risotto - 2458 przepisów (strona:106/164)

donburi z wieprzowiną teriyaki 167

Składniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski

stajnia gołębie od kuchni
Pęczak z grzybami shimeji – pęczotto z shimeji 140

Pęczotto z grzybami shimeji , czyli „risotto” z kaszy jęczmiennej, pęczaku z azjatyckimi grzybami shimeji. 200 g kaszy pęczak, 150 g grzybów shimeji, 100 ml białego wytrawnego wina, 50 ml sosu sojowego, 1 chili, 2 – 3 ząbki czosnku, 1 cebula, pieprz świeżo zmielony, olej do smażenia, ewentualnie 2 łyżki masła, cukier, sól, natka pietruszki lub kolendra, Kaszę opłukać. Cebulę pokroić

królestwo garów
Kaszotto z warzywami (300 kcal) 117

Kaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich

e-PrzepisyKulinarne
Pyszne kolacje Ania Starmach 145

zaś chodzi o przepisy to w rozdziale na szybko znajdziemy np tosty pomidorowe, czy lekką sałatkę z arbuzem. W rozdziale na gorąco kuszą zielone naleśniki z feta, czy buraczane risotto, które mam zamiar wypróbować w niedługim czasie. W ostatnim rozdziale najbardziej urzekły mnie gruszki w winie - idealne na romantyczną lekką kolację we dwoje. Przepisy nie są mocno skomplikowane, a większość

Cynamonowe szczęście
barszcz czerwony po mojemu 396

konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom

w mojej kuchni
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski 136

łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki liść laurowy 100g wędzonego boczku, albo serrano kawałek twardego sera do tarcia 1 duży, starty pomidor, albo passata 1/2 kubka ryżu (najlepiej okrągłego, jak do risotto albo paelli) oliwa z oliwek jajko sól pieprz Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z ciepłą oliwą, podgrzać, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać ryż, wymieszać, chwile przesmażyć, dolać

stajnia gołębie od kuchni
SLOW WEST WEGE RECENZJA KSIĄŻKI 111

Uwielbiam kiedy w kuchni rządzą sezonowe owoce i warzywa. Wtedy wiem, że mogę dostarczyć sobie najwięcej witamin i czerpać z nich jak najwięcej. Jesienią uwielbiam przygotowywać pachnące lasem risotto z grzybami, a latem cieszyć się smakiem świeżo zerwanych malin. W kuchni stawiam na sezonowość dlatego sięgnęłam po najnowszą książkę wspaniałej Kasi Kędzior, która podobnie jak ja ceni sobie świeżość

Kukuleczki
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 101

dostajemy całe żółtko i sami je sobie mieszamy z makaronem. Natomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki to jest niezwykle aromatyczne i przygotowane w punkt. No i przyszedł czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym

Kulinarne przygody Gatity
Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach 110

fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki. Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie. Proste i pyszne! Składniki na 4 porcje: 4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g 2 marchewki 1 seler naciowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg pieczony z warzywami 93

stała się chyba moją najwierniejszą przyjaciółką razem z panem masłem, którego nie wiem ile kostek zużyłam do rozmaitych przepisów.  Podczas sprzątania na komputerze znalazłam również fajny przepis na risotto z czarnego ryżu i ramen, który pamiętam smakował obłędnie. Jak będziecie grzeczni to Wam go wrzucę tu.  Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi  sól, biały pieprz pęczek natki

Mango Papaja
Czy warto kupić patelnię za 500 zł? Test patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL + PRZEPIS NA DUTCH BABY 162

się sprawdza do robienia  fit pizzy z patelni . Robi się na niej ją zdecydowanie szybciej, pokrywa fajnie trzyma i kumuluje ciepło. Robiłam też na niej 3 razy pęczotto ("risotto" ale z kaszy pęczak). Do podsmażenia dałam kilka kropel oleju aby cebula ładnie się zeszkliła. Również sprawdziła się super, wcześniej pęczotto robiłam w garnku z grubszym dnem i niestety

Czarnawisienka
Kaszotto z krewetkami i serem gorgonzola 117

Chyba łatwo zauważyć po ostatnich przepisach, że w moim domu ostatnio króluje kaszotto ;) Sposób gotowania jest taki sam jak  przypadku risotto, ale ryż zastępujemy kaszą. Może być to kasza gryczana lub jęczmienna. U mnie w tym przypadku padło na kaszę jęczmienną i krewetki. Dodałam również ser gorgonzola dla bardziej wyrazistego smaku. Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z krewetkami

Delusional Trine
Domowe kostki rosołowe 273

swoje, domowe bez ulepszaczy. I muszę przyznać, że całkiem dobrze się spisują, trochę pracy przy nich jest, ale teraz mam przynajmniej spokój na kilka nadchodzących tygodni, bo często robię risotto, albo kaszotto a podstawą właśnie jest dobry bulion, więc dobre domowe kostki rosołowe spisują się tu idealnie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe kostki rosołowe składniki 3 duże udka z kurczaka

Delusional Trine
Kaszotto z kurczakiem 133

czemu wcześniej jej nie gotowałam. Zasmakowała mi i mojemu mężowi dlatego też przepisy w których główną rolę gra właśnie kasza będzie coraz więcej. Kaszę najczęściej przygotowuję tak samo jak risotto i w taki sposób przyrządzona smakuje mi najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z kurczakiem składniki: 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej

Delusional Trine
Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami 114

drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie gdy pieczarki są już dobre, dodajemy kaszę, jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę masła i podsmażamy na maśle tak jak na risotto. Następnie wlewamy dwie szklanki bulionu i dodajemy klopsiki. Smażymy pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Jeżeli widzimy, że kasza jest jeszcze twarda należy dolać więcej bulionu. Około 3 minuty przed

Delusional Trine