Długo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej) Muszę przyznać
zdrowa vege kuchniasię pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło mi do głowy, co sama robiłam i jadłam oraz to co widziałam:) Ciekawostki
Pause Gotowanie!Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest
Kto ugości moich gości?restauracja przy Hotelu Senator w sercu starówki. Genialne wino, z tego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem, czosnkowa z estragonem i poniższe: Risotto z selerem i filetem ze szczupaka Grillowane warzywa z balsamico Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i peccorino - może nie węgierskie ale przyzwoite Reasumując - jedzienie naprawdę dobre, a wino? Można
Right Behind The Kitchenmniej optymistyczny ale dający nadzieję… Zatem z jakimi zachowaniami możemy spotkać się będąc obsługiwanym przez kelnerów? 7 grzechów kelnerów Nieznajomość karty Kiedyś na moje pytanie „czy w tym risotto to składnikiem jest sałata lodowa czy jakaś inna?”, kelnerka odpowiedziała „tak”… Innym razem - moje ulubione pytanie: z jakiej części wołowiny robicie hamburgery? Zazwyczaj pada odpowiedź „z wołowiny”. To jest coś takiego
Right Behind The Kitchenosoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500 g surowego łososia sól, pieprz Masło rozpuścić na patelni, wsypać ryż i smażyć około 5 minut. Następnie wlać pół szklanki wywaru i podgrzewać do czasu wchłonięcia wywaru i tak postępować do czasu z resztą płynu, przez
Jadło i czytadłozieloną fasolką, z masłem z nerkowców pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe
More food, love and dreamspieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
potrawyregionalnetalerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować
potrawyregionalnezależy jakość całego dania. Bardzo duże znaczenie mają również dodatki, których użyjemy do jego doprawienia. Ryż do sushi jest specyficzny. Jest to ryż krótkoziarnisty, zbliżony do tego używanego do risotto. Na opakowaniu takiego ryżu powinno być wyraźnie napisane, że jest to ryż do sushi. W przygotowaniu sushi największą frajdę sprawia wspólne krojenie, zwijanie i podjadanie. Nie trzeba do tego wyjątkowych
Smakowity Blog Kulinarnymieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagęstej śmietany, rozprowadzamy ją po sosie. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy świeżą zieloną pietruszką, zajadamy. :) Kilka chwil i pełne aromatu, koloru danie jest gotowe. Polecam również risotto z grzybami leśnymi klik Smacznego
Basia w kuchnipodlać rosołem dodać ocet i przyprawę Caffe de Paris Prażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie rosół, dodać jeszcze trochę wody.. by risotto nie było zbyt suche. Pozostawić pod przykryciem na ok 10 min. Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w mojej kuchni najciekawiej
Gotowanie jest łatwenastępnie dodać 2 szkl rosołu lub wody.. gotować przez ok 15 min. Następnie dodać mięso , dynię i resztę składników. Dusić przez ok 15 min, dolać jeszcze wody by risotto nie było suche. posypać natką pietruszki. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w swojej kuchni
Gotowanie jest łatwecebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody by risotto nie było zbyt suche. Pod przykryciem zostawić jeszcze
Gotowanie jest łatwe