puree - 3280 przepisów (strona:73/219)

Placki dyniowe 146

wszelkie kulinarne wyzwania. Doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Placuszki dyniowe swoją lekkością i puszystością przebiją każde pankejki. Są naprawdę przepyszne! Biegnijcie więc po dynię i przygotujcie  puree , a potem zupę krem z dyni na obiad i puszyste placuszki na podwieczorek. W takich okolicznościach jesień robi się całkiem znośna. Składniki: 200 g puree z dyni  (przepis

Smakowity Blog Kulinarny
Pumpkin spice cheesecake 141

mój faworyt wśród serników :) Idealny na jesienne wieczory przy kakao! Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: 600 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam tego z Lidla) 200 g puree z dyni 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Spód: 200 g ciasteczek imbirowych(...)Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy

Emcia Pichci
.1099. tofu i dynia 118

dalej. Z roku na rok jest coraz gorzej... TUTAJ *klik* jest strona na której mozecie obejrzeć cały film z polskimi napisami. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g tofu naturalnego ~150g gęstego puree z dyni (hokkaido) ~4 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia/syrop klonowy do smaku ~150g malin (można użyć mrożonych poza sezonem) ~czubata łyżka mąki kokosowej Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny(...)puree i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przekładam masę do foremki do zapiekania, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160*C i pieczemy ok. 35 minut. Następnie wylączamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Smacznego

breakfast of dreams
steak wołowy 217

szczypta płatków chili pół cebuli czerwonej - palonej na suchej patelni łyżka pieprzu gruboziarnistego kilka liści boćwiny i młodego groszku  sól do smaku Z groszku ,masła i chili robimy puree . Mięso smażymy na grillu elektrycznym posmarowanym uprzednio oliwą po 3 minuty z każdej strony ,zdejmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut ,posypujemy solą i pieprzem(...)serwujemy z puree z groszku oraz "zieleniną". Smacznego

na gazie
Lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym (wegańska) 148

cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym i pikantnym posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki: - 400-500g puree z dyni - 250ml wody - 250ml mleka migdałowego - 2 cebule (u mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu(...)kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry. W garnku na 2 łyżkach bulionu dusimy cebulę wraz z czosnkiem do miękkości. Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy przyprawy, plastry ziemniaka, puree z dyni i mieszamy. Gotujemy 15-20 minut i miksujemy na gładki krem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Dyniowe scones 161

mocno wyczuwalny proszek do pieczenia. Składniki: 350 g mąki pszennej T500 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g masła zimnego 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynek Ale-raj Przygotowanie: Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w drobną(...)kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wyrobić ciasto. Powstanie gęste i klejące ciasto ale nie dosypujemy mąki. Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto i oprószyć z wierzchu mąką. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Okrągłą foremką lub szklanką

Ala piecze i gotuje
Dyniowe scones 191

scones piekły"... Składniki na 10 - 12 sztuk: 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g masła, zimnego 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynków  [ zapomniałam] Mąkę przesiać razem z  proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę(...)wyrobić z mąką między palcami do połączenia. Puree dyniowe, jajka ,mleko i rodzynki wymieszać, następnie wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypywać mąki, choć będzie kusiło ;-). Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy

Moje domowe kucharzenie
Hummus z dynią 120

szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki tahiny 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny szczypta soli 1 szklanka puree z pieczonej dyni  (przepis) 1/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: szczypta wędzonej papryki oliwa z oliwek natka pietruszki Przygotowanie: Namoczoną na noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy(...)zimnej wodzie, dodajemy tahinę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem ucieramy blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę. Kiedy pasta będzie bez grudek dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy, na koniec dodajemy stopniowo zimną wodę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Hummus podajemy z pieczywem, posypany wędzoną papryką i natką pietruszki, delikatnie

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczne Chili con carne 238

albo 2 małe papryki żółte lub białe (ja użyłam białych) 2 cebule oliwa z oliwek 1 puszka czerwonej fasoli (odcedzona z zalewy i lekko opłukana na sicie) 1 szklanka puree z pomidorów (wystarczy obrać ze skóry i zblendować pomidory) 2-4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności czosnku oraz naszych upodobań) 500 g. piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego(...)już będą miękkie, to z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę, za to dodajemy cebulkę z paprykami, wcześniej przecedzoną i opłukaną fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy) oraz puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone

Jedzeniomania
"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy 183

brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut(...)był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree z dyni wymieszaj z przyprawami i świeżym sokiem marchwiowym Marwit. Zalej nim makaron. Resztę soku jaka Ci zostanie weź ze sobą na drogę, to bogactwo witaminy A. Ułóż pomidorki koktajlowe, posiekany seler naciowy, pokrojoną w plastry figę, skrop olejem kokosowym i sokiem z limonki. Na wierzch ułóż orzechy laskowe. Gotowe! Danie

SMYKWKUCHNI
ciasto dyniowe 163

składniki: 140 g puree dyniowego 260 g mąki 3 jajka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 szczypta soli wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon oraz kardamon, mieszamy i zestawiamy z ognia. Następnie dodajemy puree dyniowe, żółtka i mieszamy. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem 96

oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana :) Dla dziecka zrobiłam porcję sosu bez wina. Wszyscy byli zachwyceni daniem, polecam :)   200 g naturalnego serka twarogowego 170 g puree z dyni 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego   6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina   łyżeczka cynamonu(...)miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki […] Artykuł Dyniowo-serowe kluseczki

Mienta blog
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 160

indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem i konsystencja nie jest do końca taka(...)pół. Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Dodajemy śmietanę, mleko i miksujemy w blenderze. Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa. Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :) Czekam na Wasze komentarze oraz

Parowar Faceta
puree z dyni 131

piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min. aż dynia zmięknie. Następnie odlewamy sok, miąższ przekładamy do naczynia i miksujemy na gładki mus. Gotowe puree przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy przez ok. 20 – 30 min (w zależności od wielkości słoiczków). sposób II: Dynie kroimy na średnie kawałki, nie obieramy. Ze skórką

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 137

kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy(...)buraków, sok z 1/2 cytryny, sól i świeżo mielony pieprz; mieszamy. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Zupa najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym lub ugotowaną fasolą. Smacznego

My Culinary Art