odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne. Porcja na ok 30 rogalików Składniki: ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa
Niezły MłynekBlok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta
Weekendy w domu i ogrodziePostanowiłam dziś zaszaleć. Jesień kalendarzowa już wystartowała czas przemyśleć menu na chandrę. Zaczęłam od czegoś zupełnie obłędnego. Gorące śliwki, ciepła, płynna czekolada a to wszystko ukryte w chrupiącym rogaliku francuskim, który dość znacznie zmienił swój kształt. Zaciekawiona? Tylko zobacz co dla Ciebie przygotowałam tym razem. Pokochasz go od pierwszego kęsa. Kocham te swoje jesienne eksperymenty, zwłaszcza te które tak mocno
Wielki apetytpiekarnika. Ale to chyba nie czary :) Z tego ciasta upiekłam drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru
Rozpustne gotowanieZestaw I: 4 szt. naturalnych wafelków kukurydzianych - cieniutkich kabanos drobiowy gwiazdki z sera gruszka + bidon z wodą Zestaw II: 2 rogaliki z kremem orzechowo-kakaowym (60% orzechów) borówki banan + bidon z wodą
Atlas Smakówulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodzieBAŁAGAN Rano nie jadłam albo jadłam. W zależności od tego, o której wstałam i ile miałam czasu. A jak już jadłam to chleb tostowy z masłem orzechowym i dżemem, rogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało mi z obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka
bistro mamaMasz ochotę na coś słodkiego a nie bardzo masz pomysł co upiec, zrób takie szybkie i smaczne rogaliki. Na deser, do kawy czy herbaty a nawet dla dzieci do szkoły. Oczywiście do ich przygotowania możecie zachęcić dzieci. Nie wiem jak Wasze dzieciaczki pomagają w kuchni ale mój młodszy synek uwielbia pomagać w przygotowywaniu słodkości bo starszy lubi pomagać
Ewa w kuchnizachęcam do lektury :) Nie poprzestańcie tylko na pięknej okładce, bo w środku czekają na Was m.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę
Pink Enveloperobię kilka słoiczków smażonych śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao Przygotowanie: Śliwki umyć, pozbawić
Ala piecze i gotujepodstawy trójkąta (ja dodałam nutellę), przeciąć podstawę na długość ~0,5 cm i otulić nią farsz, tak by dwa końce podstawy były ładnie rozłożone na boki i zwinąć w rogalika, przytrzymując czubek trójkąta, lekko go przy tym rozciągając w czasie zwijania. Pieczemy 20-25 minut w 180 C, na złoty kolor. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko