Wreszcie odważyłam się upiec rogale Świętomarcińskie. Zbierałam się już do nich przez kilka lat, ale zawsze zapominałam o białym maku. W tym roku było inaczej, biały
Pieguskowa KuchniaPieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się
Smakołyki AsiPyszne pączki , idealnie okrągłe nadziewane Marmoladą firmy ORZECH z kakao. Pączki dzięki tak wyśmienitemu nadzieniu smakują rewelacyjnie. Zapraszam również do odwiedzenia strony firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl
Gotowanie PatkiŚwietny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Gofry z mąki gryczanej i suszonych pomidorów, podane z rukolą i jajkiem sadzonym. Postanowiłam sobie, że będę starała się
SMYKWKUCHNIMałe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :) Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost
chleba naszegoW mroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla
Tradycyjna kuchnia KasiRogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to
Radość kipiąca uśmiechem.Pełnoziarnisty opieczony* croissant podany z waniliową ricottą, cynamonem i bananem * do opiekania używam tostera Clarity marki Russell Hobbs *** Czasami pyszny, chrupiący croissant i jedno z
Poranek na słodkoPyszne, pachnące cynamonem i orzechami drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :) (Przepis znaleziony
Smakołyki AsiPączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowałam je inspirując
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób.
Kulinarne Fantazje MarioliKarnawał to czas pieczenia pysznych, faworków, pączków i obwarzanków. Dzisiaj pomysł na miękkie faworki nie z ciasta tradycyjnego, śmietanowego tylko z ciasta twarogowego. Są miękkie w
Kulinarne Fantazje MarioliObwarzanki to niezastąpiona przekąska na Tłusty Czwartek. Ja przygotowuję je znacznie częściej, ponieważ dzieci za nimi przepadają. Przepis na oponki jest rewelacyjny i stosuję go
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI: 5 dag drożdży 1 szkl. ciepłego mleka 0,5 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka 3/4 szkl. oleju Do miski wsypać szklankę mąki. Rozdrabniamy
Moje Słodkie PiekiełkoRogale francuskie po podgrzaniu w piekarniku robią się cudownie mięciutkie i jeśli nadziejemy je kremową jajecznicą z serem i szczypiorkiem, to mamy śniadanie iście królewskie. Polecam
Przepisy Aleksandry