risotto - 2458 przepisów (strona:117/164)

Gryczotto z grzybami 121

Kaszotto, gryczotto, to kulinarne neologizmy, które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może

Kulinarne przygody Gatity
Zielone Kaszotto z fasolką szparagową i brokułami 195

zamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować wiele szybkich i ZDROWYCH dań. Jeżeli jesteś fanem risotto, to to danie również Ci posmakuje :) Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny.   * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo

Wylizany Rondel
Pęczotto z burakami i chorizo 208

Pozostając w temacie buraczanym mam kolejną propozycję na danie z pieczonymi burakami. Tym razem dopełniły one smak pęczotto z chorizo. Pęczotto brzmi podobnie do risotto, prawda?;) Ale smakuje zdecydowanie inaczej: bardziej swojsko, ale przy tym lekko i pysznie. T co? Skusicie się na talerz pęczotto w mojej wersji?:) Składniki (na 4 porcje): 150g kaszy pęczak 1 cebula 2 nieduże pieczone

Obiad gotowy
“Pyszne poranki” – recenzja 162

skiełkowanej kaszy gryczanej, bajgle z łososiem i pomarańczą, sałatkę chlebowa z tuńczykiem, kanapkę z omletem, sałatkę ziemniaczaną z jabłkiem, dynię z sosem chmichurri. Ze śniadań na słodko smakowicie wygląda risotto z frużeliną i kisiel marchewkowo-pomarańczowy.   Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania Beata Śniechowska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska Data premiery: 2017 Artykuł “Pyszne poranki” – recenzja

Ugotowane pozamiatane
Kaszotto z pomidorami, jarmużem i selerem naciowym 79

Kaszotto to odpowiednik włoskiego risotto gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Technika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;) Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy

Milion Smaków
Pęczotto (orzotto) z boczniakami, porem i szpinakiem 129

Cześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej

Moja pasja smaku
PESTO BURACZANE 191

trafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam przepis ), ale pasuje też do śledzi, jajek, na kanapki, do risotta lub niektórych sałatek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Później tylko wystarczy szczelnie zamknąć w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce. SKŁADNIKI : buraki – 4 sztuki czosnek – 2 ząbki świeża bazylia

kuchniabellissima.wordpress.com
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami 143

zajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami Składniki: 700 g fasolki szparagowej 6-7 sztuk pomidorów 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 3/4 szklanki ryżu arborio do risotto 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną

Moja Mama Gotuje
Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami 133

Bardzo syte risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami. Kurkuma oraz pieprz cayeński nadają potrawie ostrości i charakteru. Mięso jest idealnie mięciutkie a ryż rozpływa się w ustach. 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 7 pieczarek 0,5 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu Kurkuma Sól Pieprz Pieprz Cayenne Pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 5 plastrów karkówki Przyprawa do karkówki

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie chilli 158

Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 400 g fileta z kurczaka 1 papryczka peperoni (20 g) 1 łyżka oleju Sos: 250 g sera risotta 100 ml śmietanki 30% […] Artykuł Kurczak w sosie chilli pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 165

grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z ananasem 102

zanim przyjdzie wiosna. Na mojej liście znalazł się między innymi ananas. Więc dziś będzie coś z ananasem.   Składniki: 200 ml mleka lub mleka roślinnego 150 g ryżu do risotto 2 łyżki miodu ananas obrany i pokrojony w kostkę sok z całej cytryny szczypta cynamonu do dekoracji   Jak przygotować ryż z ananasem? Ryż gotujemy w mleku wg, wskazówek

Ugotowane pozamiatane
wytrawna owsianka na śniadanie, bez cukru, miodu, owoców i bakalii 227

inspiracji oglądając śliczne zdjęcia na insta, ślicznych owsianek pełnych owoców, bakalii, z dodatkiem miodu lub syropów, i wiedziałam, że to nie dla mnie. Olśnienie przyszło przy robieniu na kolację risotto .  owsianka z groszkiem 1 czubata tradycyjna szklanka (250 ml) suchych płatków owsianych, niebłyskawicznych, 1 łyżka klarowanego masła, 1 średnia cebula, 1 szkl. mrożonego groszku, 1,5-2 szkl. gorącego

Eksperyment sobotni
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 135

surówka, która idealnie pasuje do smażonej ryby. Często przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie

codojedzenia