puszyste racuchy - 351 przepisów (strona:17/24)

Drożdżowe racuchy z dżemem 145

Racuchy drożdżowe to placki, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama często je robiła i robi do tej pory. U nas w domu mówiło się na te placki pępuchy, ale jak zwał tak zwał, ważne, że pysznie smakowały. Ja przeniosłam tradycję smażenia tych placków do swojego domu i również od czasu do czasu je serwuję. Tym razem(...)postanowiłam jednak je trochę urozmaicić i przygotowałam je z dżemem, ale dżem dałam do środka placków i razem z nim je usmażyłam. Placuszki wychodzą wtedy może trochę mniej puszyste, ale równie smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 30g świeżych drożdży 2szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru ok. 1,5szkl. mleka 1 jajko szczypta soli dżem najlepiej

Waniliowe Improwizacje
Racuchy - pączuchy 205

Smaki z dzieciństwa - idealne śniadanie w taki dzień jak dzisiejszy, gdy za oknem sypie śnieg i świata nie widać. Na rozgrzanie proponuję puszyste i napchane po brzegi dżemem placuchy. Smacznego :) Składniki: 500 g mąki tortowej, 1/2 l ogrzanego mleka, 70 - 80 g świeżych drożdży (niecała kostka), 1 jajko, 1 czubata łyżka cukru, 1 słoiczek ulubionego dżemu, olej(...)dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy wyrośnie przemieszać.  Na patelni rozgrzać olej (sporą ilość) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć racuchy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. W czasie smażenia przewracać placki kilka razy - będą wówczas dosmażone w środku. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Ciepłe racuchy

Nie tylko w kuchni
Racuchy Drożdżowe 412

dodatków, a ciągle zapominałam im zrobić zdjęcia i opublikować. Takie proste, a może są jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, przybywam z pomocą :) Składniki na około 15 racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl ciepłego mleka Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki(...)mąkę pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek. Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję. Wymieszane ciasto odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Naleśniki biszkoptowe 8991

Dzień dobry! Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda? Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami. Na blogu

Pora coś zjeść
Puszysty omlet 256

Jak już nieraz mówiłam uwielbiam śniadania!Leniwe śniadania!Wstaję zwykle 2 godziny przed wyjściem,by móc na spokojnie zjeść sobie śniadanie i wypić kawę.Zazwyczaj jest

Ostra na Słodko
Anielskie ruchańce 8897

Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy wywodzące się z Aniołowa (gm. Pasłęk). Historia i receptura wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. ubiegłego wieku. To lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, zostały docenione w kraju. I nic dziwnego, bo są pyszne. W tym roku trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa(...)wypiekane, czyli od Aniołowa oraz od ruszania się ciasta w czasie wypieku. — Drożdżowe ciasto wrzucone na rozgrzany olej tańczy i skwierczy. Stąd nazwa ruchańce. Są pyszne. Mają miękkie, puszyste i sprężyste ciasto oraz lekko chrupiącą skórkę. Charakteryzuje je wyrazisty zapach smażonego ciasta drożdżowego. Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram mąki, 10 dkg drożdży , 3 łyżki cukru, szczypta soli

KUCHNIA POLSKA
Racuchy drożdżowe na pełnoziarnistej mące z rodzynkami 232

Racuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy(...)również ma mieć charakter nieco propagujący zdrowe odżywianie zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodszych. Kolejną ich zaletą jest znikoma ilość tłuszczu, który będzie jedynie potrzebny do wysmarowania patelni. Pyszne puszyste odpowiednio słodkie będą z pewnością alternatywą dla wszelkich naleśników, tradycyjnych placków i innych tego typu przekąsek. Zachęcam do spróbowania.  Składnki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

vaniliowoczekoladowa
RAFAELLO PANCAKES – racuszki kokosowo – migdałowe 145

Smak Rafaello kocham do tego stopnia , że przemycam go wszędzie gdzie się da! Do ciast … do deserów … tortów , ciasteczek , naleśników, a nawet pankejków! Smak

Ostra na Słodko
Racuchy z kwiatami akacji (robinii) 162

Dzień dobry! Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe

Pora coś zjeść
Domowy twaróg 242

skoro można go przygotować w domu- na dodatek- w bardzo prosty sposób. Domowy ser ma lekko słodkawy smak, jeżeli pozwolimy mu spokojnie odciekać na sitku będzie puszysty i aksamitny. Jednym słowem pyszny! Domowy twaróg 2l świeżego mleka* 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny Mleko doprowadzamy do wrzenia, jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do mleka. Podgrzewamy(...)godziny. Na sitku układamy gazę/ściereczkę i przelewając przez nie mieszaninę odcedzamy ser od serwatki. Pozostawiamy ser na sitku całą noc (najlepiej w lodówce) rano podajemy z chrupiącą bułeczką, racuchami, naleśnikami lub samym miodem;).  * idealne byłoby wiejskie mleko, prosto od krowy, jednak gdy nie mamy do niego dostępu ser można przygotować z butelkowanego świeżego mleka dostępnego w każdym

Zapiski Młodej Żony
BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 176

przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 350 g * masło ( roztopione ) 4 łyżki * miód prawdziwy – 3 czubate łyżki * jogurt naturalny – 400 g * soda oczyszczona

Ostra na Słodko
Jak przygotować kutię? 203

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z pure 122

ziemniakami i mąką. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni, kładź na rozgrzany tłuszcz naleśnik wielkości racuchów. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Mamy nadzieję, że spodobał Wam się ten pomysł na śniadanie lub deser. Smacznego! Artykuł Naleśniki z pure pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Serniczki z patelni 197

ilość oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placuszki. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, na rumiany kolor *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE

Blog z Apetytem
Naleśniki z pure 182

ziemniakami i mąką. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni, kładź na rozgrzany tłuszcz naleśnik wielkości racuchów. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Mamy nadzieję, że spodobał Wam się ten pomysł na śniadanie lub deser. Smacznego! Artykuł Naleśniki z pure pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz