mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło(...)gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem. Warzywa posypujemy koperkiem, igiełkami tymianku, dodajemy do nich listki bazylii i podajemy z podudziem z kurczaka na puree z marchewki. Smacznego
Moniki Smakołykimnie, nie rozpieszcza, zafundujcie sobie taki deser. Od razu poprawi Wam się humor - gwarantuję. Pieczony budyń dyniowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 3 porcje) 150 g puree z dyni 100 ml mleka 1 jajko 40 g kaszy jaglanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo: 55 g jagód (świeżych lub mrożonych(...)słupków migdałowych Kaszę jaglaną podrpażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić w młynku do kawy. Słupki migdałowe również uprażyć, ostudzić. Puree z dyni zmiksować z jajkiem i mlekiem na gładką masę. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, cukier i przyprawy, połączyć. Dno kokilek wysypać migdałami. Na to wyłożyć masę dyniową. Na wierzchu poukładać jagody (mrożonych nie rozmrażać), delikatnie wciskając je w masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepulpeciki dodadzą tej, bądź co bądź, postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych jak do puree; koszt 0,73zł -400 gram sera białego półtłustego; koszt 9,75zł/kg - 3,90zł -pieprz, sól 0,50zł -dwie łyżki śmietany; 4,39zł/kg - 0,13zł -250 gram filetu z kurczaka(...)bazylia kilka liści świeżych; 4,99zł/doniczkę; koszt kilku liści około 0,50zł Łączny koszt w oparciu o ceny marketowe to 10,31zł Ziemniaki gotujemy, po odcedzeniu zagniatamy do puree z masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą
BaRepasszklanka mąki (1/2 pszennej typ 500 i 1/2 graham) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 25 g masła 180 g puree z dyni (u mnie zblendowana dynia deserowa ze słoika) 1 jajko mleko 1,5 % - ok. 30 ml szczypta soli W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia. cukier, sól(...)przyprawę do piernika. Dodajemy pokrojone masło, ugniatamy. Dodajemy mleko i jajko, ugniatamy. Dodajemy puree z dyni. Rozlewamy do wysokości 3/4 foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach bez termoobiegu
Powiedz dietom nietych wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo, liczą kalorie proponuję zamiast ziemniaków PUREE Z KALAFIORA PUREE Z KALAFIORA SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki 30 g masła 2 łyżki mleka 100 ml chudej śmietany sól morska,pieprz WYKONANIE: Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry. Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior
Kuchnia Beatydyniowe zapasy - polecam Wam je ogromnie. Pączki dyniowe z kajmakiem Składniki: (na 20-25 sztuk) 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 190 ml letniego mleka 280 g puree z dyni 1 jajko 1 żółtko 70 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wnailii 40 g masła nadzienie: 200 g kajmaku dodatkowo: 150 g kajmaku Mąkę przeisać do dużej miski(...)środku zrobić wgłębienie, wktuszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, puree, jajko, żółtko oraz ekstrakt. Zagnieść na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta. Dobrze wyrobić - ciasto może pozostać lekko klejące. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki(...)używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu startym serem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 185 stopni, tak by ser zbrązowiał
BaRepaschłonnym papierem * przygotuj olej z dodatkiem bazylii i wstaw do lodówki Dwa dni wcześniej: * przygotuj parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego chłonnymi papierowymi ręcznikami * przygotuj puree z karczochów i wstaw do lodówki Jeden dzień wcześniej: * odbierz wołowinę ze sklepu mięsnego i kup grzyby oraz pozostałe świeże produkty i zioła . Umyj zioła w zimnej wodzie i przechowuj(...)lodówki olej z bazylią, by wyklarował się przed podaniem * ustaw gotowe do użycia tace przy kuchence Godzinę wcześniej: * rozgrzej piekarnik do upieczenia wołowiny * przygotuj szprycę do puree z karczochów * pokrój mango do deseru Pół godziny wcześniej: * upiecz wołowinę, przykryj i dostaw w ciepłe miejsce. Zmniejsz temperaturę w piekarniku, by podgrzać parmezanowe koszyczki Piętnaście minut przed posiłkiem: * ugotuj grzyby
ClauditteMissCookingNajpiękniejszy fartuch kuchenny ever - ręczna robota :D Selfie musi być:D I gotowe dzieła: Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną kukurydzą
Słodko-Słony Świat IlonySkorupki: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Pędzelek Foremki do lodu (nie za duże) Ganache malinowy: 200 g czekolady białej 175 ml puree malinowego 50 ml śmietanki 30-36% Łyżka cukru (w razie potrzeby) Ganach e: Podgrzać puree malinowe ze śmietanką. Dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Dokładnie schłodzić. Skorupki: Foremki zamrozić, pomalować czekoladą, schłodzić, znowu pomalować i znowu
w mojej kuchniświeżych 1 -2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki mąki pół szklanki mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto 1 szklanka puree z marchwi- przepis tutaj pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanka mąki orkiszowej 3 łyżki cukru 1-2 jajka pół łyżeczki soli 70 g rozpuszczonego masła Marchęwkę ugotowaną(...)zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać ,wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić dokładnie ciasto. Dodać puree z marchewki i rozpuszczone maslo. .Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Można, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego jak mokra była marchewka. Na 1 godzine zostawiamy do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie ciasto podzielić
w mojej kuchnifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 10 g drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 70 g cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego dżem z dzikiej róży do nadziewania Masło roztopić, przestudzić. Mleko(...)wymieszać z puree i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składników i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szeroką szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blat oprószony mąką do podwojenia
kulinarnyswiatdomiwersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy(...)gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem. Smacznego! English version Easy Coq au Vin (4-6 servings) Ingredients: 4 thick cut slices bacon, chopped 4 tablespoons olive oil, divided salt and pepper, to taste
karmelowyszklanki ugotowanej soi 125 g masła 4 łyżki płaskie brązowego cukru 2 żółtka 5 czubatych łyżek płatków jaglanych 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Soje mielimy na puree. Płatki jęczmienne mielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek
Moje pyszne gotowanieupiekę ciasto, a tymczasem zjem rogalik i może wybiorę się na spacer... Dyniowe rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 6 0dag mąki 200g puree z dyni (np. z tego przepisu) 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże, łyżkę cukru i mąki zalałam letnim mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia(...)minut. Następnie dodałam jaja ubite z topionym masłem i resztą cukru. Całość wymieszałam z drożdżami, dodałam sól, mąkę i dyniowe puree. Wyrobiłam gładkie, lśniące ciasto. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia, podzieliłam na 2 części, z każdej uformowałam kulę którą rozwałkowałam i pokroiłam na 6 trójkątów. Z każdego zwinęłam rogaliki, ponownie przykryłam ściereczką i pozostawiłam na pół godziny. Następnie posmarowałam
Zapiski Młodej Żony