Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna
Kraina Miodem PłynącaDziś w słodką podróż zabieram Was do Szkocji. Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste
Ostra na SłodkoWidziałam w sklepie znanej firmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ nie to samo, co robione domowym sposobem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRacuszki dobre są zarówno na obiad jak i na podwieczorek. Proste do wykonania oraz tanie. Składniki: 50g mąki 200ml mleka 3 jajka 50g cukru szczypta soli
Pudełko rozmaitościtakże polać syropem klonowym, miodem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli uwielbiacie naleśniki i placuszki wszelkiego rodzaju, to zapraszam również do spojrzenia na te przepisy: naleśniki budyniowe , rosyjskie racuchy bez drożdży oraz naleśniki Magdy Gessler . Jeśli macie ochotę na nieco zdrowsze wersje placuszków to polecam wypróbować przepis na naleśniki gryczane – będą one idealne zarówno dla dzieci(...)Nakładać małe porcje ciasta (u mnie po 2 łyżki masy na 1 placuszka) i smażyć je na małym ogniu, by się nie spaliły, lekko zarumieniły i ładnie wyrosły (były puszyste). Gdy na powierzchni placuszków pojawi się spora ilość pęcherzyków powietrza, a dolna część będzie już zarumieniona, to należy obrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze przez
Kulinarne Przebojeruchliwych ulic , bo posmak spalin wcale nie będzie miłym urozmaiceniem dania ;) Kwiaty akacji (robinii akacjowej) można zjadać także na surowo, są pysznie słodkie z miodowym posmakiem :) Akacjowe myszki (racuchy z kwiatami akacji) ok. 20 małych racuszków Potrzebujesz: 1 szklanka mąki 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanaracuchów. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mleka 1 łodyga rabarbaru olej cukier puder - do posypania Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na 15 minut. Między czasie w misce ubijamy na puszystą
Truskawkowa FiestaCzekolada + banany – połączenie idealne! Tak tak! I zapewne wielu z Was cieknie ślinka na samą myśl o takim duecie! Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoSodziaki …Sodziaki … Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek!I nie tylko moich , bo sodziaki u mnie w rodzinie są wręcz rozchwytywane!Delikatne …
Ostra na Słodkoziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto i smażymy aż placuszki będą pięknie złociście zarumienione. Ja do placków ziemniaczanych, podobnie jak do racuchów , lubię używać silikonowych foremek. Niby smak placków taki sam, ale jednak atrakcyjniej takie serduszka, motylki, czy gwiazdki wyglądają na talerzu Podajemy solo albo z ulubioną sałatką. Ja uwielbiam maczane
Lamarida.plWitam Kochani Zrobiło się chłodno, więc na takie dni najlepszym jedzonkiem jest coś puszystego i słodkiego :) Zapraszam Was na pyszne, pulchne racuszki z serkiem wiejskim. SKŁADNIKI -0,5 kg mąki pszennej tortowej -25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych -3 jajka -10 dag cukru -1 opakowanie serka wiejskiego -cukier waniliowy -2 jabłka -250ml mleka -olej(...)smażenia -cukier puder do posypania *można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy. Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 jajko 10 tabletek słodziku 1 łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia przyprawa do szarlotki 4 łyżki wody gazowanej aromat jabłko Sposób przygotowania: Jajko ucieramy(...)słodzikiem na puszysta pianę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę do szarlotki i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajmy wodę gazowaną, obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiesta