Sycące i pyszne włoskie risotto z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi
wyzwania kuchennepamiątkę – można za to dostać mandat. Regulaminy niektórych plaż zabraniają także budowania zamków z piasku i kopania dołków. 8. Nie posypuj tartym serem spaghetti lub risotto z owocami morza – spowodowałoby to zmieszanie się intensywnych aromatów i przyćmiło „morski” charakter potrawy
Bon Ton Italiaserdecznie, na ryneczkach i w marketach pojawiają się już SZPARAGI, kocham te warzywa! Można z nich wyczarować nielada dania. Ja już swoje dwa pęczki zakupiłam, i wczoraj jadłam pierwsze risotto ;-), które niebawem zagości na blogu. MOJE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI
SMYKWKUCHNIktóre powinny być idealne do wiosennego lekkiego menu. Rappenhof Divinus Secco Lekkie, rześkie, orzeźwiające, krągłe z dobrą kwasowością. Sporo cukru resztkowego. Idealne jako aperitif lub do owoców morza, risotta lub szparagów.Bardzo przyjemne i bardzo pijalne. Silvaner trocken 2013 z winnicy Wengerter. Przyjemnie pikantne, lekkie aromaty ziołowe zarówno w nosie jak i ustach. Charakterne z lekkim pazurem. Schłodzone do picia
królestwo garówzdecydowanie podnoszą smak potrawy. Świetnie smakuje posypany cynamonem, z dodatkiem konfitury lub świeżych owoców. Może przeciwnicy ryżu na mleku zmienią zdanie?… Składniki: 1 szklanka okrągłego ryżu (użyłam do risotto) 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 laska wanilii mała szczypta soli plasterek masła Przygotowanie: Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać ryż, cukier i szczyptę soli
Oryginalny smakFATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 BADIA DI MORRONA – „N’Antia” IGT Toscana Rosso 2009 Risotto z kremem z sera Parmigiano Reggiano i Trufli. IL MORO – „Il Moro di San Giovanni” IGT Toscana Rosso 2010 FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO
królestwo garówzielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese
królestwo garówsprawiają, iż nie czuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie
królestwo garówlaskowych, parmezan Smażona grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka
królestwo garówpotraw ze szparagami. De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot. Typowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe
królestwo garówcynaderki - nerki cielęce flaki gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem
królestwo garówMarynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California
królestwo garówdojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane
królestwo garówWspaniałe danie obiadowe, na niedzielny obiad, ale nie koniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka
kgwjanczewomoje dzisiejsze menu obiadowe ;) Mąż ma drugą zmianę w pracy, Syn zjadł risotto z kurczakiem z wczoraj. Cóż ja będę sama dla siebie gotować przez godzinę. Wcześniej nie poczyniłam żadnych przygotowań do obiadu, co więcej nic ciekawego nie wymyśliłam. Żeby zapełnić brzucho i nie podjadać do wieczora pozostała, szybka improwizacja z wykorzystaniem jedynego placka ziemniaczanego jaki ostał się z wczorajszego
Kuchnia po mojemu