risotto - 2458 przepisów (strona:121/164)

Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 358

Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków

Bon Ton Italia
Waniliowy pudding ryżowy z sosem jeżynowym 102

więc nie traćcie czasu i poszukajcie swojego ulubionego smakowego połączenia :) Składniki (2-3 porcje): Ryż: 50 g ryżu (użyłam długoziarnistego, ale sprawdzi się także np. Arborio – ryż do risotto) 400 ml mleka (użyłam 1,5%) 100 ml śmietanki 30% 30 g cukru waniliowego (domowego) Sos jeżynowy: 100 g jeżyn (mogą być też mrożone) 2-3 łyżeczki cukru (lub więcej

MyCookBook.pl
Ciasto z malinami, Siódme niebo 763

pisać takie spotkania są na wagę złota w naszym zabieganym świecie. Kiedy ludzie wspólnie zasiadają przy stole czas zwalnia i najważniejszy jest drugi człowiek. Było pyszne bałkańskie wino, wspaniałe risotto z dorszem i na osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy

Apetyczna babeczka
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 192

wraz z kwiatkiem lawendy. W ciągu chwili pojawiło się pytanie co wybieramy na początek jako poowitalny kieliszek Prosecco czy kieliszek Martini. Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco.  Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek dla nas mało truflowe i ryż lekko twardy, ale to był wstęp do pysznego tatara z pomidorów z galaretka bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów

Kuchnia na wzgórzu
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 167

Orzo . Przepis ten dedykuję Ani, która uwielbia ten ryż w taki własnie sposób :). Aniu, Smacznego :). SKŁADNIKI na 4 porcje: 1½ szklanki tureckiego ryżu Baldo (lub gruboziarnistego ryżu na risotto) 1/2 szklanki makaronu Orzo 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła (lub pól na pół) 1-bulion drobiowy lub woda 1-2 -gorąca woda sól do smaku Wykonanie: Ryż opłukać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 174

Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką 145

apetyczne kuleczki z ryżu są dobrym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonego risotto. Tradycyjne nadzienie to ser, groszek, mięso. U mnie jest to serek musztardowo-miodowy i kawałki gruszki. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Ostra musztarda jest lekko wyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie

Wrzosowa Polana
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 187

usmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie: Jak już

Chilli Czosnek i Oliwa
A może by tak coś wydestylować? 140

sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest w kuchni. Owszem, nie umniejszam zasług szybkiego makaronu, który po pracy ratuje życie. Ale o ile większą frajdę mam mieszając pół dnia risotto. Albo czekając, aż skropli się woda różana. I to o tej ostatniej napiszę dziś parę zdań. Jeśli ciekawi Was jak zrobić ją w domu- a warto, o czym spróbuję przekonać

les mirabelles
Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami 162

Polska wersja risotto bo z kaszą jęczmienną pęczak, bardzo smaczna i zdrowa. Kasza bogata jest w błonnik, białko i witaminy z grupy B. Doskonała jako samodzielne danie, lub zamiast ryżu czy ziemniaków, jako dodatek do mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego

Dobra karma
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 128

Risotto dla mnie to taka potrawa w której można wykorzystać wiele składników, każdy składnik pasuje. W moim domu wszystkim bez wyjątku smakuje to danie ( robione na różne sposoby ). Nawet osoby które jedzą je po raz pierwszy stają się jego zagorzałymi zwolennikami. Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość

Smaki Ewy
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 17.06.2016r. 102

tygodniu to u mnie znajdziecie podsumowanie błyskawicznych piątków .  I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Bożena Ekspresowe rogaliki   Arkadiusz   Risotto truskawkowe z kurczakiem   Arkadiusz   Zupa krem z boczniaków    Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb    Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli   Marzena   Jajko z szynką

Magiczne Życie Marty
zupa ogórkowa z ryżem 156

Teraz do drugiego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto. Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez  dwadzieścia minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki

Miód i pieprz
Risotto alla Milanese 80

czasu mieszałem. W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem z następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia. Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem

R'n'G Kitchen
Czerwony ryż z roszponką i orzechami 147

ryżem białym nie przepadam, tak ryż czerwony pokochałam od momentu kiedy TO risotto poczyniłam. Za smak, za konsystencję, za możliwość kombinacji, za sytość, za wartości odżywcze, a nawet trafiłam na dostawcę, który w całkiem zacnej cenie ryż czerwony sprzedaje. Nic tylko jeść garściami i kombinować ze smakami. No to pokombinowałam Składniki: 150 g czerwonego ryżu 500 ml gorącej wody

gutfut