Czemu "coś jakby"? Bo z klasycznym przepisem na risotto niewiele ma wspólnego, poza gatunkiem ryżu, którego użyłam. Jaka była inspiracja? Po prostu, biała kiełbaska w lodówce. Nic niezwykłego w okresie Świąt Wielkanocnych. Miałam ochotę ją wykorzystać, a przy tym stworzyć dość lekkie, obiadowe danie. Uważam, że wyszło ciekawie, sprawdźcie. Czytaj więcej
PichceniomaniaCześć! Krewetek nie jadłam całe wieki. Uwielbiam je w każdej postaci – od klasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i makarony z ich dodatkiem. Dziś mam dla Was Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! Składniki: 20 – 24 duże
Moja pasja smakumiędzy innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPolecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide z puree z batatów, sos demiglas, podane na liściach młodej botwinki – Filet z pstrąga na risotto pietruszkowym z paloną młodą marchewką Każde danie było pięknie podane, ciekawe i bardzo nam smakowało. Na przystawkę: – Delikatny krem z białych szparagów z grzanką truflową – Komosa ryżowa
Mała Cukierenkarazie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenpieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, krojone pomidory i dusimy kilka minut. 5. Podajemy z ugotowanym ryżem. Słodkie risotto z kurczakiem jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - bromelinę (pochodzącą z ananasa), która wspomaga
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKremowe "risotto ai frutti di mare" to aromatyczny śródziemnomorski obiad dla miłośników owoców morza. Składniki na 2 porcje: 250 g mieszanki owoców morza 100 g ryżu arborio szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 50 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki śmietany 30 % natka pieruszki Mrożone owoce morza rozmrozić. Przełożyć do garnka, wlać litr wody i zagotować
wyzwania kuchenneKaszotto, gryczotto, to kulinarne neologizmy, które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może
Kulinarne przygody Gatityzamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować wiele szybkich i ZDROWYCH dań. Jeżeli jesteś fanem risotto, to to danie również Ci posmakuje :) Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny. * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo
Wylizany RondelPozostając w temacie buraczanym mam kolejną propozycję na danie z pieczonymi burakami. Tym razem dopełniły one smak pęczotto z chorizo. Pęczotto brzmi podobnie do risotto, prawda?;) Ale smakuje zdecydowanie inaczej: bardziej swojsko, ale przy tym lekko i pysznie. T co? Skusicie się na talerz pęczotto w mojej wersji?:) Składniki (na 4 porcje): 150g kaszy pęczak 1 cebula 2 nieduże pieczone
Obiad gotowyskiełkowanej kaszy gryczanej, bajgle z łososiem i pomarańczą, sałatkę chlebowa z tuńczykiem, kanapkę z omletem, sałatkę ziemniaczaną z jabłkiem, dynię z sosem chmichurri. Ze śniadań na słodko smakowicie wygląda risotto z frużeliną i kisiel marchewkowo-pomarańczowy. Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania Beata Śniechowska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska Data premiery: 2017 Artykuł “Pyszne poranki” – recenzja
Ugotowane pozamiataneKaszotto to odpowiednik włoskiego risotto gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Technika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;) Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy
Milion SmakówCześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej
Moja pasja smakutrafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam przepis ), ale pasuje też do śledzi, jajek, na kanapki, do risotta lub niektórych sałatek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Później tylko wystarczy szczelnie zamknąć w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce. SKŁADNIKI : buraki – 4 sztuki czosnek – 2 ząbki świeża bazylia
kuchniabellissima.wordpress.comzajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami Składniki: 700 g fasolki szparagowej 6-7 sztuk pomidorów 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 3/4 szklanki ryżu arborio do risotto 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną
Moja Mama Gotuje