sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają na przerwę w pedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego
GRUBY WAŁEKOglądaliście wczoraj zaćmienie słońca? My tak! Obserwowałyśmy jak przysłonięte słońce zmienia się w rogalik. Super zobaczyć to na żywo, choć relacja w internecie pewnie była równie ciekawa. Dziś natomiast pierwszy dzień wiosny, i w ten specjalny dzień mamy dla Was coś słodkiego! Jakiś czas temu dostałyśmy prezenty od Luks Pomady , lecz przez ciągłe zabieganie i na studiach
Symfonia Smakówprocentach mogę się z tym zgodzić. Gdzie znajduje się najwięcej cukru? gazowane kolorowe napoje batony ciasta chipsy dżemy i konfitury owocowe musli i płatki śniadaniowe pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki Dlaczego cukier jest nie zdrowy? Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost
Truskawkowa Fiestarozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru
Walijskie Pichcenierazem taką mini-drożdżóweczkę. Może przy okazji wybaczą Frankowi, który wiecznie puka do drzwi pokoju i błagalnym głosem prosi: dziewczyny wpuście mnie! Przepis na ciasto przetestowałam już kiedyś na rogalikach . Jest niezawodny! A mini-filmiki instruktażowe znajdziecie poniżej :) składniki: 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko
bistro mamaOstatnio w lodówce znalazłam ciasto francuskie. Najczęściej robię z niego rogaliki z dżemem, ale tym razem miałam ochotę na coś nie słodkiego. I tak też znalazłam ser pleśniowy, oliwki, czosnek. Dzięki tym paru składnikom powstała jak dla mnie bardzo smaczna przekąska. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 100g sera pleśniowego (ja miałam
Amatorka kuchennapracy mi zajęło, ale uważam, że było warto. Konsystencja wyszła idealna, a i kolor piękny. W ogóle nie żałuję, że natrudziłam się tyle czasu. Mam już w planach upieczenie rogalików z dynią Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść! Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml): - 2,5 kg surowej dyni
dom-agi.plpowstrzymać. PYSZNOŚCI! Nawet mój mięsożerny chłopak przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham
Powiedz dietom niepianę z powierzchni. Lekko wystudzoną konfiturę przełożyć do małych, czystych słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej ( 85 C ). Konfitura ta doskonale nadaje się do nadziewania rogalików czy naleśników. Stanowi także dodatek do mięs na zimno
Przepisy i porady kulinarneBardzo szybkie do zrobienia ..a jakie smaczne...polecam..z takiego samego ciasta były także rogaliki .. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] dodatkowo cukier , białko Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto rozwałkować , foremką wycinać ciasteczka, posmarować białkiem , posypać cukrem.Blach
Moje domowe kucharzeniepasuje do obu okazji i co już od dawna chciałam upiec, tylko czułam się...onieśmielona? Francuskie wypieki są mistrzostwem w pulchnych słodkościach, a mając w pamięci moją przygodę z rogalikami ( pełna optymizmu wymarzyłam sobie śniadanie we francuskim stylu, po czym spędziłam pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą
Gotowanie to kochaniewłaśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie było to zbyt zdrowe, ale też nie jedliśmy tego często. Należy pamiętać, że mówimy o czasach sprzed nutelli ;). Dżemem można nadziać rogaliki maślane lub krucho-drożdżowe . Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryramion dziadka, żeby go rozłupać. Potem kruszeje i jest już cały mój. Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu. W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach. W surówce z selera, w terrinie. W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam, za sprawą Babci
KUCHARNIApodgryzać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Można też kroić ją na cienkie plasterki i zapiekać na tostach lub układać na kanapkach albo użyć jako nadzienia np. do drożdżowych rogalików. Próbowałam każdej wersji i wszystkie są doskonałe. MEMBRILLO 1 kg pigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu
KUCHARNIA