ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko(...)pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje. W domu rybny zapach będzie się unosił do dnia następnego
BaRepasKremowy z kwaskowatym musem malinowym. Pyszny! Spróbujecie? Sernik dyniowy z musem malinowym Spód: 300g herbatników 180g masła Masa serowa: 1kg sera 6 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka dyniowego puree szklanka cukru Mus malinowy: 200g malin +opcjonalnie cukier do smaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć
Zapiski Młodej Żonymało brudnych naczyń do mycia :) Mięso oczywiście trzeba zamarynować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona(...)podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi
Blondynka GotujeKolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)pieprz do smaku Do podania: puree ziemniaczane surówka z selera CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS MARYNOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Polędwiczkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na 10 równych plastrów. Składniki na marynatę łączymy w miseczce. Każdy plaster polędwicy dokładnie w niej obtaczamy i układamy na talerzu. Ściśle zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej
My Culinary Artzrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni
Truskawkowa FiestaOgromnie zasmakowały mi frytki ze słodkich ziemniaków, dlatego postanowiłam sprawdzić czy tak samo oczaruje mnie puree z batatów. Zdecydowanie tak :). Niesamowity jest już sam wygląd. Cudownie intensywny pomarańcz wręcz kusi i zaprasza na ucztę. Sam smak wzbogacony ostrą papryką i czosnkiem idealnie pasuje zarówno do drobiu jak i do mięsa czerwonego. Nowy post Puree z batatów pojawił się w Wypieki
Wypieki i Rumieńcepokazał mi nie tylko jak go używać, ale dał też mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie. Danie główne naszego Śniadania Mistrzów było jeszcze bardziej imponujące. Sandacz z sosem cytrynowym na puree z marchewki, a jako dodatek chrupiąca sałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem(...)słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się wspaniałym zwieńczeniem warsztatów. Czekolada
Poezja smakuimbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut(...)czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami bulion warzywny, najlepiej po 1 niewielkiej chochli i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn. Mieszam następnie z gotowym puree marchewkowym, doprawiam do smaku i podgrzewam chwilę razem około 1 minutę. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimało brudnych naczyń do mycia :) Mięso oczywiście trzeba zamarynować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona(...)podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi
Blondynka GotujeDziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu(...)cauliflower, sunchokes and thyme and bring to a boil. Simmer over low heat until the sunchokes are very tender, about 30 minutes, next discard the thyme sprig. Puree the soup in a blender until smooth. Return the soup to the saucepan, season with salt and pepper. Ladle into bowls and top with the sprouts and parmesan and serve. Enjoy
karmelowyBardzo lubię odtwarzać te moje wszystkie domowe przepisy, z jednej strony to powrót do tych wszystkich smaków a jednocześnie wyzwanie czy uda mi się to zrobić :) Zamiast zwykłego puree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego(...)roladki. 6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy ok 10 minut z każdej strony. Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, puree czy frytkami
Kuchnia Pełna Pasjipietruszki, rozmaryn i suszona cebula; nacieramy tą mieszanką z moździerza rybę z każdej strony -płatki migdałów, posiekane orzechy brazylijskie, masło, kolendra; łączymy razem w jedną masę -masło klarowane Do puree: -400 gram ciecierzycy namoczonej -dwa ziemniaki -oregano -czosnek zgnieciony w moździerzu; pół ząbka -sól, pieprz biały -mleko, lub jogurt naturalny Filet z pstrąga pozbawiamy skóry oraz za pomocą pincety wyciągamy(...)temperaturze 170 stopni. Ziemniaki kroimy w płatki i wraz z ciecierzycą gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu dodajemy czosnek, masło, oregano, sól i pieprz biały. Ucieramy na puree z dodatkiem mleka, lub jogurtu naturalnego. Smacznie i zdrowo
BaRepaswyjadania prosto z pojemniczka :D Składniki: 130 g płatków owsianych 70 g płatków jęczmiennych 70 g banan 30 g ziarenek Cynamonowy Raj (ok. 3 łyżki) 100 g puree z dyni 1 laska wanilii Dodatkowo: 25 g rodzynek (2 łyżki) 25 g suszonych śliwek (6 szt.) 25 suszonych moreli (4 szt.) 15 g orzechów pecan(...)jagód goj (1 łyżka) Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki,rozgnieciony na papkę banan, puree z dyni, słonecznik i dodaj ziarenka z laski wanilii. Piekarnik nagrzej do 150*C. Rozłóż granole na blaszkę wyłożoną papierem tworząc przy tym małej wielkości kulki, podobne do kupnej granoli. Piecz około 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj
Zdrowie na języku :PDziś przepis na lekkie i smaczne puree z dodatkiem groszku, który jest lekkostrawny i co ważne odkwasza organizm . SKŁADNIKI ziemniaki groszek z puszki (ewentualnie mrożony) śmietana lub mleko masło lub olej lniany sól pieprz świeża mięta (opcjonalnie) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło(...)olej lniany, który nada puree niesamowity smak. Całość ubijamy lub blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania
Zofianarozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Rybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle na małym ogniu z 2 stron. 3/ Ziemniaki ugniatamy z masłem i lubczykiem na puree. Na talerz przekładamy rybę, ziemniaczane puree i kapustę kiszoną. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna