tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce, - w omletach, plackach, minifritatach, - podsmażone z cebulą podane na kanapce, z dodatkami
Zasmakuj KuchniJestem fanką risotto od momentu kiedy po raz pierwszy wylądowało w moich ustach. Bezbłędna kremowa konsystencja, pełen umami smak i lekkość oraz delikatność jaką charakteryzuje się to danie sprawia, że za każdym razem uwielbiam je tylko mocniej. Z racji sezonu kurkowego i cukiniowego właśnie takie dodatki postanowiłam wykorzystać. Całość podkręcona boczkiem, cytryną i natką pietruszki oraz Cydrem w zamian
Mango PapajaDawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść fasolki
Gotowanie...to proste !gotowany na słodkiej śmietance; gęsty, kremowy i pyszny! Ten przepis na pudding to taka podrasowana przeze mnie wersja. Przygotowuję go najczęściej z ryżu arborio (tego, co wykorzystujemy do włoskiego risotto). Dzięki temu jest bardziej lepki i kremowy. Ryż przed gotowaniem moczę również w zimnej wodzie, co sprawia, że nie trzeba tak długo mieszać w garnku i bać się, że może
Food SquareObiad, który robi się sam. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Pyszne mięso upieczone na ryżu. Nie trzeba wcześniej gotować ryżu, ale surowy wsypujemy do naczynia. Ja wykorzystałam ryż do risotto. Pyszności! Jeśli nie macie pomysłu na danie z kurczaka lub pomysłu na obiad to spójrzcie na przepis poniżej. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 6 ćwiartek
O kuchni z uczuciemprzy tym idealnym wręcz do jedzenia w ciepłe, słoneczne dni – a już najlepiej smakować będzie na świeżym powietrzu Składniki na 2 – 4 porcje: 200 g ryżu do paelli lub risotto bądź ryżu krótkoziarnistego 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 duży pomidor lub 2 mniejsze 1 nieduża cukinia 4 różyczki brokuła 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego
Even Better FoodRyżotto z warzywami jest kolorowym i smacznym daniem. Nie mylcie go z risotto bo nie jest takie kremowe i wilgotne, ale za to jest zdecydowanie łatwiejsze do zrobienia. Do ryżu dorzucam takie warzywa jakie akurat mam czyli to co nawinie mi się pod rękę więc rzeczywiście to tak zwana potrawa "na winie" . Ryżotto robi się szybko. Wystarczy ugotowany
Smaczna Pyzaobróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest na naszym stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą
Smaczna Pyzabulionu. Duś, a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej resztę bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry. Nałóż do miseczek. Lekko ugnieć i wybij na talerze. Smacznego życzę
Różne smaki w kuchnizupa z botwinki autorka: mopswkuchni | blog: Mops w kuchni Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska
Codzienna kuchnia niecodziennatego ukochana cukinia, bakłażany, bób , młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i kalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode ziemniaczki z pieca, pyszne sałatki, smoothie i koktajle! Ajjj, już mi ślinka cieknie od samego czytania! Dziś pokażę Wam mój super patent na pyszną owocową sałatkę
Ostra na Słodkokaczki (np. 2 udka) 1 pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego ryżu do risotto 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy) 1/2 cebuli oliwa sól 1 żółtko Wykonanie: Kaczkę, obraną włoszczyznę, listek laurowy, cebulę i czosnek (w całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić
zadanie-gotowanieprzed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry
wege i kropkaprzed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się
wege i kropkaLubicie cukinię ? Ja bardzo! Kiedy tylko zaczyna się sezon zaraz pędzę na targ, by zaraz potem przygotowywać z niej przeróżne smakołyki. Risotto z cukinią , cukinia faszerowana , zupa krem z cukinii , placki z cukinii albo przeróżne zapiekanki. Dziś postawiłam na słodkości i przygotowałam genialne ciacho, które totalnie podbiło serca domowników. Ciacho jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Zamiast mąki wykorzystałam
Ostra na Słodko