risotto - 2458 przepisów (strona:133/164)

Ryż na mleku z wanilią 305

zdecydowanie podnoszą smak potrawy. Świetnie smakuje posypany cynamonem, z dodatkiem konfitury lub świeżych owoców. Może przeciwnicy ryżu na mleku zmienią zdanie?… Składniki: 1 szklanka okrągłego ryżu (użyłam do risotto) 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 laska wanilii mała szczypta soli plasterek masła Przygotowanie: Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać ryż, cukier i szczyptę soli

Oryginalny smak
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 90

FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 BADIA DI MORRONA – „N’Antia” IGT Toscana Rosso 2009    Risotto z kremem z sera Parmigiano Reggiano i Trufli. IL MORO – „Il Moro di San Giovanni” IGT Toscana Rosso 2010 FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO

królestwo garów
Monte del Fra z Veneto 108

zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese

królestwo garów
Navona 127

sprawiają, iż nie czuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 108

laskowych, parmezan Smażona grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka

królestwo garów
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 111

potraw ze szparagami.    De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot. Typowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe

królestwo garów
5 ćwiartka podroby 136

cynaderki - nerki cielęce   flaki    gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 127

Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 134

dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane

królestwo garów
Kurczak z suszonymi owocami 174

Wspaniałe danie obiadowe, na niedzielny obiad, ale nie koniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka

kgwjanczewo
Jajko, placek ziemniaczany i parówka, czyli obiad po studencku - bez gotowania. 120

moje dzisiejsze menu obiadowe ;) Mąż ma drugą zmianę w pracy, Syn zjadł risotto z kurczakiem z wczoraj. Cóż ja będę sama dla siebie gotować przez godzinę. Wcześniej nie poczyniłam żadnych przygotowań do obiadu, co więcej nic ciekawego nie wymyśliłam. Żeby zapełnić brzucho i nie podjadać do wieczora pozostała, szybka improwizacja z wykorzystaniem jedynego placka ziemniaczanego jaki ostał się z wczorajszego

Kuchnia po mojemu
BIBLIOTECZKA KULINARNA: KWIECIEŃ - NIGELLA GRYZIE 117

końca styl, który lubię w fotografii kulinarnej, ale jak najbardziej oddają duszę każdej potrawy.  Jeśli jesteście ciekawi jak przygotować m.in. grzanki Elvisa, mozarellę w karocy lub cytrynowe risotto zachęcam Was do zakupu tej książki

noteskulinarnyfiga
2 rok blogowania za mną :) 123

Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ

MarciochaKucharzy
Orzotto z pieczarkami i serem bursztyn 107

Dziś trochę bardziej kalorycznie. Pęczak w moim ulubionym wydaniu. Idealny jako dodatek do dania głównego, ale ja traktuję go jako osobne danie. W przeciwieństwie do risotta nad pęczakiem nie trzeba cały czas stać i go pilnować - dlatego dla mnie pęczak wygrywa z ryżem. Takie orzotto mogłabym jeść bez opamiętania - niestety, bo to zapewne mega bomba kaloryczna...   Składniki: szklanka pęczaku

Kulinarne Inspiracje
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 134

Słowo "pęczotto" podobnie jak "kaszotto" na dobre zadomowiło się w nasym języku, tak jak i samo danie. Jest ono odpowiednikiem włoskiego risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu dusimy kaszę. Wymaga mniej precyzji, a smakuje równie wybornie. A do tego jest bardzo zdrowe! Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego

Smakowity Blog Kulinarny