Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama
Wrzosowa Polanapewnego czasu nauczyliśmy się mieć w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą
Weekendy w domu i ogrodzierozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadzieję, że nie będę Was musiała długo namawiać do takich słodkości. Nie warto się opierać! W święta nie zabraknie też y nas wypieków z makiem - będą na pewno Rogaliki z makiem i bakaliami I zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Kajmakowe gwiazdeczki mają jednak pewną ogromną wadę. Znikają bardzo szybko więc ostrzegam - jeśli nie chcecie zjeść od razu wszystkich to trzymajcie
Smaczna Pyzamnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące. UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc. Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 280 g masła 50 g cukru 1 opakowanie
Passions hobbies lifeśniadanie mikołajkowe musiało być na słodko. I na szybko, bo wstając po trzeciej w nocy do pracy to nie chce się za wiele kombinować. Dlatego ciepły rogalik, masło orzechowe i banan to coś idealnego razem z kubkiem ciepłego kakao robi całą robotę. Składniki : * 2 croissanty * 2 łyżeczki masła orzechowego * banan Przygotowanie : Croissanty przeciąć na pół, podgrzać. Posmarować masłem
Magiczne Życie Martysuszonych pomidorów Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 5. Biedronki
W kuchni u Monikirobiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut makiem.Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu znalezionego tutaj i zrobiłam z połowy porcji, zrobiłam także kilka rogalików. 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant[ 20 g świeżych] 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo ser żółty i dowolna
Moje domowe kucharzenieChyba mam kryzys. Nie wiem, czy to zbliżająca się wielkimi krokami 30-stka, deszcz za oknem, czy sterta prasowania, której od … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniwtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych
Chocolate Muffin Bloguzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii lub cukier waniliowy . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 st. C na złoty kolor. Cukier puder wymieszać z cytrynkami , ma mieć konsystencję lejącą. Udekorować lukrem
Sama słodycz i szczypta chiliMarmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce na przygotowanie choć kilku
MyCookBook.pl