Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe
Milion Smakóworyginalna i zróżnicowana pod względem produktów, smaków i aromatów. Chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam odkrywać kolejne zaskakujące dania. Dzisiaj smażony ryż, ale nie będzie to tradycyjne włoskie risotto, a bardzo aromatyczny ryż jaśminowy z dodatkiem orzechów nerkowca i ananasem. Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo podczas smażenia zamieni się w papkę. RYŻ SMAŻONY
Bon appetit mon amienaciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku cytryna
Smakowity Blog KulinarnyCałkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego
Monia miesza i gotujeróżnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut
Kulinarne przygody Gatitychwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ
SMYKWKUCHNIktórych uzależniłam się 3 lata temu i po dziś dzień ta miłość trwa a ja czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Są świetne do kanapek, idealne do risotto, do smacznych zup krem i właściwie ugotowane, usmażone, upieczone, grillowane z szynką parmeńską, podane z jajkiem w koszulce .. też! Zawsze są perfekcyjne, mogę je jeść kilogramami! Składniki (na kilka kanapek
Mango PapajaCzemu "coś jakby"? Bo z klasycznym przepisem na risotto niewiele ma wspólnego, poza gatunkiem ryżu, którego użyłam. Jaka była inspiracja? Po prostu, biała kiełbaska w lodówce. Nic niezwykłego w okresie Świąt Wielkanocnych. Miałam ochotę ją wykorzystać, a przy tym stworzyć dość lekkie, obiadowe danie. Uważam, że wyszło ciekawie, sprawdźcie. Czytaj więcej
PichceniomaniaCześć! Krewetek nie jadłam całe wieki. Uwielbiam je w każdej postaci – od klasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i makarony z ich dodatkiem. Dziś mam dla Was Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! Składniki: 20 – 24 duże
Moja pasja smakumiędzy innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPolecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide z puree z batatów, sos demiglas, podane na liściach młodej botwinki – Filet z pstrąga na risotto pietruszkowym z paloną młodą marchewką Każde danie było pięknie podane, ciekawe i bardzo nam smakowało. Na przystawkę: – Delikatny krem z białych szparagów z grzanką truflową – Komosa ryżowa
Mała Cukierenkarazie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenpieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, krojone pomidory i dusimy kilka minut. 5. Podajemy z ugotowanym ryżem. Słodkie risotto z kurczakiem jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - bromelinę (pochodzącą z ananasa), która wspomaga
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKremowe "risotto ai frutti di mare" to aromatyczny śródziemnomorski obiad dla miłośników owoców morza. Składniki na 2 porcje: 250 g mieszanki owoców morza 100 g ryżu arborio szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 50 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki śmietany 30 % natka pieruszki Mrożone owoce morza rozmrozić. Przełożyć do garnka, wlać litr wody i zagotować
wyzwania kuchenne