risotto - 2458 przepisów (strona:130/164)

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 146

lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku zdecydowanie częściej. Waniliowy ryż na mleku: 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio) 800 ml mleka 1 laska wanilii 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki cukru orzechy pistacjowe (można pominąć) maliny lub inne kwaskowate owoce listonic_type

Poezja smaku
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 243

owoców morza oczywiście.Czarny tran tak naprawdę prawidłowo zwany jest też sepią.Jest również wartościowym produktem,który dodaje się do makaronu zabarwiając go na czarno lub do ryżu.Czarne risotto z owocami morza do wykwintna potrawa. Mątwa i kałamarnica są często mylone ze sobą.Podstawową różnicą jest to,że mątwa posiada 8 macek z czego 2 chwytne dużo dłuższe

Sztuka gotowania w/g Samiry
blęder step by step 176

karta dań. i tak się złożyło, że miałam możliwość spróbować kilka smakołyków ostatniego dnia obowiązywania karty z ubiegłego miesiąca. na pierwszy ogień poszły gruszki w dojrzewającej szynce. następne było risotto z marchewką. ciekawostką jest wykorzystywanie do dekoracji kiszonych warzyw. te kiszonki, z resztą, jak każdy produkt opuszczający kuchnię Blędera jest wytworzony na miejscu. carpaccio wołowe z suszonymi pomidorami - boskie... wolnopieczony

Eksperyment sobotni
RISOTTO Z WARZYWAMI 150

stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą i pieprzem. W osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową

Z Majeczką w kuchni
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 140

może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno

noteskulinarnyfiga
Risotto z kurkami 139

końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem

R'n'G Kitchen
Risotto z czerwoną kapustą 158

Przepis pochodzi z Kobieta w Interia.pl . Bardzo smaczne risotto nadaje się jako dodatek do mięs ,szczególnie duszonych. Smakuje również samo. Składniki duża cebula 500 g czerwonej kapusty szklanka ryżu arborio 350 ml bulionu warzywnego pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy

R'n'G Kitchen
Testujemy: patelnia Woll linia Logic 24 cm 105

materiałów, które są odporniejsze na zarysowania i ścieranie oraz smażone potrawy nie przywierają tak jak do tradycyjnej patelni co mieliśmy okazję zaobserwować czyszcząc patelnie ręcznikiem papierowym po przygotowywaniu risotto z boczkiem i bobem. Wystarczył suchy ręcznik aby nie został nawet ślad po użyciu patelni (no może kwestia zapachu czy odrobiny tłuszczu była ale żadnych przypaleń czy przywarcia do patelni

Kuchenne Wariacje
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 227

Uwielbiam bób. Ostatnio robiłem puree z niego, ale i tak najbardziej lubię go jeść ugotowanego w lekko solonej wodzie. Wpadłem na pomysł, że może by tak zrobić risotto z nim. Wyszło idealnie. Czego nam potrzeba? -ryż arborio 150-250 gram -bulion wołowy około 1l -ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie

BaRepas
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 137

szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników i trików

Marta Gotuje
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 133

mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO   Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa

Mój Smak na Życie
Czarna soczewica 170

stawiamy do gotowania dodając listek laurowy, ziele angielskie i przekrojoną cebulę. Nie liczę ilości szklanek wody na szklankę soczewicy, bo dostałabym szału. To nie apteka ani nie robicie risotto, a soczewicę i tak będziemy odcedzać. Gotujemy ją do momentu aż będzie stawiała lekki opór pod zębem. Taką półtwardą odcedzamy, będziemy ja jeszcze przesmażać więc dojdzie. Na rozgrzaną patelnie

ladykitchen
Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie 126

Następnie skropić z obu stron oliwą. na patelni grillowej lub ruszcie opiekać tuńczyka po 2-3 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie może spowodować przesuszenie mięsa. Steki podałam z risotto limonkowym z czosnkiem niedźwiedzim i surówką z kapusty

Czerwień i błękit
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 166

okazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki:  100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

Kuchnia Prezydentowej
Ryż 129

świecie uprawia się około 8 tysięcy odmian ryżu. Sztuka kulinarna dzieli ryż na : - krótkoziarnisty zawierający dużo protein dzięki czemu jest kleisty i łatwo się rozgotowuje, dobry do zup i risotta - średnioziarnisty najmniej popularny - długoziarnisty pochodzący z Ameryki i najczęściej stosowany. Ma długie lekko wypukłe ziarna koloru białego lub bladożółtego . Nie skleja się podczas gotowania i ma neutralny smak. Najbardziej jednak

Wiem co jem