rogalik - 1692 przepisów (strona:87/113)

Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 141

krem wyrośnie i zrumieni się. Pod koniec pieczenie posypać z wierzchu siekanymi pistacjami.  * przepis znaleziony na tej stronie - klik.  Z przyjemnością dołączam oba przepisy do śliwkowej akcji Rogalika

KUCHARNIA
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 122

naturalna jak ten październikowy huragan, poranna mgła i szelest liści.  Za mną niełatwe dni. Zupełnie nie takie jak planowałam. Czuję ogromne zmęczenie. Cieszą mnie najprostsze rzeczy. Ulubiony rogalik i nieprzyzwoicie słodka kawa zbożowa.  Spotkanie z R., wyczekiwane od tak dawna. Kolejna wspaniała książka i radość z tego, że można składać słowa w sposób magiczny, wyjątkowy, tworząc świat, który

KUCHARNIA
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 127

drugi tylko dla nas? Ten drugi srebrzy się bielą lukru, pod którym chowa najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa. Pachnące niedostępnym rumem i leczącym smutki kakao.  Ten drugi to uśmiechnięty rogalik ust Babci Pauliny. Tej z Północy, i tej z Południa. Tureckie księżyce Babci Pauliny. Pieczone tylko od święta. Podkradane ukradkiem przez dziecięce paluszki z nadzieją, że nikt z dorosłych

KUCHARNIA
Przepisy na święta 205

przypadną do gustu i wybierzecie jeden z proponowanych poniżej przepisów? Polecam i pozdrawiam!  TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE /klik/ CAŁUSKI KAWOWE /klik/   TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE /klik/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE /klik/  CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/  ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/  TRUFLE Z KAJMAKIEM

KUCHARNIA
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 193

pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem

Pudełko rozmaitości
Domowe masło 314

ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :) Domowe masełko z ciepłym śniadaniowym rogalikiem

My Culinary Art
Ciasteczka cytrynowe 174

nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał.  Może moje

Zapiski Młodej Żony
Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą 193

Zrobiłam krucho-drożdżowe pierożki z marmoladą, na potrzeby Dnia Babci w domu. Zrobiłam pierożki...żeby nie robić...rogalików ! Składniki: – 250 g masła – 3 szklanki mąki pszennej typ 500 http://mlyn-kopytowa.pl/ – 60 g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru pudru – 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%) – 8 g cukru waniliowego Nadzienie: – dowolna marmolada lub powidła Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży

Z Kuchni Do Kuchni
Otrebowe rogaliki z oregano 121

elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach

Pyry na Gaz
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 267

nadmiar obowiązków przerósł mnie ;/ Nie gniewajcie się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogale z kruszonką 151

szerszej strony a kończąc na wąskiej tak jak jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala.   Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie

Na słodko lub wytrawnie
Karnawałowe słodkości 203

Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok kawowy z bakaliami

Kuchnia domowa Ani
Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą 202

tylko na wykorzystanie pozostałości ciasta po pasztecikach. Ciastka są pyszne, więc warto je zrobić nie czekając „na okazję”. Okazją niech będzie trwający karnawał. Z tego samego ciasta można zrobić rogaliki z dowolnym nadzieniem. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kiełbaski + ciasto francuskie, czyli szybki sposób na całkiem eleganckie danie 205

pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około 200 stopni do momentu zarumienienia ciasta. Eet smakelijk

Zofiana
Austriackie ciasteczka migdałowe 142

moich ukochanych świątecznych ciasteczek.Jak już się spróbuje to nie można poprzestać na jednym lub dwóch,  zostało mi zaledwie kilka sztuk :)W przyszłym tygodniu czeka mnie więc powtórka z rogalików.Czytaj więcej

bistro mama