fejsa" nie wstawie a szkoda żeby po prostu leżały na dysku... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ryżu (u mnie basmati) ~1 1/2 szklanki mleka/wody ~200g truskawek zmiksowanych na puree (kilka zostawić do dekoracji) ~cukier/stevia do smaku, opcjonalnie ~ amazake ryżowe - dowolna ilość :) Zagotowujemy mleko/wodę i wsypujemy ryż, gotujemy aż wchłonie płyn (można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem). Następnie dodajemy puree
breakfast of dreamszostała przygotowana w bardziej tradycyjny sposób, co wpłynęło na małą modyfikację użytych składników oraz na znaczne skrócenie czasu gotowania. Z braku dyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt
SzczyptaSmaQczęści, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (proponuję tę ) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki oleju Dekoracja: 150 g naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu (użyłam tego ) 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 3. Następnie dodać składniki mokre: jajka, puree dyniowe i olej, wszystko razem dokładnie wymieszać. 4. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 5. Piec ok. 20-22 min. Odstawić do wystygnięcia. 6. Babeczki udekorować kleksem z serka wymieszanego z cukrem pudrem i posypać posiekanymi orzechami
Domowa Cookierenka Agisię w ustach. Nie można mu się oprzeć :) Składniki: Spód: 220 g markiz orzechowych 50 g miękkiego masła Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową): 2 szklanki puree z dyni 750 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego imbiru 200 g cukru(...)tortownicę o średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Za pomocą miksera wymieszać puree z dyni z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka , dodać ekstrakt z wanilii, przyprawy, a na koniec cukier puder. 5. Przelać masę serowo-dyniową do przygotowanej
Domowa Cookierenka Agikasza jaglana z puree dyniowym, czekoladową odżywką białkową i masłem orzechowym ; zielona herbata kaktusowa ~ (za)Wcześnie jak na sobotę. Jadę sobie trochę dorobić :) Śniadanie szybkie, proste, aczkolwiek smaczne i sycące :) Czyszczę zamrażarkę, nie tylko z letnich owoców, ale i jesiennych zapasów, bo dyniowe puree pomroziłam. Zielona herbata kaktusowa - najlepsza jaką piłam! ♥♥♥ I koooocham jej zapach
breakfast of dreamskaszka orkiszowa z puree dyniowym i kakao podana z cynamonowym jogurtem (posłodzony jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu) ; zielona herbata kaktusowa ~ Pewnie już skutecznie zanudziłam Was śniadaniami "dynia i...", ale puree już się skończyło, więc jutro dyniowego śniadania nie będzie. Ale nową dynię kupiłam, więc długa przerwa nie nastąpi :> Zostałam również nominowana do Versatile Blogger, a mianowicie napisania o sobie
breakfast of dreamsbudyń dyniowy z gorzką czekoladą~ PRZEPIS /1 porcja śniadaniowa lub 2 deserowe/ ~350ml mleka (u mnie roślinne) ~125ml wody ~100g puree z dyni ~15g mąki z tapioki Fresano ~czubata łyżka mąki pszennej ~cukier/stevia do smaku ~starta gorzka czekolada do podania lub inne ulubione dodatki Wymieszać mleko i wodę, odlać ok. 1/3 szklanki. Do pozostałego płynu dodać puree i zagotować. Następnie
breakfast of dreamsowsiano -kokosowe* placki dyniowe z kremem speculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste
breakfast of dreamstego zabrać, a na powitanie od jutra czekają mnie 4 sprawdziany... PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko - po wykrojeniu środka 200g ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżeczka mielonego lnu ~100g puree z dyni ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na pancakes, trudno mi powiedzieć ile dokładnie mleka potrzeba bo dolewałam coraz, ale myślę, że ok. 50ml(...)Wymieszać mąkę, len, puree i powoli dolewać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z jabłka wydrążyć środek i pokroić je w plastry o ok. 1cm grubości. Plastry jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na małym ogniu z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsdrożdże w lodówce. Przypadek? Nie sądzę... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~10g łuski gryczanej (w przypadku braku można zastąpić otrębami gryczanymi) ~10g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~jajko ~100g puree z dyni ~30ml mleka (u mnie sojowe) syrop z agawy do podania Lekko pogrzać mleko, w misce pokruszyć drożdże, zalać je mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni (jeśli jest zimne) również lekko podgrzać. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i piec gofry. Smacznego
breakfast of dreamsaromatu. BROWNIE DYNIOWE przepis autorski // użyłam blachy o wym. 20x25cm, ale polecam mniejszą ~100g gorzkiej czekolady ~120g masła ~100g mąki pszennej ~30g kakao ~3 średnie jajka ~180g cukru ~300g puree z dyni ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~spora szczypta soli Czekoladę i masło rozpuszczamy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem(...)pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem, solą i ekstraktem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Partiami dodajemy puree z dyni oraz rozpuszczoną czekoladę miksując na najmniejszych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko, do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Formę, w której będziemy piec brownie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy
chili & sugarPrzelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido ~1 - 1 1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie serniki lubicie) ~5 jajek ~25g waniliowego proszku budyniowego(...)taka sama ilość mąki ziemniaczanej + łyżeczka wanilii) Do miski wbijamy jajka, dodajemy puree i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy lub mieszamy łyżką (nie za długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy, wtedy sernik może opaść). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i ponownie wstawiamy tortownicę do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy sernik
chili & sugarnajlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny rodzaj) ~200g gęstego puree z dyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich ~30g jagód inkaskich BIO ~30g suszonej żurawiny ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy(...)grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy. W garnuszku rozpuszczamy miód z puree dyniowym i dodajemy do mieszanki płatków. Łączymy dokładnie. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczmy ok. 30-40 minut w 180*C co ok. 10 minut mieszając aby granola się nie spaliła i równomiernie upiekła. Po ostudzeniu dodajemy jagody inkaskie i żurawinę
chili & sugarblachy wyżerałam upieczone kawałki dyni! No normalnie oszalałam, ale takiego cudownego smaku w ustach to ja chyba w życiu nie miałam! Zapraszam zatem po przepis na cudowną ambrozję zwaną puree z dyni! Dynię oczyszczamy z pestek i miąższu i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w blaszce i obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ewentualny(...)nadmiar wody odlewamy. Przestudzone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką papkę. Wkładamy do słoików do 3/4 wysokości i pasteryzujemy 20 minut. Takiego puree możemy używać do zup, sosów, chlebów i innych wypieków. Podzielcie się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowej papki! :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacture