rogalik - 1692 przepisów (strona:81/113)

grzebyki drożdżowe z marmoladą 151

godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty.  Każdy kawałek ciasta posmarować marmoladą, zostawiając po bokach margines. Zwinąć ciasto w rulony i uformować rogaliki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej pergaminem. Ostry nóż oprószyć mąką i nacinać drożdżówki od zewnętrznej strony w kilku miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogale marcinskie 101

zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny. W tym czasie gdy rogale rosna ,rozgrzac piekarnik do 180ºC

w mojej kuchni
Rogale z nadzieniem wiśniowym 165

ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn  Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i  miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny  jajko do smarowania konfitury wiśniowe

W kuchennym oknie Ewy
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 173

być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był

Wanilia i Kardamon
PĄCZKI PIECZONE 186

stopni piekarnika.  Piekłam  przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki. Ja posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM OPONKI SEROWE PĄCZKI HISZPAŃSKIE WIEDEŃSKIE GNIAZDKA

potrawyregionalne
Babeczki dyniowe w akcji i dynia na start! 137

ostatnio plącze się za mną jesienna chandra i wcale nie chce mi się pisać. Ale zmobilizowałam się więc zapraszam na relację i po przepis na małe co nieco czyli Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami ! cała ekipa dyniowych babeczek w gotowości! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rogaliki z dżemem rabarbarowym 95

Pyszności na podstawie przepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Przepis jest stosunkowo prosty, samo lepienie rogali też nie powinno nastręczyć trudności, nawet amatorom. Nadzienie to już pole do popisu. W mojej wersji w środku kryje się domowy dżem rabarbarowy, gęsty i niezbyt słodki

Milion Smaków
KANAPKA CROISSANT Z HUMMUSEM, WĘDLINĄ I WARZYWAMI 222

dzisiaj wolny dzień i postanowiłam rozpieścić się pysznym śniadaniem. Croissanty stanowią świetną bazę do kanapek, co niektórych może dziwić, bo kojarzą się bardziej z wypiekami deserowymi. Do kanapek wybieramy rogaliki jak najmniej słodkie i oczywiście bez nadzienia. Przepis na hummus Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
razowe rogale 133

rogale razowe Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem. A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna. składniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie

Miód i pieprz
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 155

bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem   Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 159

minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM  JAGODZIANKI

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 162

świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 213

stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!   Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

potrawyregionalne
Szybki puszysty chleb śniadaniowy 166

przepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę na jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego prowensalskiego aromatu i powstały dwie przepyszne bułki. Orzeszki piniowe jako dodatek. Tutaj

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 223

śmietany 50dkg mąki 1 kostka margaryny 3 jajka 1/2 szklanki cukru. nadzienie Przygotowanie : Wszystkie składniki zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół. godz. Po wyjęciu wyrabiamy, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Formujemy rogaliki. Smarujemy jajkiem. Pieczemy do złotego koloru w 170 stopniach

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...