Tradycyjne powidła śliwkowe to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetnie sprawdzą się do posmarowania chrupiących, śniadaniowych bułeczek i rogalików, wypełnią naleśniki oraz przełamią słodki smak naszego domowego ciasta. Składniki: 5kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 800g cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół
Szalona Kuchnia Ewelinytrochę powyrabiać aby było zwarte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do całkowitego wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na posypaną mąką stolnicę i je zagniatamy, następnie formujemy dowolne bułeczki, rogaliki lub chałki. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 % C, przez około 25-30 minut. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisłoju lub w pudełku. Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki: Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiDrożdżowe wypieki często goszczą ostatnio w moim domu.Lubię wziąć jakąś bułeczkę do pracy na śniadanie, więc piekę bułeczki , rogaliki itp. Te bułeczki piekłam chyba z tydzień temu i zapomniałam wstawić przepis. Ciasto: 20 g drożdży 70 g cukru ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej 10g cukru waniliowego 500g mąki pszennej 1 żółtko z jajka kurzego
Moje domowe kucharzenieNutella i posyp posiekanymi orzechami laskowymi – możesz też wybrać inne orzechy. A jak wygląda śniadanie w innych krajach? Francja Z francuskim śniadaniem nierozerwalnie kojarzą się słynne croissanty, czyli charakterystyczne rogaliki – obecnie zazwyczaj wypełnione nadzieniem czekoladowym, ale nie tylko. Francja to jednak nie tylko słodkie croissanty. To także m.in. przepyszne, chrupiące bagietki i maślane brioszki. Francuzi uwielbiają pieczywo i nie można
CodogaraWięc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu. I cóż, że upał za oknem . Dla takiego śniadania warto się poświęcić. Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą
Ewa w kuchniowocami na jogurcie – Ciasto z truskawkami na kefirze – Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi – Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym – Kruche rogaliki z truskawkami – Mini beza Pavlova z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Ciasto czekoladowe z mascarpone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać wianuszki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. U mnie dziś wianuszki posypane sezamem. 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju 1 jajko
Kolorowa kuchnia Elkipszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb
Kulinarne przygody Gatityśniadanie . Bułeczki preclowe smakują wspaniale z dodatkami, zarówno z mięsem, nabiałem jak i warzywami. Wskazówka: Bułeczek nie należy przechowywać w wilgotnym miejscu, bo stracą swój urok. Śniadanie przepisy: Rogaliki drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowe bułki zapiekane z jajkami Omlet z kiełbasą i pieczarkami Naleśniki Co zjeść na śniadanie? Śniadanie z takimi bułeczkami nie będzie nudne. Z pewnością bułki
MamaOskarkaproste w przygotowaniu ciasteczka z nutellą. Jeśli nie używacie nutelli możecie dodać inny krem czekoladowy. Przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie. Polecam Wam też przepis na rogaliki serowe z owocami. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki: na około 15 ciasteczek, ilość zależy od wielkości 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok 1,5 płaskiej łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiponiższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów od Pawła Małeckiego, do których zamieszczam odnośniki niżej. Być może tak samo, jak ja polubicie jego receptury. Smacznego! Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym Pancakes z bitą śmietaną i malinami Tarta szpinakowo-truskawkowa Przepis na bułeczki pszenno-owsiane Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki
Kuchnia Bazyliiziarna laski wanilii czy cynamon. Generalnie trzymam się zawsze zasady 2:1:1. Z przepisu tego korzystam od wielu wielu lat i zawsze wychodzi mi na cieście, rogalikach, chałce idealna kruszonka. Składniki: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach
Zrób to smaczniemąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLenymąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLeny