risotto - 2458 przepisów (strona:133/164)

Hiszpańska Paella z małżami 214

przeważnie używane do potraw z ryżem na sypko lub do paelli. Efekt znakomity, polecam gorąco. Paellę robi sie szybko tylko ryż do przygotownia musi być taki sam jak do risotta i nie płuczemy go wcześniej a podczas gotowania nie mieszamy. Paella z małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 269

upłynnionych marchwianych korzeni (...). Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. Idę skrobać na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami * P.S. Ale już risotto marchewkowe - wierz mi, próbowałem - całkowicie odpada. Sufletu też bym nie ryzykował.  I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba

KUCHARNIA
O zielonym risotto i torcie 174

użycie serka koziego... czy aby jego smak nie będzie dominujący? najważniejsze by nie zaszkodził nikomu i smakował choć jednej osobie :) Dla tych co czekają na bijące optymizmem po oczach risotto fotka. Bądźcie cierpliwi i czujni! Miłego weekendu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Arroz de Polvo czyli Potrawka z ośmiornicy z ryżem 223

przyrządzić i pysznie zajadać. Arroz de Polvo to pożywne i sycące danie jednogarnkowe których w kuchni portugalskiej nie brakuje. Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto 162

pesto. Dodać zioła i przyprawy do smaku. Na koniec wbić jaja. Drugą połowę wydrążonego miąższu możecie przechować w lodówce do następnego dnia i wykorzystać np. do przygotowania  risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem ). Musem napełnić cukinie i zamknąć właściwymi "wieczkami". Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać zamknięte lub bez "wieczek" - posypane tartą mozzarellą

W SMAK
Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym 155

Wszyscy znają risotto, ale nie każdy wie, że równie pyszne danie można zrobić z naszej rodzimej kaszy - pęczaku. Pęczak to krupa jęczmienna - ziarno w całości, jedynie obłuskane i wypolerowane. Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych. "W Polsce mamy wiele potraw z kasz. Nie wszyscy jednak lubią u nas kaszę. Jest w tym zapewne wina gospodyń, które

W SMAK
Co zrobić z warzywami z wywaru, czyli sałatka warzywna z kiełkami rzodkiewki. 234

wspominałem, to to, że "w kuchni nic nie powinno się zmarnować". W myśl tej wąskiej doktryny zrobiłem sałatkę warzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez -pieprz biały -garść kiełków rzodkiewki -szczypiorek świeży Wszystkie składniki kroimy

BaRepas
Risotto z owocami 210

cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/risotto-z-owocami/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('e86d00a8dad4ff6a6bd38b8edeba5382').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Risotto z owocami appeared first

dom-agi.pl
Kukurydzinane kurczaczki z kokosowym ryżem 188

porcje: 2 filety z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych 2 jajka pieprz  sól oliwa do podsmażenia żurawina plastry ananasa 2 torebki ryżu basmati lub 200 g sypkiego do risotto 1 mała puszka mleka kokosowego-  165ml 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: filety myjemy, rozbijamy i kroimy na mniejsze kotleciki - ok. 4-5 sztuk wstawiamy wodę na ryż jajka rozbijamy

Luźna Kuchnia
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 168

dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki chiński wrap, paella z kurczakiem , chorizo i wiele innych. III – dania z wołowiny. Tutaj Jamie podpowiada, jak umiejętnie wykorzystać tańsze kawałki wołowiny, nie koniecznie musimy się

noteskulinarnyfiga
Pęczak z grzybami leśnymi 191

znoszę tej nazwy. Wg mnie ma ona bardzo ciężki, wręcz negatywny wydźwięk i wolę stosować inne określenia, gdy wykorzystuję w swojej kuchni kaszę przygotowaną w sposób podobny do risotto. Tym razem połączyłam pęczak z grzybami leśnymi, gdyż w zamrażalce znalazłam jeszcze jedną paczuszkę, której żal byłoby nie wykorzystać.  Jednocześnie zachęcam Was do częstszego wykorzystywania pęczaku w swojej kuchni, ponieważ

Fabryka pomysłów
Kokosanki z cynamonem 164

niewinnym: "bo przecież jutro Tłusty Czwartek...". Tak, a za tydzień idąc tym tropem przestanę się mieścić we własne dżinsy ;) Dlatego od przyszłego tygodnia spinam pośladki i zaczną się zupki, risotto, rybki i inne zdrowe rzeczy. Będzie zdecydowanie mniej kalorycznie ;)  No ale póki co mam zamiar się jeszcze rozkoszować przez chwilę domowymi słodyczami... Potrzebne nam (na 18 sporych sztuk

W poszukiwaniu inspiracji
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 208

Identify, and then pursue.  By identifying that point, you will know what you are aiming for and why you are cooking something. I would argue that in a risotto, say, it is not just the grains of stock-saturated rice that are the essence of the dish, but the way in which the limpid stock holds those wet grains

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 178

Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo

KUCHARNIA
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 208

tylko, że przygotowanie podobnych dań w warunkach domowych może okazać się nie lada wyczynem - ale dla chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować

KUCHARNIA