Kaszotto z suszonymi grzybami 213kryje się pod tą intrygującą nazwą? Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki: 200g kaszy gryczanej 100g boczku 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 100 ml piwa
Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka 214Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył" tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego
Smakowity Blog Kulinarny
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 259kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut Składniki
SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 260Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak. Czas przygotowania: 30 minut Porcje:4 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików
SzczyptaSmaQ
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 387Włoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego 200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 50 ml białego wina mała cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła
wyzwania kuchenne
Domowa kostka rosołowa 425przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską
Poezja smaku
RYŻ Z JABŁKAMI I SOSEM BUDYNIOWYM 371deser (przekąskę?) dość często, zazwyczaj w niedzielę, kiedy przychodziła ochota na "coś słodkiego" :) Potem zapomniałam o nim na ... długie lata. Dziś zerkając na kupiony ryż (miało być risotto) przypomniał mi się ten przysmak ryżowy. A, że nie jedliśmy go jak wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty... Składniki: ryż basmati (d ługoziarnisty) 1 budyń
Walijskie Pichcenie
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 235roślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą. W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji
peanutbuttermonster
Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 218walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy... II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli z Chlebkiem razowym idealna jako przystawka przed obiadem lub jako kolacja
pichciszto
Witam Wszystkich z Przeprosinami:) 190Eloszka wszystkim, po długiej przerwie na nowo bloga reaktywacja, więcej przepisów i większa uwaga na prowadzenie:) Pozdrowiam PichciszTo!!!!!!!!!!!!!! dzisiaj nowy przepis w zakładce obiady Risotto z Gruszką i serem camembert z grillowanym Strusiem w szynce szwarcwaldzkiej w dekoracji z tymianku mega smak polecam :0 Zapraszam! także na profil http://cooklet.com/pl/pdmucha91
pichciszto
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 251przypominają kaszę pęczak. W smaku też jest do niej podobna, ma posmak lekko orzechowy. Już żałuję, że przywiozłam z Toskanii tylko jedno opakowanie, całe już wykorzystałam (zrobiłam jeszcze "farrotto" - risotto z grzybami, na które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna
Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem! 299który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - łyżka masła Ryż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść masło dodaj ryż i dodawaj po troszku ciągle mieszając mleczko kokosowe, jak ryż wchłonie, dodaj kolejną porcję mleczka, jak mleko się skończy dodawaj wodę. Ryż
SMYKWKUCHNI
Szparagowy sezon w pełni 213Risotto z białymi szparagami Pieczone szparagi Frittata ze szparagami Frittata: szparagi, papryka Szparagi gotowane na parze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami
Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 304dobrego mięsa wołowego. Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami
Kulinarne przygody Gatity
Forma na ciastka - test 214łatwe. Ilość elementów w zestawie jest wystarczająca, gdy nie szykujemy zbyt wielu porcji. Niestety do przygotowania większej ilości deserów powinniśmy zakupić dodatkowe opakowania form. Ja przetestowałam obręcze do uformowania risotto z dynią. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów
Pasja Smaku