puree - 3280 przepisów (strona:84/219)

Drożdżowe ślimaczki z dynią 146

dnia… Drożdżowe ślimaczki z dyniąSkładniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1/4 szklanki letniej wody1/3 szklanki letniego mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*1 łyżka masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół z krupczatką)1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego(...)szklanki cukru pudrusok z połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość

UgotujmyTo.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 180

kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej) 2 jajka ok. 200 g malin (u mnie mrożone) 50 g marcepanu (lub białej czekolady) płatki migdałowe (opcjonalnie) 1. Podgrzać w rondelku mleko z cukrem(...)mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści. 2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę lekko oprószoną

UgotujmyTo.pl
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą 151

dyniowa z karmelizowaną cebulą spełni oczekiwania wszystkich fanów dyni, a może i nie tylko… Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebuląSkładniki:325 g mąki pszennej100 g mąki razowej150 g gęstego puree z dyni (u mnie z dyni piżmowej)1,5 łyżeczki suchych drożdżyok. 250 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli3 łyżki oliwydodatkowo oliwa do formowania i do polania ciasta3 czerwone cebule3(...)miękka ale nie spalona. Dodać cukier, ocet balsamiczny i tymianek i dusić aż cukier się rozpuści a ocet odparuje. Zostawić do ostygnięcia. 2. Do mąk dodać suche drożdże, sól, puree z dyni, oliwę i wodę. Wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne, ale jeśli jest za bardzo luźne to można dodać więcej

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z bakłażana – musaka 177

porcji):500 g mielonej wołowiny lub baraniny3 bakłażany1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry0,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka słodkiej papryki2 puszki pomidorów2 łyżki puree pomidorowego100 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka oreganosól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaSos:20 g mąki20 g masła400 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejkilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu50g lub więcej(...)zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając. 4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać

UgotujmyTo.pl
Drożdżówka dyniowa 151

dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam Drożdżówka dyniowaSkładniki na długą keksówkę:1/2 szklanki letniego mleka190 ml puree z dyni30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowegoskórka otarta z jednej pomarańczy2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży(...)cynamonu60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta1. Połączyć drożdże z połową mleka i odrobiną cukru, zostawić na 10-15 minut, aby ruszyły.2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać

UgotujmyTo.pl
Chleb dyniowy 164

dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam… jakoś

UgotujmyTo.pl
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 174

Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla ) 2 gruszki (bardzo dojrzałe) garść orzechów włoskich 100 g puree z dyni 2 jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko(...)nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej). 2. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny. Serek, puree z dyni, cukier puder, jajka, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 276

urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli morał z tego taki, że każdy może je bez problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto!SKŁADNIKI na 4 porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła(...)jest bardzo intensywny w smaku, wiec nie trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:)Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 175

skórkę otartą z pomarańczy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszaj, żeby cukier się roztopił. Teraz dodaj żółtka i energicznie rozmieszaj je z resztą składników rózgą do ubijania. Dołóż puree z dyni, rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj całość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń. Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka i ostudź. Zakręć(...)minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do curdu, a resztę zostaw na tartę lub inny mój dyniowy przepis

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 452

tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę ze spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy(...)temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do tarty, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 257

jest to podawane w sklepie i koniecznie zaserwujcie je z którymś z tych dodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty(...)gorący bulion i cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje.Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Devolay z masłem i serem 168

Devolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła

Gotuj Z Muzyką
Kotlety mielone z kapustą 198

Kotlety mielone z kapustą(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko-  większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa-  0,3l wody Puree:- tyle

Gotuj Z Muzyką
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 152

dyniowe purre … niesamowicie delikatne.Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek!Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* puree dyniowe – 250 g* jajko – 1 szt* mąka pszenna – 2 szkl* orzechy nerkowce – 50 g* cukier – 0,5 szkl* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 173

figowy)Składniki na posypkę:1 łyżka drobno posiekanej bazylii1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu1 łyżka bułki tartej1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku1 łyżka drobno posiekanych pistacjiodrobina oliwy sól, pieprzSkładniki na puree:3 ziemniaki1/2 selera1 łyżka masła2 łyżki mlekaszczypta gałki muszkatołowejCZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kotlety jagnięce płuczemy, osuszamy i smażymy na złoto na maśle klarowanym (kilka minut z każdej(...)wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową.4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka.5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania