każdym trójkącie rozsmarowujemy masę makową. Podstawę trójkąta zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięte
Walijskie Pichceniekorzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćzaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal...Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy
Anioły w kuchniśniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek..kubek mleka ..i jeszcze dodatkowo dżem..Były rogaliki i były także takie oto bułeczki z tego samego ciasta..Zapomniałam opublikować wcześniej.. 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka
Moje domowe kucharzeniewierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić na kilka części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia. Pływające rogale na instagramie
Czarnawisienkajuż dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać
Kulinarny karnet Christopherazagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę, zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk.Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa.Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat
Kulinarny karnet ChristopheraPolecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieKażdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszaniego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam
My Culinary Arttego typu drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji... Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-) Nagrzać piekarnik do 170°C. Położyć drożdżówki na blasze
Z Kuchni Do KuchniWłosi śniadań typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu to espresso. Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki
Z Kuchni Do KuchniCrostata z dżemem i owocami Kakaowa szarlotka z budyniem Bananowa szarlotka Delicja serowo - jabłkowa Szarlotka wyśmienita z bezą Szarlotka z serkiem bez jajek Rogaliki półfrancuskie z jabłkami Kostka jabłkowo- śmietanowa
Z miłości do słodkościkarkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas na czerwony barszczZakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurekPieczywoChleb tygrysi (dutch crunch bread)Wiejski chleb francuski na zakwasieBułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oreganoMaślane rogaliki z makiemDrożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy
Kulinarne przygody GatityWłaściwie to improwizowałam bo do samego końca nie wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i wyszły mi kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej
NaKońcuJęzyka