puree - 3280 przepisów (strona:65/219)

Kolacja w ProVita 121

pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle marchewkowym, purre z kalafiora, sos ze skorupiaków i Silvaner trocken Weingut Oekonmierat Rebholz 2014. Dorsz konfitowany w maśle marchewkowym, puree z kalafiora, sos ze skorupiaków utrzymany był w bardzo wytrawnej i raczej zwiewnej tonacji i takiego też potrzebował towarzysza. Silvaner trocken, czyli ultra wytrawny Silvaner z winnicy Weingut Oekonomierat Rebholz(...)okazał się wyborem nader słusznym. Delikatne, floralno-ziołowe nuty miło współpracowały z puree kalafiorowym i sosem ze skorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy

królestwo garów
Kotlety z gotowanych ziemniaków i cukinii. Doskonały recycling obiadowy. Danie pyszne, zdrowe, sycące i wegetariańskie. 370

jakim celu kupujemy dany produkt, gotujmy tylko tyle, aby zjeść i niczego później nie wyrzucać! Pozostało mi dużo ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego, i to ziemniaki w postaci puree. Co z nimi zrobić? Nic prostrzego, kotlety! Jeszcze kilka produktów i mamy znakomite, bardzo smaczne i sycące danie. Danie znakomite do szkolnej śniadaniówki, do roboczego lunch boksu jako obiad w pracy(...)żytnich 3 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek koperku łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony czarny pieprz olej do smażenia Przygotowanie. Ugotowanie ziemniaki (u mnie puree, jeśli są w całości dokładnie je roztłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków) przekładamy do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach

Naturalna Kuchnia
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 146

proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo dodatkowo do dekoracji 2 opkakowania polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta maczki owocowe decorada Delecta o smaku mango, truskawkowym i tutti frutti Masło, cukier i miód podgrzać mieszając(...)rozpuszczenia. Dodać przyprawy, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z sodą do miski. Zrobić zagłębienie, wbić jajo. Dodać ostudzone masło z miodem, cukrem i przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości

Pełny talerz
Zapiekanka kalafiorowa 268

różyczki i gotujemy, aż zmięknie. Odcedzamy i wrzucamy do malaksera/miski, i blendujemy. Dodajemy do niego mleko, połowę mozarelli, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową, znowu blendujemy. Powstaje nam gładkie puree o delikatnym smaku. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na łyżce oleju kokosowego. Oddadzą one sporo wody – bardzo dobrze, potem mniej jej wyjdzie podczas zapiekania ;) Pod koniec smażenia dodajemy(...)Mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego, przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy wszystko mamy już przygotowane warstwowo kładziemy składniki w naczyniu żaroodpornym w kolejności: pieczarki, mięso, puree kalafiorowe. Wszystko posypujemy startym serem żółtym i resztą mozarelli. Pieczemy w trybie ‘zarumienianie’ (grzałka górna) przez 20-25 minut w 200 ºC, aż ser stanie się pięknie złocisty. I gotowe

Jak gotować i nie zwariować
Kakaowe babeczki dyniowe 210

ilość kakao do 2 lub 3 łyżek i dodajcie więcej słodzidła ;)   Składniki: 8 czubatych łyżek zmielonych otrębów/płatków owsianych 4 jajka 4 łyżki kakao 5-6 łyżek puree z dyni (proste i szybkie do zrobienia samemu, do tego TANIE i smaczne) 4 łyżki nasion amarantusa 1 łyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree z dyni, ale jeszcze nie próbowałam i nie wiem czy wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas

Jak gotować i nie zwariować
Placek orzechowy z dynią 234

surowych 4 łyżki wiórek kokosowych ¼ szklanki erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne Szczypta soli 1 jajko Trochę ponad ½ szklanki puree z dyni ½ gorzkiej czekolady Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy Opcjonalnie: bakalie (suszone morele, orzechy itp.)   Przygotowanie: Zaczynamy od zmielenia orzechów i wiórków kokosowych w młynku/malakserze/blenderze. Mielimy aż zostaną drobne kawałeczki(...)Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy jajko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy, jeżeli go używamy. Łączymy mokre składniki z suchymi (w tym przepisie nieważne jest, które do których dodamy), i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy. Kroimy

Jak gotować i nie zwariować
Dyniowe latte czyli Niedzielne Sniadanie odc.75 158

oprzeć i na jedno ze śniadań wykonałam dyniowe latte z przepisu znajdującego się w książce "Warzywo". Z powodu braku goździków wykorzystałam gałkę muszkatołową. Dyniowe latte 2 czubate łyżki dyniowego puree 1 łyżka syropu klonowego 4 kapsułki zielonego kardamonu rozgniecione w moździerzu po szczypcie mielonych goździków, pieprzu i cynamonu oraz imbiru 400 ml mleka 2 mocne espresso Do rondelka wlewamy mleko(...)wsypujemy przyprawy, wkładamy puree i syrop klonowy. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Podgrzany płyn spieniamy blenderem lub spieniaczem i rozlewamy do dwóch kubków. Powoli wlewamy espresso i od razu podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku 185

bloga udany. Dziękuję Wam, że go odwiedzacie i życzę szczęśliwego 2016 roku! 1 miejsce zajmuje Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem   Na 2 miejsce spadło Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 3 miejsce zajmuje Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Na 4 miejscu znajduje się Puree z kalafiora Gordona Ramsaya   5 miejsce zajmuje Łosoś

karmelowy
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 175

zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego  same negatywne skojarz enia kulinarne.  Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków,  w znakomitym towarzystwie  jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli(...)Rybę wykładamy  na dynie  i podajemy  z pieczoną   skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z  puree z  fioletowych ziemniaków

SzczyptaSmaQ
Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki 195

szklankami wrzącej wody, dodaję trochę soli i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min, aż zmięknie całkowicie. Po tym odstawiamy do przestudzenia. W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są słodkie, to radzę dodać 2 łyżki miodu (ja nie dodawałem). Ja używam do połączenia składników jedynie

Kuchnia Łukasza
Dyniowe scones 145

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 350 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g masła 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami(...)połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto.    Stolnicę posypać dużą ilością mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką.  Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć scones

kulinarnyswiatdomi
Ciasto dyniowo owsiane z kajmakiem 94

ciasta przypomina wypieki z dodatkiem orzechów. Słodki kajmak świetnie uzupełnia całość, polecam :) Przepis pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. W oryginale występuje z bananowym kremem karmelowym. szklanka puree z dynii szklanka płatków owsianych górskicch 2/3 szklanki wrzątku 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki dobrego(...)kajmaku z dodatkiem soli do posmarowania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puree z dynii mieszamy z płątkami i zalewamy wrzątkiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy namoczone płatki i pozostałe skladniki. Gdy składniki się połaczą przelewamy masę do formy o średnicy 18 cm. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka

Mienta blog
Dyniowe racuchy z jabłkami 152

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki tortowej 14 g drożdży suchych szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka ekstraktu z wanilii 4 duże jabłka Dodatkowo: olej cukier puder Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać

kulinarnyswiatdomi
Buraczane ciasto korzenne 213

zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżka przyprawy korzennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną(...)cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka

Czerwień i błękit
Rozgrzewająca kokosowa Latte 177

Ostatnio będąc w TKMAXX (już w pełni tam okres świąteczny), kupiłam puree kokosowe firmy Monin (0,5l). Idealnie nadaje się do drinków, shake'ów, oraz jako dodatek do kawy :) Dziś zastosowanie do Caffe Latte. Czytaj więcej

Ana Mari's world