rogalik - 1692 przepisów (strona:91/113)

Babeczki z kremem ananasowym i kakaową kruszonką 138

pięknie wyglądające ananasy przyciągnęła mnie więc w ciągu kilku sekund. Przygotowany na ich bazie cudowny krem, konsystencją przypominający lemon curd równie dobrze możecie wykorzystać w tarcie, rogalikach czy po prostu wyjadając ze słoiczka. Pineapple curd: ananas (ok. 500g) 3 żółtka pół szklanki cukru połowa cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła Spód: 200g herbatników 1/4 szklanki kakao

sama złodycz
Powidła śliwkowe z czekoladą 149

będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao

Słodkości i nie tylko
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 133

już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 316

kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi

My Culinary Art
Marmolada z mirabelek 166

Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier  Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier w ilości pół

prawdziwe jedzenie
Serowe krakersy solone 206

bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 141

jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 135

Postanowiłam przygotować  dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam  prosto z garnka.   A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu. Czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche pierożki ze szpinakiem 182

kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm). Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu). Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Solanki 188

uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C

Moje domowe kucharzenie
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 196

nugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka PejzażCiasto carycy

Moje domowe kucharzenie
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 406

minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków

Smakołyki Bereniki
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 206

kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Sernik o smaku krówki autorka: edytaha | blog

Mania Gotowania
Tarta cytrynowa 179

Cytryna ostatnio jakoś zagościła w moich przepisach. Kiedyś broniłam się od soku z cytryny, otartej skórki...blee Jednak na starość smaki się zmieniają :) W Saint Honore zawsze jem pysznego rogalika z kremem cytrynowym...jest przepyszny!!! Kiedyś zrobię jeszcze taki krem, może mi się uda...ale dziś rządzi tarta cytrynowa! Jest mega prosta i taka przyjemna w smaku...to jest

Olikowa kuchnia