kruche rogaliki migdałowe     Kruche ciasteczka cynamonowe     Pierniczki mocno czekoladowe      Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego

Passions hobbies life
Kokosanki 174

dziecka, ale zdarza mi się czasami upiec, bo białka zostały. Te akurat zrobiłam w zeszłym roku i przygotowałam paczuszki na szkolny świąteczny jarmark . Oprócz kokosanek były tam jeszcze migdałowe rogaliki , pierniczki, lebkuchen i ciasteczka z żurawiną. Napisałam, że żadnych ciasteczek w tym roku nie będę piekła? Sama sobie nie wierzę :) Składniki: 150 g wiórków kokosowych 150 g drobnego cukru

bistro mama
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 519

trzymamy się od lat ;-) O prócz Cranberry Noel polecam Wam wypróbować jeszcze inne przepisy na świąteczne ciasteczka. Jeśli lubicie migdały i marcepan z pewnością posmakują Wam pyszne rogaliki wiedeńskie ,   miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki

babka w formie
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 165

pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 230

używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v      masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich

Trzeci talerz
Ciasteczka serowe 179

Polecam gorąco , są idealne do robienia ich razem z dziećmi :) Robi się je błyskawicznie , jedyny czas jaki potrzebny to na chłodzenie i pieczenie . Z ciasta można również uformować rogaliki czy nadziewane dżemem pierożki. Wczoraj z moim 2 letnim synkiem piekliśmy je specjalnie dla Mikołaja

Aromatyczne Podróże
Racuszki bananowe 147

chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 127

tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa

To co kocham
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 241

składniki! Polecam, choć to w sumie kaloryczny deser ;) Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach

Kolorowy Przepisownik
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 268

Pieczarki w cieście naleśnikowym -  Kliknij po przepis.  11. Rolada szpinakowo marchwiowa -  Kliknij po przepis.  12. Pizza inaczej -  Kliknij po przepis.  13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono -  Kliknij po przepis.  14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  15. Roladki z tortilli -  Kliknij po przepis.  16. Krakersy

W kuchni u Moniki
Najlepsze przepisy z blogów #2 | Przepisy z orzechami 151

krem BLOG: http://smakowitykasek.pl/ Strucla orzechowa BLOG: http://www.everycakeyoubake.pl/ Orzechowe ciasto z cukinią BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Miodownik z orzechami BLOG: http://cupcakefactory.pl/ Brownies z orzechami włoskimi BLOG: http://picante-jalapeno.blogspot.com/ Rogaliki orzechowe BLOG: http://straga.pl/ Kurczak w glazurze z masła orzechowego BLOG: http://karmelowy.pl/ Schab tulipan pieczony z orzechami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Masz ciekawy przepis z orzechami? Podziel się w komentarzu

Kuchnia Bazylii
CIASTO DROŻDŻOWE- PRZEPIS PODSTAWOWY 327

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Zrób to smacznie
rożki drożdżowe z masą orzechową 167

pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:)   Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale Świętomarcińskie 198

być dużo ! :) Zawijamy, formujemy rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale odstawiamy na 60 min do wyrośnięcia. 10 min przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 180st.C. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy przez 20 - 30 min do czasu aż będą złote. Wyciągamy i od razu smarujemy lukrem, posypujemy posiekanymi migdałami

charlotte gotuje
Rogale Świętomarcińskie 185

gotowałam na małym ogniu 40 minut, odsączyłam i ostudzony zmieliłam na najmniejszym sitku.Następnie zmieliłam bakalie, dodałam cukier,wbiłam jaja i wyrobiłam ręką.Wstawiłam do lodówki na noc. Zakończenie rogaliki smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami.         Kochani użyłam mąkę ulubionej firmy

Różowa kuchnia