risotto - 2458 przepisów (strona:116/164)

Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią 139

Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe

Milion Smaków
Smażony ryż z ananasem i nerkowcami 137

oryginalna i zróżnicowana pod względem produktów, smaków i aromatów. Chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam odkrywać kolejne zaskakujące dania. Dzisiaj smażony ryż, ale nie będzie to tradycyjne włoskie risotto, a bardzo aromatyczny ryż jaśminowy z dodatkiem orzechów nerkowca i ananasem. Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo  podczas smażenia zamieni się w papkę. RYŻ SMAŻONY

Bon appetit mon amie
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 136

naciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku cytryna

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z zielonymi szparagami 143

Całkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego

Monia miesza i gotuje
Najprostszy sos pieczarkowy 323

różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 148

chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ

SMYKWKUCHNI
Bo masz różne śniadania. Kanapkę z pesto, mozzarellą, szparagami i jajkiem sadzonym też. Śniadanie w 15 minut! 105

których uzależniłam się 3 lata temu i po dziś dzień ta miłość trwa a ja czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Są świetne do kanapek, idealne do risotto, do smacznych zup krem i właściwie ugotowane, usmażone, upieczone, grillowane z szynką parmeńską, podane z jajkiem w koszulce .. też! Zawsze są perfekcyjne, mogę je jeść kilogramami!  Składniki (na kilka kanapek

Mango Papaja
Coś jakby... risotto 144

Czemu "coś jakby"? Bo z klasycznym przepisem na risotto niewiele ma wspólnego, poza gatunkiem ryżu, którego użyłam. Jaka była inspiracja? Po prostu, biała kiełbaska w lodówce. Nic niezwykłego w okresie Świąt Wielkanocnych. Miałam ochotę ją wykorzystać, a przy tym stworzyć dość lekkie, obiadowe danie. Uważam, że wyszło ciekawie, sprawdźcie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem 170

Cześć! Krewetek nie jadłam całe wieki. Uwielbiam je w każdej postaci – od klasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i makarony z ich dodatkiem. Dziś mam dla Was Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! Składniki: 20 – 24 duże

Moja pasja smaku
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 143

między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wiosenna edycja Restaurant Week 2017 – degustacja w NOVO2 Square lounge bar 128

Polecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide z puree z batatów, sos demiglas, podane na liściach młodej botwinki – Filet z pstrąga na risotto pietruszkowym z paloną młodą marchewką Każde danie było pięknie podane, ciekawe i bardzo nam smakowało. Na przystawkę: – Delikatny krem z białych szparagów z grzanką truflową – Komosa ryżowa

Mała Cukierenka
Zapiekana papryka z brokułami i risotto 118

razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Słodkie risotto z kurczakiem 131

pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, krojone pomidory i dusimy kilka minut. 5. Podajemy z ugotowanym ryżem. Słodkie risotto z kurczakiem jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - bromelinę (pochodzącą z ananasa), która wspomaga

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto z owocami morza (Risotto ai frutti di mare) 230

Kremowe "risotto ai frutti di mare" to aromatyczny śródziemnomorski obiad dla miłośników owoców morza.  Składniki na 2 porcje: 250 g mieszanki owoców morza 100 g ryżu arborio szalotka  2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 50 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki śmietany 30 % natka pieruszki Mrożone owoce morza rozmrozić. Przełożyć do garnka, wlać litr wody i zagotować

wyzwania kuchenne