puszyste racuchy - 351 przepisów (strona:10/24)

Racuchy jogurtowe z truskawkami 116

kolejnym szaleństwie, wręcz zapomnieniu truskawkowym polecam śniadanie, lunch lub kolację – racuchy z truskawkami bez drożdży, jak kto woli placki jogurtowe posypane cukrem pudrem. No coś wspaniałego! Puszyste, delikatne, chrupiące brzegi – walka o ostatniego trwa w nieskończoność, uwierzcie mi! Dzieci je pokochają! bynajmniej moje kochane dziecko, po raz kolejny udowadnia mi, że próbuje, smakuje i chce(...)więcej:-) Racuchy bez drożdży, na jogurcie greckim, ze świeżymi, pięknymi sezonowymi truskawkami – mi niczego już nie brakuje SKŁADNIKI: 2 jajka, u mnie rozm. L 2 łyżki oleju rzepakowego 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam

Zasmakuj Kuchni
Idealne naleśniki- z musem czekoladowym i bananami* 167

Naleśniki wypełnione po brzegi puszystym musem czekoladowym i bananami, posypane odrobiną kakao- fantastyczne na deser, albo i śniadanie- jak u mnie :) Tego musu zachwalać

Kraina Miodem Płynąca
Racuchy drożdżowe 127

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, serek homogenizowany, masło oraz szczyptę soli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia. Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszyste racuchy z jabłkiem 287

Racuchy są niby proste do zrobienia, a jednak często zdarza się, że nie wychodzą takie puszyste jak byśmy chcieli. Ja po długich poszukiwaniach znalazłam nareszcie przepis idealny i zawsze z niego korzystam. Przepis ten znalazłam na blogu  Gotuj z cukiereczkiem.  Jedynie daję więcej jabłka, a tak trzymam się receptury. Składniki: 1 jajko,  3 łyżki(...)cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Miksować do połączenia się składników. Jabłka obrać, wykroić twarde części i pokroić w kostkę. Dodać o ciasta i łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i formować placuszki. Temperaturę w jakiej smaży się racuchy należy wyczuć

W kuchni u Moniki
Drożdżowe racuchy z jabłkami 113

drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom.  Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie smakują obsypane cukrem pudrem! Składniki: (na kilkanaście sztuk) 170 g mąki

Plate of Joy
Placuszki serowo-różane z truskawkami (bez glutenu) 135

Delikatne puszyste, słodkie i tak przepięknie pachnące! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, szczególnie jedzony na świeżym powietrzu. Uwielbiam :) 2 garście płatków róży kopiasta łyżka

Mienta blog
Racuchy z jabłkami (drożdżowe) 268

sposób narobił mi smaku na racuchy. Droga powrotna do domu, szybkie zakupy i obiad na dziś gotowy :) Pierwszy raz próbowałem zrobić racuchy drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia czy sodzie. Wyszły zaskakująco puszyste i smaczne. Składniki: 300 g mąki 300 ml mleka 25-30 g drożdży łyżka cukru jajko 2 średnie jabłka szczypta soli

Konrad Gotuje
Racuchy drożdżowe z jabłkami 138

Racuchy drożdżowe z jabłkami, to placuszki, które muszą gościć u nas w kuchni w okresie jesienno-zimowym, są puszyste wypełnione całe startymi na tarce jabłkami. Obtaczamy je albo w cukrze trzcinowym, wtedy mają lekko karmelowy posmak, albo posypujemy cukrem pudrem. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy podwieczorek dla łasuchów. Przepis na racuchy drożdżowe smażone

SMYKWKUCHNI
Puszyste racuchy z jabłkami w cynamonie 142

oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Moja rada: Zanim zaczniesz smażyć pierwszą partię nalej na patelnię więcej oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dlaczego? Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze. Wychodzi 11 placuszków Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Puszyste pankejki. Pancakes. 389

Puszyste pankejki, naleśniki amerykańskie, pancakes, nazw tych pysznych placuszków jest kilka.  Wszyscy lubimy placki, naleśniki czy racuchy, które nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem, wakacjami u babci czy podwieczorkami w przedszkolu;)  Smażenie placków jest nieco czasochłonne. Więc najlepiej robić to w weekendy, kiedy spokojnie i niespiesznie można oddać się temu zajęciu. Pankejki często smażymy(...)kuchni, to taki ich poranny rytuał - wspólne przygotowanie i smażenie placków.  Tym razem ja pomagałam synowi w przygotowaniu ciasta, bo miały to być trochę inne pankejki niż zwykle - puszyste. Kuba pracowicie smażył placuszki, a efekt jego pracy widzicie na zdjęciach. Zjedliśmy przepyszne śniadanie. Pankejki dla odmiany zostały podane z waniliowym serkiem homogenizowanym i truskawkami. Klasycznym dodatkiem

Codziennik Kuchenny
Placuszki twarogowe z jagodami, czyli weekendowe comfort po raz drugi 251

zauważyć, że ostatnimi czasy to mój ulubiony temat i inspiracja dla wielu postów. Począwszy od smakowitych muffinek ( KLIK ) aż do najnowszych puszystych, amerykańskich "pankejków" ( KLIK ). Dzisiaj przedstawiam kolejną wariację na temat placków i placuszków. Zmodyfikowana wersja tradycyjnych racuchów, znanych chyba każdemu, to świetna odmiana, jeśli przypadkiem do waszego menu wkradła się monotonia. Nudnym posiłkom mówimy STOP! Kluczowym składnikiem(...)resztą składników nie dawał jednolitej konsystencji. W końcu trafiłam na grani, który nadaje się tutaj idealnie, bo jest czymś pomiędzy wspomnianymi produktami. Dzięki temu racuszki są lekkie i puszyste. Ten twarożek to dla mnie absolutny hit bo świetnie nadaje się również do zjedzenia ze słodkimi lub słonymi dodatkami, czy też jako dodatek do naleśników lub owsianki. Ponadto zachęca

peanutbuttermonster
Keto racuchy z borówkami (Paleo, LowCarb) 128

potasu (cream of tartar) masło klarowane do smażenia 3 garści borówek 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, ale same racuchy nie są zbyt słodkie) Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać w miseczce. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą. Żółtka ubić na puszystą masę z olejem kokosowym i erytrytolem. Dodać mleko kokosowe, a następnie suche składniki i dokładnie wymieszać. Połączyć(...)masy. Do każdego racucha powtykać kilka borówek. Smażyć z obu stron na rumiano. Powtarzać aż do wykorzystania całej masy. Najlepiej jeść na ciepło z łyżką jogurtu kokosowego. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 468 kcal Tłuszcz: 41,1 g Węglowodany: 10,3 g Błonnik 6,7 g Białko 14,8 g Artykuł Keto racuchy z borówkami

Modern Cave Girl
Racuchy na maślance z jabłkiem 139

Pomysł na szybką do przygotowania przekąskę na słodko - racuchy na maślance nadziane kawałkami jabłka i smażone na suchej patelni (bez dodatku oleju).  Miękkie i puszyste. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Idealna przekąska dla dzieci. Składniki na 15 sztuk: 1 duże jabłko 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody(...)składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone jabłko. Całość  ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu!) . Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch .  Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy przygotowywania racuchów Smażenie racuchów

Ugotować
Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem 193

Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 193

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia

Kulinarnie z Polką na Kresach