Włoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego 200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 50 ml białego wina mała cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła
wyzwania kuchenneprzychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską
Poezja smakudeser (przekąskę?) dość często, zazwyczaj w niedzielę, kiedy przychodziła ochota na "coś słodkiego" :) Potem zapomniałam o nim na ... długie lata. Dziś zerkając na kupiony ryż (miało być risotto) przypomniał mi się ten przysmak ryżowy. A, że nie jedliśmy go jak wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty... Składniki: ryż basmati (d ługoziarnisty) 1 budyń
Walijskie Pichcenieroślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą. W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji
peanutbuttermonsterwalentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy... II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli z Chlebkiem razowym idealna jako przystawka przed obiadem lub jako kolacja
pichcisztoEloszka wszystkim, po długiej przerwie na nowo bloga reaktywacja, więcej przepisów i większa uwaga na prowadzenie:) Pozdrowiam PichciszTo!!!!!!!!!!!!!! dzisiaj nowy przepis w zakładce obiady Risotto z Gruszką i serem camembert z grillowanym Strusiem w szynce szwarcwaldzkiej w dekoracji z tymianku mega smak polecam :0 Zapraszam! także na profil http://cooklet.com/pl/pdmucha91
pichcisztoprzypominają kaszę pęczak. W smaku też jest do niej podobna, ma posmak lekko orzechowy. Już żałuję, że przywiozłam z Toskanii tylko jedno opakowanie, całe już wykorzystałam (zrobiłam jeszcze "farrotto" - risotto z grzybami, na które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna
Chilli Czosnek i Oliwaktóry zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - łyżka masła Ryż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść masło dodaj ryż i dodawaj po troszku ciągle mieszając mleczko kokosowe, jak ryż wchłonie, dodaj kolejną porcję mleczka, jak mleko się skończy dodawaj wodę. Ryż
SMYKWKUCHNIRisotto z białymi szparagami Pieczone szparagi Frittata ze szparagami Frittata: szparagi, papryka Szparagi gotowane na parze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami
Kulinarne przygody Gatitydobrego mięsa wołowego. Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami
Kulinarne przygody Gatityłatwe. Ilość elementów w zestawie jest wystarczająca, gdy nie szykujemy zbyt wielu porcji. Niestety do przygotowania większej ilości deserów powinniśmy zakupić dodatkowe opakowania form. Ja przetestowałam obręcze do uformowania risotto z dynią. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów
Pasja Smakusię na nich nie zawiodłam. Wok to bardzo przydatne narzędzie w kuchni - głęboka patelnia, idealna nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Z lubością postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania dyniowego risotto - pysznego i sezonowego. Podobnie jak patelnia grillowa, również i wok odznacza się pozorną ciężkością w wyglądzie, ale zupełnie nie odczuwa się tego podczas pracy w kuchni. Wok jest stabilny
Pasja Smakuwarzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego , szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów w Babilonie, skąd następnie rozprzestrzeniła się na Bliski Wschód i wschodnią Europę. Inne
Chilli Czosnek i Oliwapłynie aż do jego całkowitego wchłonięcia. Danie jest bogate i treściwe. W niektórych krajach, np. w Grecji (Kreta) stanowi tradycyjne danie weselne. Zbliżonym do pilawu daniem jest włoskie risotto i hiszpańska paella. Uwagi do przepisu: Danie robi się bardzo szybko, gdy już wyłuskamy świeży bób:P. Niestety samo łuskanie trochę trwa, a surowy bób łuska się trudniej od ugotowanego
Chilli Czosnek i Oliwaserwatki (250 ml)potrzebujemy 1 litr mleka świeżego lub pasteryzowanego 3,2 %. Serwatkę wraz z mlekiem zakwasza się sokiem z cytryny lub 6 % białym octem winnym. Jeśli chcemy by risotta była bardziej kremowa należy ją przecedzać przez gęsto tkaną ścierkę, jeśli chcemy mieć ricottę bardziej zwartą przecedzamy ją przez cienką gazę. Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) warta jest przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię