Ostatnio przerzuciłam się ze zwykłych ziemniaków z wody właśnie na puree:) I przyznać muszę, że lepiej mi smakują ziemniaki w tej wersji. Danie banalne do przygotowania , a ma w sobie to coś. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to pora najwyższa:D Składniki: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła sól pieprz koperek lub pietruszka Wykonanie: Ziemniaki
Bea(u)ty kitchensosem kaparowym Mama zachwyciła się nim od 1 kęsa! Już na początku stwierdziła , że nigdy nie jadła tak fantastycznie przyrządzonego dorsza. Soczysty … delikatny … podany z obłędnym kremowym puree z chrzanową nutką oraz spaghetti marchewkowym. Całość dopełniał sos kaparowy, który również sprawiał , ze jest to danie na 5 z plusem! ______________________________________________________________________________________________________ Panna cotta waniliowo-cynamonowa No i tu mnie macie
Ostra na Słodkopokrojone filety, a na wierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika i zapiekamy przez ok 30 minut. Podajemy z penne, ryżem lub puree, banalnie proste a jakie pyszne
Luźna KuchniaGrillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl)Składniki:surowa makrelanatka pietruszkikoperekcukiniapaprykamasłokwaśna śmietanapomidorki koktailoweziemniakioliwaSposób przyrządzania:Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie ściągnąć ich skórkę, dodać łyżkę masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany.Pokroić w plasterki cukinię, paprykę, dodać pomidorki koktajlowe, obtoczyć warzywa w oliwie i grillować
WojnaNaSmaki.plmiałam. Do chwili gdy nie otworzyłam lodówki i nie ujrzałam jakże pomarańczowych marchewek. Hmm, bingo! Paczę na Młodego, na marchewki, znowu na Młodego i tak wyszło z tego, to puree. Dwukolorowe. Zakręcone jak Mama. 6 średnich marchewek 300g groszku zielonego 2-3 łyżki masła szczypta soli W osobnych naczyniach ugotowałam marchew i groszek, lekko posolone. Miękkie przełożyłam do dwóch miseczek
bastalenaBardzo rzadko używam gotowych produktów. Z reguły wszystko sama przygotowuję. Dzisiaj jednak zrobiłam wyjątek dla gotowego bulionu. Marco Pierre White (moje kulinarne guru) od jakiegoś czasu przygotowuje wspólnie z firmą knorr krótkie filmiki dostępne na youtube. Jest ich sporo i wszystkie dania wyglądają kusząco. Oprócz pozytywnych komentarzy przeczytałam też wiele niepochlebnych...pisząc w skrócie - Marco sprzedał się dla knorra. Moim
Przepisy Aleksandrygustu. Danie główne: dla mojego Ukochanego nie było problemu, bo wybrał tradycyjnie: roladę wołową z pyzami i modrą kapustą. Ja postawiłam na rybę: grilowany łosoś, ziemniaki dauphinoise, masło ziołowe, puree z kalafiora z wermutem. Genialne! :) Na samą myśl leci mi ślinka. Czas na deser! W tym wypadku wybraliśmy tak samo: tradycyjne lody, trzy gałki: pistacjowa, truskawkowa i waniliowa, coulis
Trufelkowosól, pieprz Pesto: 100 g bazylii 50 g orzeszków pini ząbek czosnku 50 g twardego sera 100 ml oliwy z oliwek Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów 1. Ziemniaki rozgniatamy na puree, solimy, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Po czym dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczki. Oprószamy je mąką i kroimy na ukos. Gnocchi gotujemy partiami
Krokusowy Dommasłem orzechowym. Za sprawą dodatku słodzonego mleczka, przyjemnie słodką. Kto się skusi? :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mleczka kokosowego 100 g mleczka skondensowanego słodzonego 100 g puree z dynii łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 6 łyżeczek masła orzechowego Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wszystkie składniki poza płatkami i masłem orzechowym, dokładnie miksujemy. Dodajemy płatki i mieszamy i przelewamy
Mienta blogwodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy na gładkie puree. Dodajemy pokrojonego banana i dalej miksujemy. Gdy masa jest już idealnie gładka dodajemy po jednym jajku, kakao oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy
Kuchnia MagdaLenyDziś przygotowałam kluseczki, których kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej jesienny i pochmurny dzień. Kluseczki z ricotty z dodatkiem puree z buraków są bardzo delikatne w smaku a niezapomniany smak i wyjątkowy aromat uzyskamy poprzez dodanie szałwiowego masełka i startego parmezanu. Polecam serdecznie i życzę smacznego :) **** Oggi ho preparato degli gnocchi il cui colore potrà migliorare il nostro umore
La grande e la piccola cuocajajka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka gorzkiego kakao 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej 1/2 szklanki miodu 1/2 łyżeczki sody Banany zmiksować na gładkie puree. Dodać jajka, mleko, aromat, kakao, miód i czekoladę. Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 25x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec
Chocolate Muffin Blognich wody. Ziemniaki studzimy całkowicie, najlepiej wyłożyć je na talerz i użyć do klusek dopiero następnego dnia, bądź ziemniaki ugotować rano, a wykorzystać popołudniu. Ziemniaki ubij tłuczkiem na puree. Przełóż do miski i równomiernie rozprowadź w misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki
SMYKWKUCHNIkupny lub z mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy
Delusional Trinepieczonej dyni i prażonych migdałów, ale to dobre ło matko! Wszystko pachnie nutą kardamonu i cynamonu, no jest po prostu czad! PRZEPIS NA TARTĘ Z DYNI: NADZIENIE: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni (gatunek Hokkaido) - 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów) - 2 łyżki miodu - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/4 łyżeczki kardamonu - 2 szczypty imbiru - łyżeczka oleju kokosowego
SMYKWKUCHNI